Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Δημοσκόπηση κόλαφος: Η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα

Τι επισημαίνει σε άρθρο της η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας Guardian στην Αθήνα, Έλενα Σμιθ. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov


"Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά", τιτλοφορεί το άρθρο της η Έλενα Σμιθ η οποία είναι εδώ και αρκετά χρόνια η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα και πολλές φορές δεν έχει διστάσει να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα στη χώρα μας.

Ωστόσο αυτή τη φορά, δημοσίευσε ένα κείμενο στο οποίο υποστηρίζει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα μας.

"Σχεδόν καθημερινά κάνω έναν περίπατο γύρω από την Ακρόπολη. Η λέξη "γύρω" είναι η λέξη κλειδί, γιατί οι Έλληνες έχουν διανύσει χιλιόμετρα για να ενώσουν τις αρχαιότητες της Αθήνας με ένα απλό πεζόδρομο. Στο κέντρο αυτού του κλασικού θησαυρού δεσπόζει μία απόκρημνη προεξοχή, γνωστός ο Ιερός Βράχος. Καθώς ανεβαίνετε το μονοπάτι είναι αυτό που στεφανώνει την κορυφή: εκεί, ανάμεσα στα πεύκα, βρίσκεται ο Παρθενώνας, ο σπουδαιότερος όλων των ναών, απαράμιλλος, λευκός και φτιαγμένος από το καλύτερο μάρμαρο του Χρυσού Αιώνα", γράφει και τονίζει:

"Τα Γλυπτά πρέπει να επανενωθούν με τον τόπο στον οποίο δημιουργήθηκαν. Κάποτε κοσμούσαν τον μαγευτικό ναό, αλλά τα τελευταία 200 χρόνια εκτίθενται στο κακοφωτισμένο Βρετανικό Μουσείο", αναφέρει.

"Δε θα κρυφτώ", σημειώνει και συνεχίζει, επαναλαμβάνοντας την ιστορική φράση του Λόρδου Βύρωνα "Είμαι με την Ελλάδα".

"Τώρα που η Αμάλ Κλούνι αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος. Να επανενώσουμε τα αρχαία γλυπτά με την πατρίδα τους", τονίζει.

Μάλιστα, δηλώνει ενθουσιασμένη που, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνι, που άνοιξε και πάλι η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών, παρόλο που -όπως αναφέρει- η διαμάχη θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό, εάν κυριαρχούσαν "η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια".

Παράλληλα, δηλώνει εντυπωσιασμένη από την ψυχραιμία που επιδεικνύει η Αθήνα, σχολιάζοντας ότι τρέμει στη σκέψη των αντιδράσεων που θα υπήρχαν αν ένα βρετανικό μνημείο είχε την ίδια μοίρα με τα Γλυπτά.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να προτείνει την από κοινού διαχείριση των Γλυπτών, μέσω της λειτουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναφερόμενη στην Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ , σχολιάζει ότι η απόφαση να αναλάβει πρωτοβουλία δείχνει ότι στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα μέσα, πολιτικά και διπλωματικά, ώστε να μπει τέλος στη διαμάχη. Σημειώνει ότι τα ελληνικά επιχειρήματα από νομική άποψη ίσως είναι λίγο ασταθή, ωστόσο τονίζει πως το διεθνές δίκαιο μεταβάλλεται και ότι στην τρέχουσα μετα-αποικιακή εποχή αναγνωρίζεται η σημασία της θέασης ενός έργου τέχνης μέσα στο περιβάλλον στο οποίο δημιουργήθηκε.

Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι μου, αλλά δίνω την καρδιά μου σε αυτό που ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος αποκαλούσε "ασυναγώνιστο όπλο": το κοινό αίσθημα των απλών Βρετανών που εδώ και δύο δεκαετίες έχουν υποστηρίξει τον επαναπατρισμό, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις.
Παραθέτει, μάλιστα, στίχους από τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου: "Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα". "Χρειάζονται το φως του αττικού ουρανού για να εκτιμηθούν καλύτερα", σημειώνει η Σμιθ.

"Η Ελλάδα έζησε τις χειρότερες στιγμές της τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μία ισχυρή τονωτική ένεση για μία χώρα που πάντα στήριζε τη Βρετανία στις δύσκολες στιγμές της. Σπανίως έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε ένα λάθος. Τώρα μας δίνεται αυτή η ευκαιρία και, για ό,τι συμβολίζει, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία", καταλήγει η Έλενα Σμιθ.

Δημοσκόπηση: Πολύ πιο ισχυρό το "ναι" από το "όχι" για την επιστροφή τους

«Ναι» στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα δηλώνει το 37% των Βρετανών σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία YouGov. Παράλληλα, μόλις το 23% επιμένει στην παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο. Ενώ, κατά τα λοιπά, το 32% δηλώνει αδιάφορο για το τι θα γίνει, και το 7% λέει ότι δεν ξέρει. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 16 και 17 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τη μεγάλη δημοσιότητα που πήρε το θέμα, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνεϊ στην Ελλάδα. Συνολικά, ερωτήθηκαν 1.966 Βρετανοί.

Σημειώνεται ότι, το 36% των ερωτηθέντων που τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών στην Ελλάδα υποστηρίζουν πως το βασικό επιχείρημα για την επιστροφή τους είναι η επανένωση των γλυπτών. Ενώ το 34%, δηλώνει ότι ανήκουν στην Ελλάδα καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής κληρονομιάς της χώρας.

Στον αντίποδα, το 23% όσων είπαν «ναι» στην παραμονή των γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο υποστηρίζει πως νόμιμα πήρε τα γλυπτά ο Έλγιν από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ενώ το 9% λέει πως ακόμη και αν παράνομα ήρθαν τα γλυπτά στη Βρετανία, θα πρέπει να παραμείνουν στη χώρα καθώς από τότε έχουν περάσει πάνω από 200 χρόνια.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου