Σάββατο 21 Απριλίου 2012

45 χρόνια από τη μαύρη χούντα

Ζοφερές σκέψεις για τη δημοκρατία, την Ελλάδα και την Κύπρο φέρνει στο νου η «εθνοκαταστροφική» 21η Απριλίου


Σαράντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Σάββατο, από την 21η Απριλίου 1967, την ημέρα που τα τανκς της χούντας βγήκαν στος δρόμους της Αθήνας βάζοντας τη Δημοκρατία στον γύψο.
Λίγες εβδομάδες πριν από τις προκηρυγμένες για τις 28 Μαΐου εκλογές, ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος με τον ταξίαρχο Στυλιανό Παττακό και τον συνταγματάρχη Νικόλαο Μακαρέζο κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.

Με 100 τανκς στην Αθήνα, οι πραξικοπηματίες κινήθηκαν τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου και κατέλαβαν αρχικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια κατέλαβαν στρατηγικούς στόχους, όπως τη Βουλή, τον ΟΤΕ και το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, στο Ζάππειο.

Στη συνέχεια έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό Σχέδιο Προμηθεύς με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προοριζόταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το στρατό με σκοπό την εξουδετέρωση κομμουνιστικής εξέγερσης, σε περίπτωση που εισέβαλλαν στην Ελλάδα δυνάμεις του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού. Παράλληλα, οι άνδρες της ΕΣΑ ξεκινούν επιδρομές και συλλήψεις πολιτικών προσώπων και προσωπικοτήτων αριστερής κυρίως ιδεολογίας, οι οποίοι οδηγούνται στις φυλακές και τις εξορίες, όπου υφίστανται φρικτά βασανιστήρια.

Πέραν των διώξεων και των βασανιστηρίων, η χούντα επιβάλλει απαγορεύσεις και περιορισμούς και ασκεί καθημερινή λογοκρισία σε εφημερίδες, ραδιοφωνικά προγράμματα, έντυπα, τραγούδια πάσης φύσεως και σενάρια τηλεοπτικών σειρών.

Η μαύρη αυτή περίοδος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, που γεννήθηκε μέσα σε μια προηγηθείσα μακρά περίοδο πολιτικής ανωμαλίας, κορυφώθηκε με το δράμα της Κύπρου, την εισβολή των Τούρκων και τη διχοτόμηση του νησιού.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου