Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Kαταρρέει το καθεστώς Καντάφι

Μία ανάσα πριν από το τέλος βρίσκεται το λιβυκό καθεστώς, αφού οι αντικαθεστωτικοί έφτασαν στην πράσινη πλατεία, σημείο συμβολικό, καθώς παραδοσιακά θεωρείτο ως τόπος ένωσης των οπαδών του Συνταγματάρχη Καντάφι.
Εν τω μεταξύ το ΝΑΤΟ, λίγο μετά από την είσοδο των Λίβυων επαναστατών στη Πράσινη πλατεία, ανακοίνωσε ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι στο τέλος του.

Ο Μουαμάρ Καντάφι ωστόσο, εξακολουθεί να δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αντισταθεί.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, όλο και πιο βίαιες συγκρούσεις μαίνονται σήμερα το πρωί γύρω από την κατοικία του, στην οποία -σύμφωνα με διπλωματική πηγή- παραμένει. Πηγές ανταρτών που επικαλείται το αλ Τζαζίρα, αναφέρουν ότι τανκς εξήλθαν του συγκροτήματος του Καντάφι και βομβαρδίζουν περιοχή της πόλης.

Σφοδρές μάχες σημειώνονται και στα νότια της πρωτεύουσας. Εκπρόσωπος των εξεγερμένων ανέφερε ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις έχουν πλέον υπό έλεγχο μόνο το 15% με 20% της πόλης.

Οπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα, τη νύχτα συνελήφθησαν οι δύο μεγαλύτεροι γιοι του Καντάφι. Την πληροφορία για τον δευτερότοκο γιο του, Σάιφ αλ Ισλάμ, επιβεβαίωσε ο Μορένο-Οκάμπο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Μουστάφα Αμπντελτζαλίλ δήλωσε στο αλ Τζαζίρα πως ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ βρίσκεται σε «σίγουρο μέρος, φρουρείται εν αναμονή της μεταφοράς του ενώπιον της δικαιοσύνης»...


Διάχυτος ενθουσιασμός στους αμάχους

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πολύ αργά χθες το βράδυ, πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία, κρατώντας σημαίες κόκκινες, μαύρες και


πράσινες, με τα χρώματα της επανάστασης δηλαδή, και φώναζε «Ο Θεός (Αλλάχ) είναι μεγάλος».

Κραυγές ενθουσιασμού γέμισαν και τη Βεγγάζη, την επαναστατική «πρωτεύουσα» που βρίσκεται στο Ανατολικό μέρος της Λιβύης, όπου χιλιάδες κάτοικοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να γιορτάσουν το επικείμενο τέλος του καθεστώτος του Συνταγματάρχη.

Το βρετανικό κανάλι Sky News μετέδωσε εικόνες από το ενθουσιασμένο πλήθος, ενώ ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, ζήτησε από τους αντικαθεστωτικούς να μην μπουν στη διαδικασία να αναζητήσουν εκδίκηση για ότι έγινε και τους προειδοποίησε ότι θα πρέπει να μην ξεχνούν την ύπαρξη των οπαδών του Μουαμάρ Καντάφι.

Ομπάμα: Σε σημείο μη επιστροφής το καθεστώς Καντάφι
Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν πως οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί είναι προ των θυρών της κυριαρχίας τους στην Τρίπολη.

Το καθεστώς του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι βρίσκεται στο «σημείο μη επιστροφής» και ο λίβυος «τύραννος» πρέπει να φύγει για να αποφευχθεί η αιματοχυσία, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σε ανακοίνωσή του ο Ομπάμα κάλεσε επίσης του λίβυους αντικαθεστωτικούς, οι οποίοι εισήλθαν χθες Κυριακή στην Τρίπολη, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να προστατεύσουν τους θεσμούς του κράτους και να προχωρήσουν προς τη δημοκρατία.

Οπως αναφέρει, «το καθεστώς Καντάφι δείχνει σημάδια αγωνίας. Ο λαός της Λιβύης είναι έτοιμος να δείξει ότι η επιθυμία για αξιοπρέπεια και ελευθερία είναι πολύ πιο ισχυρή από τη σιδηρά πυγμή ενός δικτάτορα».

Εξάλλου, η Αμερικανίδα εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η Τρίπολη σύντομα θα «ανήκει» στους αντικαθεστωτικούς και πρόσθεσε τα εξής: «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, ώστε να παραμείνει ευρείας υποστήριξης της λιβυκής κοινωνίας σε κάθε γωνιά της χώρας και να σχεδιάζει το μέλλον της μετά - Καντάφι Λιβύης. Οι μέρες του Καντάφι είναι μετρημένες».

Βρετανία: Να φύγει τώρα ο Καντάφι

«Το τέλος του Καντάφι είναι πολύ κοντά», δήλωσαν πηγές του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού, ενώ προτρέπουν τον Λίβυο ηγέτη να αποχωρήσει από τη χώρα «τώρα», προκειμένου να σταματήσει κάθε περαιτέρω ταλαιπωρία για τον λυβικό λαό.

Αυστραλία: Κάλεσμα στον Καντάφι να παραδοθεί
Κάλεσμα στο Μουαμάρ Καντάφι να αποχωρήσει από την εξουσία απηύθυνε σήμερα και η Αυστραλία, με την πρωθυπουργό της χώρας Τζούλια Γκίλαρντ να τονίζει ότι ο Λίβυος ηγέτης πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα τις κατηγορίες που τον βαραίνουν στη Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Οπως ανέφερε, είναι φανερό ότι οι δυνάμεις των ανταρτών είναι ένα βήμα πριν θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Λιβύη. «Η Αυστραλία ως έθνος θα συνεχίσει να στηρίζει τους Λίβυους πολίτες στο "ταξίδι" τους προς την ειρήνη και τη δημοκρατία», τόνισε.

AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου