Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ! ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΑ!

ΌΤΑΝ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΜΙΛΑΕΙ!Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ ΠΟΝΑΕΙ!



Η αλήθεια είναι ότι, όσο περίεργο και αν ακούγεται, το σώμα μας… μιλάει!
Μας μιλάει με  διαφόρους τρόπους, προσπαθώντας να μας δείξει το πρόβλημα με διάφορα συμπτώματα! Τα λεγόμενα ψυχοσωματικά συμπτώματα. Έχουμε ακούσει εκφράσεις όπως:

"μου έπριξε ή του έπριξε το σικώτι", "μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι ", "τον έφαγε ο καημός του",  "βράζει το αίμα του", "κοκκίνησε από το θυμό του".
 

Τι γίνεται όμως με τα συναισθήματα που καταπνίγουμε; Πού πηγαίνουν οι ανάγκες μας που καταπιέζουμε;  Τι συμβαίνει στα θέλω, που δεν τολμάμε να εκφράσουμε; 
Οι ασθενείς δυσκολεύονται να εκφράσουν αυτό που τους συμβαίνει και βυθίζονται στα βάθη του είναι τους, στις αποθήκες του ψυχισμού τους. Όταν αυτές οι αποθήκες γεμίσουν ασφυκτικά τότε τα καταπιεσμένα συναισθήματα, σπάνε τις πόρτες και ξεχύνονται, είτε στην ψυχολογική μας κατάσταση, είτε στο σώμα μας, περιέχοντας ένα κρυφό μήνυμα.




Πίσω από τα περισσότερα «ψυχοσωματικά συμπτώματα» κρύβεται συνήθως παρατεταμένο, χρόνιο στρες. Ο βαθμός, όμως, που το στρες μπορεί να μας επηρεάσει, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. 

Το χρόνιο στρες εξαρτάται πολύ και από την κατάσταση του κάθε ασθενή, φυσική και ψυχική. Ο ασθενής δυσκολεύεται να διαχειρίσει το στρες ή την εκάστοτε συναισθηματική κατάσταση και μπλοκάρει!

Ποια είναι τα συνηθέστερα ψυχοσωματικά συμπτώματα;

Αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές οδηγούν :

-στην  δυσκολία στην πέψη της τροφής. 
-στην αϋπνία
-στην εφίδρωση, ξηροστομία, σιελόρροια 
-στην ταχυκαρδία, τσιμπήματα στο στήθος, «φτερουγίσματα» στην καρδιά, ταχύπνοια 
-στον υπεραερισμό, συχνοουρία, νυκτερινή ενούρηση σε παιδιά και εφήβους
-στο  σφίξιμο των δοντιών (ιδίως τη νύχτα)
-στο αίσθημα σφιξίματος στο στομάχι, σπαστική κολίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (αέρια, δυσκοιλιότητα ή διάρροια), αναγωγές του γαστρικού περιεχομένου, καούρα, σφίξιμο στο στομάχι -σεξουαλικά προβλήματα
-στην οσφυαλγία, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης
-στον πονοκέφαλο, ζαλάδες 
-στα μυρμηγκιάσματα, μειωμένη αισθητικότητα (κυρίως αίσθηση αφής), υπερθερμία
-στα προβλήματα μνήμης
-στη  μειωμένη ικανότητα επούλωσης των τραυμάτων -ανορεξία, αυξημένη όρεξη, βουλιμία.

Πού «χτυπούν» τα ψυχοσωματικά;

  • Στο καρδιαγγειακό σύστημα (ταχυκαρδία, τσιμπήματα στο στήθος, φτερουγίσματα στην καρδιά)
  • Στο πεπτικό σύστημα (σφίξιμο στο στομάχι, σπαστική κολίτιδα, αναγωγές του γαστρικού περιεχομένου, καούρα, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου)
  • Στη σεξουαλική λειτουργία (δυσκολία στύσης, δυσπαρευνία,  ανοργασμικότητα)
  • Στις διατροφικές συμπεριφορές (ανορεξία, αυξημένη όρεξη, βουλιμία)
  • Στο μυοσκελετικό σύστημα (οσφυαλγία)
  • Στο αναπνευστικό σύστημα (ταχύπνοια, δύσπνοια)
  • Στο ενδοκρινολογικό και νευρικό σύστημα
  • Διάφορες δερματολογικές παθήσεις (έκζεμα, τριχοφάγος, λεύκη)
Σώμα και ψυχή πρέπει να βρίσκονται σε ισορροπία! Όταν πάσχει το ένα, μοιραία παρασύρει και το άλλο! Γι' αυτό προσπαθείστε να διατηρείτε την ψυχική σας ισορροπία!

Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει άλματα στην ψυχιατρική επιστήμη σε ότι αφορά την ακριβή διάγνωση και θεραπεία πολλών ψυχικών διαταραχών. Υπάρχουν εναλλάκτικες θεραπείες για την αντιμετώπιση καθε προβλήματος! 

Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην αντιμετώπιση των ψυχοσωματικών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για τη βελτίωση της ψυχικής, σωματικής και πνευματικής υγείας ενός ατόμου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΡΕΙΚΙ
Το Ρέικι είναι μία πολύ παλιά εναλλακτική μορφή θεραπευτικής τέχνης από την Ιαπωνία. Το Ρέικι είναι Ιαπωνική λέξη και σημαίνει πνευματική ενέργεια ή συμπαντική ενέργεια
Έχει ευεργετικά αποτελέσματα, όπως σωματική ευεξία, χαλάρωση, βελτίωση της υγείας, νοητική
ηρεμία, ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων, αισιοδοξία στη ζωή, ανάπτυξη συμπόνιας, πνευματική ανάπτυξη.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν σήμερα την μέθοδο Ρέικι στην καθημερινή τους ζωή, βελτιώνοντας την εσωτερική και εξωτερική πραγματικότητά τους.

  Ενεργητικές θεραπείες είναι η φυσική άσκηση (γυμναστική), η εφαρμογή ενός σωστού διαιτολογίου, η γιόγκα, οι πολεμικές τέχνες, ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοών, η αφιέρωση ποιοτικού χρόνου στις διαπροσωπικές σχέσεις (με την οικογένεια, τους φίλους), η αναζήτηση στόχου στη ζωή, η αναζήτηση πιο ταιριαστής καριέρας, η διοχέτευση των παρορμήσεων και της ενέργειας σε δημιουργικές ασχολίες (συγγραφή, τέχνες, κτλ) και άλλα. 


ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου