Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Μόστρα με Κλούνι και Μαντόνα

Με την παρουσία στο Λίντο της Βενετίας ηθοποιών και σκηνοθετών όπως οι Τζορτζ Κλούνι, Μαντόνα, Ράιαν Γκόσλινγκ, Κέιτ Γουίνσλετ, Βίγκο Μόρτενσεν, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Μόνικα Μπελούτσι, Ρόμαν Πολάνσκι, Τζόντι Φόστερ και πολλών άλλων, αρχίζει αύριο Τετάρτη το 68ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας.


Η φετινή, πλούσια σε ταινίες, Μόστρα του κινηματογράφου κάνει έναρξη με την ταινία «Αι ειδοί του Μαρτίου» («Ides of March»), που έγραψε, σκηνοθέτησε και στην οποία πρωταγωνιστεί ο Τζορτζ Κλούνι. Η ταινία, που θα προβληθεί στην αναπαλαιωμένη μεγάλη αίθουσα, τη Sala Grande, του φεστιβάλ, βασίζεται στο θεατρικό έργο του Μπο Γουίλιμον και, με φόντο το εγγύς μέλλον, παρουσιάζει έναν ιδεαλιστή νέο (Ράιαν Γκόσλινγκ) που αναλαμβάνει την προεκλογική καμπάνια ενός υποψήφιου προέδρου (Τζορτζ Κλούνι) και μπλέκει στα βρόμικα παρασκήνια και τη διαφθορά της πολιτικής.

Ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές που θα δούμε φέτος στο διαγωνιστικό τμήμα της Μόστρας: το «Μακελειό» του Ρόμαν Πολάνσκι, με τους Τζόντι Φόστερ και Κέιτ Γουίνσλετ, βασισμένο στο θεατρικό έργο της Γιασμίνα Ρεζά. «Επικίνδυνη μέθοδος» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, με τους Κίρα Νάιτλι, Βίγκο Μόρτενσεν και Μάικλ Φασμπίντερ, που αναφέρεται στη δημιουργία της θεωρίας της ψυχανάλυσης, αποτέλεσμα της σχέσης Καρλ Γιουνγκ και Ζίγκμουντ Φρόιντ. «Η τελευταία μέρα στη γη» του Εϊμπελ Φεράρα, με τον Γουίλεμ Νταφό, με θέμα τη βιβλική Αποκάλυψη. «Ενα καυτό καλοκαίρι» του Γάλλου Φιλίπ Γκαρέλ με τον Λουί Γκαρέλ, στο ρόλο ενός ζωγράφου που τον εγκαταλείπει η γυναίκα του (Μόνικα Μπελούτσι). «Φάουστ», μια νέα εκδοχή του γνωστού γερμανικού θρύλου από τον Ρώσο Αλεξάντερ Σοκούροβ. «Texas Killing Fields» της Εμι Κανάαν Μαν (κόρης του σκηνοθέτη Μάικλ Μαν), γύρω από έναν ντετέκτιβ του Τέξας που συνεργάζεται μ' ένα Νεοϋορκέζο αστυνομικό, για την εξιχνίαση μιας σειράς παράξενων δολοφονιών στα βαλτονέρια του Τέξας. «Poulet aux prunes» («Κοτόπουλο με δαμάσκηνα») από το δίδυμο Μαριάνε Σατράπι και Βενσάν Παρονό («Περσέπολις»), γύρω από έναν ταλαντούχο μουσικό που αποφασίζει να πεθάνει, και άλλες...


Στις ταινίες του διαγωνιστικού συμμετέχει φέτος και η Ελλάδα με την ταινία «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, γύρω από μια ομάδα ανθρώπων (μέλη μιας εταιρείας, γνωστής με το όνομα «Αλπεις»), που αντικαθιστά τους νεκρούς για λογαριασμό των φίλων και συγγενών τους, μέχρι που αυτοί να μπορέσουν να ξεπεράσουν την περίοδο της θλίψης τους.

22 ταινίες

Είκοσι δύο ταινίες συνολικά διαγωνίζονται φέτος για το Χρυσό Λιοντάρι και τα άλλα βραβεία της Μόστρας, που θα κρίνει διεθνής κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ντάρεν Αρονόφσκι, βραβευμένο το 2008 με το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας για την ταινία του «Ο παλαιστής».

Το φετινό Ειδικό Χρυσό Λιοντάρι για το σύνολο του έργου του θα απονεμηθεί στον Ιταλό σκηνοθέτη Μάρκο Μπελόκιο. Το Βραβείο θα απονείμει την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στη Sala Grande ένας άλλος μεγάλος Ιταλός σκηνοθέτης, ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, που στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών του είχε απονεμηθεί ο Χρυσός Φοίνικας για το σύνολο του έργου του.

Στη συνέχεια, θα προβληθεί, σε αποκαταστημένη κόπια, η ταινία του Μπελόκιο «Στο όνομα του πατρός» (1971). «Αισθάνομαι τιμή και συγκίνηση που το Λιοντάρι θα μου το απονείμει ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι», ανέφερε ο Μπελόκιο. «Παρ' όλο που ακολουθήσαμε διαφορετικούς δρόμους, υπήρξε πάντα αμοιβαίο ενδιαφέρον και εκτίμηση μεταξύ μας. Και αγάπη. Δύο με τόσο κύρος βραβεία την ίδια χρονιά (ο Χρυσός Φοίνικας στον Μπερνάρντο και το Χρυσό Λιοντάρι σε μένα) δεν είναι μόνο μια σημαντική καλλιτεχνική αναγνώριση, αλλά ταυτόχρονα και μια εικόνα των νέων ανθρωπιστικών και καλλιτεχνικών τολμημάτων που ελπίζω θα κρατήσουν αρκετό χρονικό διάστημα». *

enet.gr Του ΝΙΝΟΥ ΦΕΝΕΚ ΜΙΚΕΛΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου