Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Η σοκολάτα απλά ένας γλυκός εθισμός;

Ποιος δεν θα λαχταρούσε να έτρωγε τώρα μια σοκολάτα!


Λαχτάρα ή γλυκός εθισμός;

Η σοκολάτα δημιουργεί μια μοναδική αίσθηση έντονης επιθυμίας την οποία δεν προκαλούν άλλα γλυκά. 

Η σοκολάτα προάγει την παραγωγή ενδορφινών ορμονών που θεωρούνται η φυσική, εσωτερική «μορφίνη» του οργανισμού και παράγουν αισθήματα ευχαρίστησης και ευφορίας. Υπάρχουν περισσότερες από 300 διαφορετικές χημικές ουσίες στη σοκολάτα που ευνοούν την αίσθηση λαχτάρας γι’ αυτήν – και τα οποία δεν είναι ακόμη σίγουρο πώς επηρεάζουν τον άνθρωπο.

Περαιτέρω έρευνες από το Πανεπιστήμιο της Αιόβα, δείχνουν ότι πολλές γυναίκες επιθυμούν έντονα τη σοκολάτα πριν από την έμμηνο ρύση, κάτι που πιθανόν εξηγείται από το ότι η σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο, που ανακουφίζει από την ένταση.

Η ανακάλυψη της σοκολάτας τοποθετείται χρονικά στο 600 μ.Χ., στην εποχή των αρχαίων πολιτισμών των Μάγια και των Αζτέκων της Κεντρικής Αμερικής, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που απόλαυσαν ένα πικάντικο ρόφημα σοκολάτας υψηλής ποιότητας από ψημένους κόκκους κακάο, το «chocolatl». Εκατοντάδες χρόνια πριν το κακάο να εισχωρήσει στην Ευρώπη, οι Μάγια και οι Αζτέκοι είχαν αναγνωρίσει την αξία των κόκκων κακάο όχι μόνο ως συστατικό για την παρασκευή του ειδικού τους ροφήματος, αλλά και ως νόμισμα. Συγκεκριμένα, με δέκα κόκκους κακάο μπορούσε κανείς να αγοράσει έναν λαγό, ενώ με εκατό έναν σκλάβο. Επειδή οι κόκκοι κακάο θεωρούνται πολύτιμοι, προσφέρονται ως δώρα σε διάφορες περιστάσεις όπως στην ενηλικίωση ενός παιδιού ή σε θρησκευτικές τελετές.

Οι πρώτοι κόκκοι κακάο έφτασαν στην Ευρώπη από τον Χριστόφορο Κολόμβο ύστερα από την τέταρτη επίσκεψή του στον «Νέο Κόσμο» ανάμεσα στο 1502 και το 1504.

Ο πρώτος που συνειδητοποίησε την εμπορική αξία της σοκολάτας, ήταν ο εξερευνητής του Ντον Χέρμαν Κόρτες, ο οποίος έφερε τους κόκκους κακάο στην Ισπανία το 1528. Σταδιακά, η συνήθεια του ροφήματος σοκολάτας εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και έφτασε στην Αγγλία τη δεκαετία του 1650. Το ισπανικό μονοπώλιο καταρρίφθηκε για πρώτη φορά το 1606 από έναν Ιταλό ταξιδιώτη, τον Φραντσέσκο Καρλέττι, ύστερα από επίσκεψή του στην Κεντρική Αμερική. Το μυστικό της σοκολάτας έφτασε στη Γαλλία το 1615 και στη Γερμανία το 1646.

Η ιστορία της ελληνικής σοκολάτας ξεκινά από το 1841, στην καρδιά της νεαρής πρωτεύουσας του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, στη γωνία Αιόλου και Βύσσης, όπου η οικογένεια Παυλίδη άνοιξε το «Γλυκισματοποιείον». Εκεί, δέκα χρόνια μετά, ο Σπυρίδων Παυλίδης, αφού έμαθε στην Ευρώπη την τέχνη της «σοκολάτας», παρασκεύασε την πρώτη ελληνική σοκολάτα σε ρόφημα. Το 1861 γεννήθηκε η ιστορική και πολυβραβευμένη «Υγείας» – το 1865 κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην παγκόσμια έκθεση του Παρισιού.

H δυσκολία να αντισταθεί κανείς στη σοκολάτα , επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το 40% των γυναικών και 15% των ανδρών δηλώνουν εθισμένοι (chocoholics). Άλλωστε η κατανάλωση της έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να είναι το πρώτο σε προτίμηση γλυκό σχετικά με άλλα τρόφιμα.

Η παρουσία της φαινυλεθυλαμίνης στη σοκολάτα απελευθερώνει στον εγκέφαλο, με την κατανάλωση της, ενδορφίνες, φυσικά οπιοειδή, τα οποία έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση.

Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Health and Homeopathy, από τις αρχές του 2000, παρασκευάζεται και χορηγείται σε ασθενείς ένα νέο ασφαλές και εγκεκριμένο φάρμακο ομοιοπαθητικής με βάση τη σοκολάτα. Παρέχεται κυρίως σε ασθενείς με συναισθηματικά προβλήματα και καταστάσεις κατάθλιψης.

Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν ένα σωρό εθισμοί που μπορούν να μας βασανίσουν. Εθισμός σε ουσίες, στο τσιγάρο, το αλκοόλ, τα χάπια, είναι από τους πιο γνωστούς. Υπάρχει όμως άλλος ένας εθισμός που αν και όχι πολύ γνωστός σίγουρα βασανίζει πολλούς από μας: ο εθισμός στην ζάχαρη. Απόδειξη γι’ αυτό και μια από τις πιο γνωστές και αγαπημένες ελληνικές σοκολάτες, «η σοκολάτα υγείας»!

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου