Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Τον Νοέμβριο οι αιτήσεις για το εγγυημένο εισόδημα


Ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας. Το πρόγραμμα θα επεκταθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στο σύνολο της χώρας, με στόχο να καλυφθούν 700.000 άτομα.

Η οικονομική ενίσχυση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένο άτομα και στα 300 ευρώ για ζευγάρι. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο. Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα -που δεν έχει άλλα εισοδήματα- δικαιούται 400 ευρώ τον μήνα. Σε περίπτωση που η οικογένεια έχει ένα μικρό εισόδημα δεν θα εξαιρεθεί από το πρόγραμμα, αλλά θα πάρει ένα τμήμα αυτού του ποσού.

«Εγκαινιάζουμε ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση στο Ζάππειο. Αυτό έγινε εφικτό, σημείωσε ο πρωθυπουργός, «με τα πλεονάσματα που βγάζει η χώρα».

«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα, οργανώνουμε τη χώρα μετά το Μνημόνιο», ανέφερε στην ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα θα αποδώσει σύντομα αποτελέσματα, είπε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Αυτό όμως είναι το ελάχιστο, δεν αρκεί. Οι πολιτικές μας, για τη βοήθεια στο σπίτι, για τους αστέγους, για τους ανέργους, δίνουν το υπόστρωμα για να αποδώσει το εγγυημένο κοινωνικό εισόδημα».

«Η εισαγωγή του θεσμού του εγγυημένου εισοδήματος στην Ελλάδα αποτελεί μια μικρή ''επανάσταση''», τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ.Βρούτσης. Σημείωσε πως η κρίση ανέδειξε τη «γύμνια» του παλαιού κοινωνικού κράτους και προσέθεσε πως «το δίχτυ κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα λειτουργούσε συχνά με πελατειακή λογική και ήταν ατελές, διάτρητο και αναποτελεσματικό».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου τόνισε πως «εξετάζεται το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και μάλιστα στον τρέχοντα χρόνο».

Εκτός από την οικονομική ενίσχυση οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση και σε πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών και αγαθών (π.χ. επίδομα θέρμανσης, ένταξη στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορήγηση βιβλιαρίου ανασφάλιστου, ένταξη σε προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείου κ.ά.). Επιπλέον θα συμμετάσχουν σε προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, κοινωφελούς εργασίας, επαγγελματικής κατάρτισης κ.ά.

Οι προϋποθέσεις

Οι δικαιούχοι πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
• Περιουσιακά κριτήρια. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατ' άτομο. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον προστατευόμενο ενήλικο και κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο ανήλικο (το ανώτερο όριο είναι 200.000 ευρώ).
• Επιπλέον η κινητή περιουσία (ΙΧ, δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει σε αντικειμενική δαπάνη το ποσό των 6.000 ευρώ. Παράλληλα το συνολικό ύψος των καταθέσεων στα πιστωτικά ιδρύματα δεν πρέπει να υπερβαίνει το διπλάσιο του εισοδήματος που αναλογεί με βάση τη ρύθμιση.
• Εισοδηματικά κριτήρια. Οι δικαιούχοι που δεν έχουν άλλα εισοδήματα παίρνουν το σύνολο του ποσού. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις λαμβάνεται υπόψη η διαφορά του «πραγματικού εισοδήματος» από το όριο που έχει τεθεί με την απόφαση.

«Πραγματικό εισόδημα» θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών - μετά την αφαίρεση φόρων, εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/11, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων.

Στο πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, τα ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο, καθώς και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.

ethnos.gr   ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου