Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Στη Μαλάλα Γιουσαφζάι και στον Καϊλάς Σατιάρτ το Νόμπελ Ειρήνης


Στη Μαλάλα Γιουσαφζάι και τον ινδό Καϊλάς Σατιάρτ απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2014, όπως ανακοίνωσε η η αρμόδια νορβηγική επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τιμώνται για τον αγώνα τους κατά της καταπίεσης των παιδιών και νέων ανθρώπων και το δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση.

Η επιτροπή τονίζει τον συμβολισμό της απονομής του βραβείου «σε έναν ινδουιστή και μία μουσουλμάνα, σε έναν Ινδό και μία Πακιστανή, στον κοινό αγώνα για την εκπαίδευση και εναντίον του εξτρεμισμού».

Η 17χρονη μαθήτρια Μαλάλα Γιουσαφζάι, είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση, από Ταλιμπάν που εισέβαλαν στο σχολικό λεωφορείο που βρισκόταν και την τραυμάτισαν στο κεφάλι, λόγω του ότι αγωνίζεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στη σχολική εκπαίδευση. Η ανήλικη κοπέλα είχε μεταφερθεί στη Βρετανία, όπου και κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό της.

Ο ινδός ακτιβιστής έχει μεγάλη δραστηριότητα στον αγώνα κατά της παιδικής εργασίας. Η οργάνωση που έχει ιδρύσει, έχει απελευθερώσει 80.000 παιδιά από διάφορες μορφές σκλαβιάς, ενώ βοήθησε  στην εκπαίδευσή τους, καθώς και στην επιτυχή επανένταξή τους στην κοινωνία.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου