Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Οι βιταμίνες σε μορφή χαπιών δεν αποτελούν υποκατάστατο για τα φρούτα και τα λαχανικά!


«Είναι μια αγορά που ανθεί λόγω της κακής συνείδησης και έλλειψης πληροφόρησης», λέει ο Μπέρναρντ Βάτσλ από το Ομοσπονδιακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Διατροφής του Μάξ Ρούμπνερ Ινστιτούτου στην Καρλσρούη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές είναι εντελώς περιττές, σύμφωνα με γιατρούς και διαιτολόγους. Τα χάπια και οι σκόνες, δεν προσεγγίζουν αυτά που μας δίνουν τα υγιή φρούτα και λαχανικά. 

Πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ έδωσαν οι Γερμανοί για συμπληρώματα διατροφής, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Τροφίμων και Διατροφής. Και πόσα χρήματα σπαταλούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο, για συμπληρώματα διατροφής! 

Το παράδοξο είναι ότι "ο πληθυσμός τροφοδοτείται, κατά μέσο όρο, σχεδόν το ίδιο πλούσια σε βιταμίνες, όπως η γερμανική Nutrition Society (ΓΔΕ) συνιστά", αναφέρει ο Βάτσλ. Αλλά αυτό δεν ισοδυναμεί με μια γενική καλή διατροφή: πέντε μερίδες φρούτων (400 γραμμάρια) και λαχανικών (250 γραμμάρια) την ημέρα, είναι απαραίτητα για έναν υγιή οργανισμό. 

Σε μια κακή διατροφή και σε ένα ανθυγιεινό τρόπο ζωής, συχνά αποτελούν αντιστάθμιση τα διατροφικά συμπληρώματα για τον οργανισμό μας, σύμφωνα με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες που έρχονται σε ρήξη με τους ιατρούς.

"Το κλειδί για μια καλή διατροφή είναι η σύνθεση των τροφίμων και όχι το ποσό των ατομικών βιταμινών ή μέταλλων», λένε οι διαιτολόγοι. Μόνο το σωστό συνδυασμό των φρούτων, λαχανικών και προϊόντα ολικής άλεσης, και ακόμη και η μέτρια κατανάλωση των ζωικών προϊόντων είναι υπεύθυνοι για τη βέλτιστη φροντίδα του σώματος. Για πέραν των βιταμινών και μετάλλων, φυτικές ίνες, που ονομάζονται φυτοχημικά, και πολλές άλλες ουσίες στα τρόφιμα για την ανθρώπινη υγεία είναι σημαντικές. 

"Αν τρέφονται σωστά, δεν χρειάζονται χάπια βιταμίνης» επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Αλφόνσο Λάμπεν από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) στο Βερολίνο. Ειδικά η αγορά της βιταμίνης C είναι σπατάλη χρημάτων.. Η βιταμίνη C είναι ήδη διαθέσιμη σε αφθονία σε πολλά τρόφιμα και χυμούς φρούτων. Ως μέσο για την καταπολέμηση του κρυολογήματος, βιταμίνη C, που πρέπει να υπερεκτιμηθεί: Μετά την αξιολόγηση των 29 μελετών στις οποίες συμμετείχαν περισσότερα από 11.000 άτομα, τις οποίες διενέργησαν οι ερευνητές των διεθνών επιστημόνων και ιατρών από το Cochrane Collaboration και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η προληπτική χρήση της προσφοράς βιταμίνης C δεν αποτελεί προστασία από τα κρυολογήματα, αλλά μόνο ελαφρώς, ελαττώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων. 

Είναι αναμφισβήτητο, ότι ο οργανισμός για να επιβιώσει χρειάζεται ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα που απαιτούνται, για παράδειγμα για το ανοσοποιητικό σύστημα ή τη δημιουργία και την ανάπτυξη των κυττάρων. Επειδή οι βιταμίνες δεν μπορούν να κατασκευαστούν από τον ίδιο τον οργανισμό, οφείλει να τα λάβει από το φαγητό. Η ειδική σύνθεση των φυσικών τροφίμων, δεν μπορεί να αναπαραχθεί από τα συμπληρώματα . 

Τα συμπληρώματα βιταμινών μπορούν ακόμη και να αποβούν επιζήμια. 

Δανοί ερευνητές έχουν αναλύσει τα αποτελέσματα των 49 διαφορετικών μελετών για την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης: σε πειραματικές ομάδες, στις οποίες ελήφθησαν βιταμίνη Α, Ε και προβιταμίνη Α , η θνησιμότητα ήταν σαφώς υψηλότερη σε σχέση με τις ομάδες ελέγχου, στις οποίες τα άτομα δεν έλαβαν βιταμίνες. Η διαπίστωση αυτή κατέστρεψε επίσης το μύθο των βιταμινών ως εγγύηση για την υγεία και την ευεξία. 

Το Ομοσπονδιακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Διατροφής συνιστά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπληρώματα διατροφής: για παράδειγμα, στους ηλικιωμένους που διαμένουν κατά τους χειμερινούς μήνες περισσότερο στο σπίτι και δεν παίρνουν λίγο φως του ήλιου, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιταμίνης D. Η βιταμίνη ρυθμίζει την ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα, στη χειρότερη περίπτωση, η έλλειψη μπορεί να αποβεί επιζήμια για σχηματισμό των οστών. Για τις έγκυες γυναίκες, ο επαρκείς εφοδιασμός του φολικού οξέος είναι σημαντικός, επειδή ο κίνδυνος ορισμένων γενετικών ανωμαλιών σε μωρά μειώνεται. Επίσης αδιαμφισβήτητο είναι το θετικό αποτέλεσμα του ιωδιούχου αλατιού.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου