Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Πτήση για ρεκόρ

Θα μπορούσε να προετοιμάζεται αυτή τη στιγμή για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής παρέα με τον Βλάση Μάρα, που ήταν στο ίδιο σωματείο, την Ειρήνη Περιστερίου, όμως ο Κώστας Φιλιππίδης προτίμησε τα άλματα.

Και έκανε καλά που άκουσε τον προπονητή του στη γυμναστική Δημήτρη Νυχτέρη, που τον προέτρεψε να πάει στο επί κοντώ λόγω και της σωματοδομής του (ψήλωνε συνέχεια).

Εκεί, το 2000, είχε την τύχη να πέσει σε έναν άλλο Δημήτρη, τον Κυττέα, που του άλλαξε όλη τη φιλοσοφία και τον οδήγησε μέχρι την 6η θέση (χθες το μεσημέρι) του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Νταεγού με ισοφάριση μάλιστα του δικού του πανελληνίου ρεκόρ με 5,75 μ.

Και να σκεφτεί κανείς πως ο 25χρονος άλτης, σε ηλικία μόλις 4 ετών μπήκε στο τμήμα ενόργανης του Πανελληνίου και αργότερα, στο Περιστέρι, αναδείχθηκε πανελληνιονίκης στην ηλικία του (!) συμμετέχοντας σε κλιμάκια της εθνικής ομάδας.

Οταν όμως έπιασε στα χέρια του το κοντάρι του επί κοντώ, όλα άλλαξαν και ήξερε πως εκεί είναι το μέλλον του. Ηρεμο παιδί, χαμηλών τόνων, ποτέ δεν πετούσε στα σύννεφα (μόνο πάνω από τον πήχυ).

Είναι παιδί της χρυσής γενιάς του Κάουνας, το 2005, με το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, έχοντας ζήσει ως θεατής τη μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας έναν χρόνο νωρίτερα.

Τα ήρεμα νερά της ζωής του ταράχτηκαν το 2007, όταν βρέθηκε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα θετικός στην ετιλεφρίνη, μια ουσία από κάποιο ισοτονικό ποτό που δεν γνώριζαν ακόμα και ειδικοί του ντόπινγκ. Αν μάλιστα είχε βρεθεί θετικός στο ίδιο δείγμα δύο χρόνια αργότερα θα είχε τιμωρηθεί μόλις με επίπληξη, αφού ακόμα και η WADA αναγνώρισε ότι δεν βοηθάει τον αθλητή η συγκεκριμένη ουσία και η IAAF την έβγαλε από τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών. Μάλιστα η ίδια η διεθνής ομοσπονδία τού επέτρεψε να αγωνιστεί ξανά, έξι μήνες πριν ολοκληρωθεί ο διετής αποκλεισμός που του είχε επιβάλει ο ΣΕΓΑΣ.

Το χαμόγελο επανήλθε στο πρόσωπο του νεαρού άλτη, που το 2010 κατέκτησε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού στη Ντόχα, ενώ μετακόμισε από τον Πανελλήνιο στον ΓΣ Βόλου.

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι του στίβου που θεωρούν, ίσως όχι άδικα, τον Κώστα Φιλιππίδη τον πιο χαρισματικό άλτη του ελληνικού επί κοντώ.

ΘΗΡΙΟ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ
Η Νικόλ Κυριακοπούλου θέλει όσο τίποτε άλλο να μη χάσει τον σημερινό (13.05, ΕΤ1) τελικό του επί κοντώ, αλλά μόνο με θαύμα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Η πνευμονία που έχει υποστεί την αναγκάζει να παίρνει ισχυρή αντιβίωση και πολύ δύσκολα θα προλάβει.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου