Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Κλείνουν την πόρτα σε χιλιάδες παιδιά!



Οι σταθμοί του Δήμου Αθηναίων αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα καθώς τον Δεκέμβριο λήγουν οι συμβάσεις 465 ατόμων που απασχολούνται στο Βρεφοκομείο Αθηνών, στο οποίο ανήκει το μεγαλύτερο δίκτυο παιδικών σταθμών της χώρας
Δύσκολη αναμένεται η νέα σεζόν για τους 2.400 βρεφονηπιακούς δημοτικούς σταθμούς της χώρας, που ξεκινούν τη λειτουργία τους την 1η Σεπτεμβρίου. Απειλούνται με "λουκέτα" πριν καν ανοίξουν, καθώς λήγουν μαζικά οι συμβάσεις εργαζομένων, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να μην εξυπηρετηθούν ακόμα και τα παιδιά που έχουν γίνει ήδη δεκτά.

Οι σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό -ξεπερνούν σε αρκετές περιπτώσεις το 50%- οδηγούν τους σταθμούς των δήμων σε κατάρρευση και μάλιστα σε μια εποχή που χιλιάδες οικογένειες πλήττονται από την οικονομική κρίση και χρειάζονται στήριξη. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος αυξήθηκαν κατά 40% οι αιτήσεις γονέων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα τροφεία των ιδιωτικών σταθμών, τα οποία κυμαίνονται από 3.000 έως 6.000 ευρώ ετησίως.
Ωστόσο, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί των ΟΤΑ δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες που δεν γνωρίζουν ακόμα αν τελικά τα παιδιά τους θα τακτοποιηθούν.

Σοβαρότατα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί ΟΤΑ της χώρας, με ενδεικτικό παράδειγμα τον Δήμο Αθηναίων, του οποίου οι ελλείψεις σε προσωπικό αγγίζουν το 70%. Οι σταθμοί του βρίσκονται στο "κόκκινο", καθώς τον Δεκέμβριο λήγουν οι συμβάσεις 465 ατόμων που απασχολούνται στο Βρεφοκομείο Αθηνών, στο οποίο ανήκει το μεγαλύτερο δίκτυο παιδικών σταθμών της χώρας...



Ο Δήμος Αθήνας έχει ζητήσει την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 280 ατόμων (παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό) αορίστου χρόνου

Την ίδια στιγμή κανείς δεν γνωρίζει αν θα εγκριθούν οι αιτήσεις του Δήμου Αθηναίων για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Εάν δεν εγκριθούν -που είναι και το επικρατέστερο σενάριο- και παράλληλα το δικαστήριο δεν κάνει δεκτές τις προσφυγές των συμβασιούχων που ζητούν παραμονή στην εργασία τους, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσουν αρκετοί σταθμοί στα μέσα της σχολικής σεζόν. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι περισσότερα από 700 βρέφη και νήπια θα βρεθούν εκτός των σταθμών.

Μπλόκο
Στο "χείλος του γκρεμού" βρίσκονται βρεφονηπιακοί σταθμοί και άλλων δήμων της χώρας. Στην πλειονότητά τους έχουν κάνει αιτήσεις για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες, όμως επειδή υπάρχει η απαγόρευση των προσλήψεων οι δήμαρχοι γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες για να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους είναι ελάχιστες.




Οι Δήμοι, εκτός από την έλλειψη προσωπικού, αντιμετωπίζουν και τη δυσκολία των γονέων να πληρώσουν τα τροφεία. Την πρώτη "ψυχρολουσία" δέχτηκε ο Δήμος Αθηναίων. Το υπουργείο Εσωτερικών απέρριψε το αίτημά του να δοθούν τριετείς παρατάσεις στις συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν, προκειμένου να λειτουργήσουν νευραλγικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, και το Βρεφοκομείο Αθηνών. Οι δήμοι, εκτός από την έλλειψη προσωπικού, αντιμετωπίζουν και τη δυσκολία των γονέων να πληρώσουν τα τροφεία. Την προηγούμενη χρονιά είχαν γίνει ορατές οι πρώτες δυσκολίες, οι οποίες, όπως εκτιμούν οι δήμαρχοι από τον Σεπτέμβριο, θα γίνουν εντονότερες, δεδομένου ότι πολλοί έχουν μείνει άνεργοι. Εκτός από την έλλειψη προσωπικού, οι δήμοι έχουν να αντιμετωπίσουν από το φθινόπωρο και τις κινητοποιήσεις των παιδαγωγών που διαμαρτύρονται για την αύξηση του ωραρίου τους, από 30 σε 40 ώρες.


Πάντως αρκετοί δήμαρχοι, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες, προσανατολίζονται σε συγχωνεύσεις τμημάτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωστή και ασφαλή φύλαξη των παιδιών.
Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί δήμοι του Λεκανοπεδίου ακόμη και των βορείων προαστίων. Στον Δήμο Κηφισιάς - Νέας Ερυθραίας ενδέχεται να μείνουν εκτός 250 παιδιά εάν δεν γίνουν προσλήψεις προσωπικού.

Επίσης στο Χαλάνδρι, για τον ίδιο λόγο, δεν θα φιλοξενηθούν 300 νήπια και βρέφη. Στη Νέα Σμύρνη περισσότερα από 200 παιδιά δεν θα τακτοποιηθούν, ενώ στο Μαρούσι δεν θα λειτουργήσουν από την 1η Σεπτεμβρίου δύο από τους δεκατέσσερις παιδικούς σταθμούς που φιλοξενούσαν συνολικά 1.000 παιδιά.

Με τα νέα δεδομένα θα εξυπηρετηθούν 200 παιδιά λιγότερα. Στον Βύρωνα 260 παιδάκια θα μείνουν εκτός από τους στους 9 παιδικούς σταθμούς, ενώ θα φιλοξενηθούν γύρω στα 530 νήπια.
ΠΑΤΡΑ

Μοριοδότηση για τις αδύναμες οικογένειες

Συνολικά 1.293 αιτήσεις κατατέθηκαν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της Πάτρας, εκ των οποίων έγιναν δεκτές 940, αφήνοντας εκτός 353 παιδιά. Ο Δήμος Πάτρας, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες, έχει θεσπίσει τη διαδικασία μοριοδότησης, ώστε να βοηθηθούν οι οικονομικά αδύναμες οικογένειες. Στον Δήμο Πάτρας υπάρχουν 14 δημοτικοί σταθμοί, ενώ γίνονται προσπάθειες του χρόνου να δημιουργηθούν άλλοι δύο. Ομως η έλλειψη προσωπικού έχει "δέσει τα χέρια" του δήμου και προς το παρόν είναι αδύνατον να δημιουργηθούν επιπλέον τμήματα.
Στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης υπολογίζεται ότι 400-500 παιδιά δεν θα φιλοξενηθούν στους σταθμούς. Συνολικά κατατέθηκαν 2.000 αιτήσεις στους 19 σταθμούς, εκ των οποίων οι 1.500 θα ικανοποιηθούν. Επίσης περίπου 100 νήπια θα τακτοποιηθούν μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Στον Δήμο Χανίων έχουν κατατεθεί 790 αιτήσεις. Από αυτές, έχουν απορριφθεί οι 140 λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό.
ΑΘΗΝΑ

Απορρίφθηκαν 1.500 παιδιά, με το ένα πόδι έξω άλλα 700
Περισσότερα από 700 παιδιά κινδυνεύουν να μείνουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς της Αθήνας και μάλιστα στα μέσα της χρονιάς, καθώς το έλλειμμα του Δημοτικού Βρεφοκομείου σε προσωπικό ενδέχεται να ξεπεράσει τα 800 άτομα.
Ηδη έχουν απορριφθεί 1.565 παιδιά. Από αυτά, τα 945 έμειναν εκτός επειδή δεν υπήρχαν θέσεις και κατατάσσονται στους επιλαχόντες και τα 620 απορρίφθηκαν επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Βρεφοκομείου, κ. Μαρία Ηλιοπούλου, ο δήμος έχει ζητήσει την πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 280 ατόμων (παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό) αορίστου χρόνου. Ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών δεν δίνει το "πράσινο φως" για τις προσλήψεις. Ο δήμος, όπως λέει η κ. Ηλιοπούλου, έχει ζητήσει η περίπτωση της Αθήνας να εξεταστεί ξεχωριστά, ωστόσο μια τέτοια κίνηση θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, αφού και οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας που έχουν έλλειψη προσωπικού, θα ζητήσουν ανάλογη αντιμετώπιση.
"Ακόμα και αν εγκριθούν οι προσλήψεις, λύνεται μόνο ένα μέρος του προβλήματος", αναφέρει στο "Εθνος" η αρμόδια αντιδήμαρχος υπενθυμίζοντας πως τον Δεκέμβριο λήγουν οι συμβάσεις 465 εργαζομένων στους σταθμούς του δήμου και αν δεν καλυφθούν οι θέσεις, τότε υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν αρκετά τμήματα. Αν υπολογιστούν και οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης, τότε απομένει ελάχιστο προσωπικό.
Παράλληλα ο δήμος έχει προχωρήσει σε μετακινήσεις παιδαγωγών, ώστε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ μονίμων και συμβασιούχων. Με την τακτική αυτή, οι σταθμοί σε περιόδους κινητοποιήσεων, όπως εξηγεί η κ. Ηλιοπούλου, θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας.
Ακόμα ο δήμος προχωρεί στην αλλαγή του εσωτερικού κανονισμού, ο οποίος θέτει πολλούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, για να γίνει ένα παιδί δεκτό σε σταθμό, πρέπει να εργάζονται και οι δύο γονείς. Αν είναι άνεργοι, απορρίπτεται.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη χρονιά είχαν κλείσει για διάφορους λόγους οκτώ παιδικοί σταθμοί (λήξεις μισθώσεων, ακατάλληλα κτίρια κ.ά.). Επίσης και φέτος πρόκειται να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, ακόμα τρεις. Σύμφωνα με την κ. Ηλιοπούλου, τα παιδιά θα μεταφερθούν σε άλλους κοντινούς σταθμούς και εξετάζεται η μεταφορά τους με λεωφορεία που θα μισθώσει ο δήμος.
"ΑΓΚΑΘΙ" Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη φέρνει η νέα σεζόν
Με ελλείψεις, λόγω απομάκρυνσης των συμβασιούχων, ξεκινούν τη λειτουργία τους οι παιδικοί σταθμοί στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Η οικονομική κρίση οδήγησε και φέτος πολλούς γονείς να στραφούν στους δημοτικούς, με αποτέλεσμα πολλές αιτήσεις να μην έχουν ακόμα ικανοποιηθεί.

Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, περίπου 80 από τις 1.310 μένουν σε εκκρεμότητα. Οπως είπε στο "Εθνος" η διευθύντρια κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, κ. Ι. Μαντζάρη, το πρόβλημα δημιουργείται κυρίως γιατί οι περισσότεροι γονείς επιλέγουν τρεις συγκεκριμένους σταθμούς (στις οδούς Υψηλάντου, Χαριλάου και Τριών Ιεραρχών) με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός.

Στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών εκτιμάται ότι θα ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτήσεων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, από τις 1.700 αιτήσεις έχουν ικανοποιηθεί οι 1.400 και μέσα στον Σεπτέμβριο θα βρουν θέση και τα υπόλοιπα παιδιά στους 23 βρεφονηπιακούς και στους δύο καινούργιους που θα γίνουν στις Συκιές και στα Πεύκα. Από φέτος επίσης θα λειτουργήσουν και τρία βρεφικά τμήματα στον σταθμό Μητροπόλεως της Νεάπολης. Οι παιδικοί σταθμοί του δήμου ανοίγουν στις 22 Αυγούστου και η δημοτική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να παρατείνει για κάποιους από αυτούς το ωράριο έως τις 9-10.00 το βράδυ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δήμος είναι ο μοναδικός στη χώρα που οι παιδικοί του σταθμοί λειτουργούν όλες τις εργάσιμες ημέρες, την περίοδο γιορτών Χριστουγέννων και Πάσχα.


Στον Δήμο Καλαμαριάς κατατέθηκαν 916 αιτήσεις και ικανοποιήθηκαν οι 821. Τα 85 παιδιά που έμειναν εκτός θα γίνει προσπάθεια να τακτοποιηθούν σε μια δεύτερη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο.
Με σοβαρές ελλείψεις ξεκινά η χρονιά και στον Δήμο Παύλου Μελά, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Αρκετές από τις 1.280 αιτήσεις δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ υπάρχουν κενά και στο προσωπικό.
Α. ΚΑΡΙΜΑΛΗ, Μ. ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ΕΥ. ΚΑΡΕΚΛΑΚΗ, Λ. ΜΠΑΣΤΑ

ETHNOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου