Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η Ελλάδα, ο Στρος Καν και οι συκοφαντίες

Επί 2 ώρες και 50 λεπτά, οι δυο υποψήφιοι για την πρεδρία της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ διασταύρωσαν τα ξίφη τους για την οικονομία, την ανεργία και το μεταναστευτικό. 

Ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε ότι θα είναι ο πρόεδρος της «ανάπτυξης» και της «συσπείρωσης», κρίνοντας αποτυχημένη την θητεία του αντιπάλου του. Ο Νικολά Σαρκοζί, του επιτέθηκε πολλάκις, υποστηρίζοντας ότι ο σοσιαλιστής υποψήφιος στερείται προγράμματος και «ψεύδεται». 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Νικολά Σαρκοζί υιοθέτησε ένα πιο επιθετικό στυλ, καθώς η τηλεμαχία της 2ας Μαϊου ήταν η τελευταία του ευκαιρία να κλείσει την ψαλίδα των 6-7 μονάδων που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τον χωρίζουν από τον Φρανσουά Ολάντ.
Προκειμένου να το πετύχει δεν δίστασε να κάνει προσωπικούς χαρακτηρισμούς, αποκαλώντας τον αντίπαλό του «συκοφάντη» και «Πόντιο Πιλάτο», ενώ τον παρουσίασε ως υποψήφιο με ανύπαρκτο πρόγραμμα και άνευ εμπειρίας, ποντάροντας στο γεγονός ότι ο σοσιαλιστής δεν έχει αναλάβει ποτέ ένα υπουργικό πόστο.

Αντίθετα, ο Ολάντ, με τον αέρα των δημοσκοπήσεων που τον δείχνουν νικητή στις 6 Μαϊου με ποσοστό 53%-54%, επικεντρώθηκε στην δριμεία κριτική για την θητεία Σαρκοζί και έδωσε έμφαση σε έννοιες όπως η «συσπείρωση» και η «αλλαγή», δείχνοντας ότι έχει...εμπεδώσει το ρόλο του φαβορί και νοερά κάθεται ήδη στον προεδρικό θώκο.
«Θα είμαι ένας δίκαιος πρόεδρος, γιατί διανύουμε μια σοβαρή κρίση που πλήττει τους πιο εκτεθειμένους. Επιθυμώ η δικαιοσύνη να βρίσκεται στην καρδιά όλων των αποφάσεων. Οι προνομιούχοι έχουν προστατευτεί υπερβολικά…Θα είμαι ο πρόεδρος που θα επαναφέρει την ανάπτυξη και την παραγωγή. Και γι' αυτό θέλω να είμαι ο πρόεδρος της συσπείρωσης. Θέλω να ενώσω τους Γάλλους γιατί χρειαζόμαστε όλες τις δυνάμεις της Γαλλίας» δήλωσε ξεκινώντας, ο Ολάντ.

«Θέλω να συσπειρώσω όχι μόνο τους σοσιαλιστές ή την αριστερά…δεν διώχνω κανένα…δεν στιγματίζω καμία υπάρχουσα δύναμη», σημείωσε ο υποψήφιος των σοσιαλιστών, ενώ αναφέρθηκε στους νέους ως «την μόνη αξία» και την εκπαίδευση ως την κορυφαία προτεραιότητα.
Επανέλαβε ότι ο ίδιος δεν θέλει να βασίσει την ρητορική του στον φόβο, «ούτε καν στον φόβο της επανεκλογής σας» είπε, απευθυνόμενος στον αντίπαλό του, ενώ θύμισε ότι στις εκλογές του 2007 ο Σαρκοζί είχε ζητήσει να κριθεί από τα αποτελέσματα της πολιτικής του και τώρα αυτό ακριβώς καλούνται να κάνουν οι ψηφοφόροι. «Εγώ θέλω ν' αλλάξω πολιτική. Η επιλογή είναι απλή: θέλουν να συνεχίσουν οι Γάλλοι με μια πολιτική που δεν λειτούργησε;».
Ο Σαρκοζί από την πλευρά του δήλωσε ότι θέλει να απευθυνθεί σε όλους τους Γάλλους, ακόμη και σε εκείνους που δεν τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο, αναφερόμενος συγκεκριμένα στους ψηφοφόρους της Μαρίν Λε Πεν και του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού, αλλά και σε όσους απείχαν, καλώντας τους να προσέλθουν στις κάλπες και να μην αφήσουν τους άλλους να αποφασίσουν αντ' αυτών.
Το ζήτημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η χώρα, τόνισε ο Σαρκοζί:
«Το ερώτημα δεν είναι Ολάντ η Σαρκοζί. Το ερώτημα είστε εσείς. Ποια κατεύθυνση πρέπει να πάρει η Γαλλία; Ποιο θα είναι το μέλλον των παιδιών μας; Αν είμαι υποψήφιος, είναι επειδή έχω πάθος για την Γαλλία…».
Στην συνέχεια η αντιπαράθεση επικεντρώθηκε σε φλέγοντα ζητήματα όπως η ανεργία και η οικονομία, με την αξιοπιστία των στοιχείων να αμφισβητείται έντονα και από τις δυο πλευρές. Μάλιστα ο Σαρκό κατηγόρησε πολλάκις τον Φρ. Ολάντ ότι «ψεύδεται». «Δεν είστε ικανός να επιχειρηματολογήσετε χωρίς να επιτεθείτε στον αντίπαλό σας» απάντησε ο Ολάντ. 

Η Ελλάδα, ο Στρος Καν και οι συκοφαντίες
Αναφερόμενος στις προεκλογικές εξαγγελίες του αντιπάλου του, ο Σαρκοζί υπογράμμισε τις συχνές αλλαγές στις θέσεις και τα «πολλά προγράμματα», ενώ ο σοσιαλιστής υποψήφιος του απάντησε: «υπάρχει μόνο ένα πρόγραμμα- αντιθέτως δεν γνωρίζω το δικό σας- και το δικό μου πρόγραμμα είναι στη διάθεσή σας».
Αναλύοντας τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει για την μείωση του χρέους, ο Ολάντ έδωσε έμφαση στην μεγαλύτερη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων και επιτέθηκε στον Σαρκοζί επειδή δεν προέβαλλε- όπως είπε- αντίσταση στην Γερμανία και «δεν κέρδισε τίποτα», ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του να διαπραγματευτεί εκ νέου το αμφιλεγόμενο δημοσιονομικό σύμφωνο.
Ο Σαρκοζί από την άλλη χρησιμοποίησε ξανά ως παράδειγμα προς αποφυγή, την χώρα μας και την Ισπανία, θέλοντας να δείξει ποια θα είναι η κατάληξη της Γαλλίας αν έρθει στην εξουσία η αριστερά.
Από την τηλεμαχία δεν έλειψαν ούτε οι αναφορές στον Στρος Καν τον οποίο είχε επικαλεστεί πολλάκις ο Σαρκοζί κατά την προεκλογική του εκστρατεία, θέλοντας να δείξει ότι η αριστερά δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα ηθικής. Όταν ο Ολάντ επεσήμανε ότι ο Σαρκοζί ήταν εκείνος που πρότεινε τον Στρος Καν για την θέση του επικεφαλής του ΔΝΤ, ο Σαρκοζί αντέτεινε ότι ο Ολάντ γνωρίζει καλύτερα τον DSK, ενώ ο σοσιαλιστής απάντησε ότι δεν μπορεί να ξέρει την προσωπική ζωή του καθενός.

Τα σχόλια των δυο αντιπάλων μετά το ντιμπέιτ
Αποχωρώντας από το τηλεοπτικό στούντιο, ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι κατά την γνώμη του το ντιμπέιτ ήταν «ενδιαφέρον» ωστόσο όπως πρόσθεσε «οι Γάλλοι θ' αποφασίσουν». Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε: «Τώρα οι Γάλλοι ξέρουν τι μπορώ να κάνω. Υπήρξαν στιγμές αγένειας...π.χ. όταν ο Νικολά μιλά για ψέματα, για συκοφαντίες...»
Σημαντικά σημεία της τηλεμαχίας
Από τα σημεία που σχολιάστηκαν περισσότερο ήταν ο… προεδρικός λόγος του Ολάντ όταν τέθηκε το ερώτημα του στυλ που θα ακολουθήσουν οι υποψήφιοι κατά την θητεία τους αν εκλεγούν και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν ν' ασκήσουν την εξουσία.

Στυλ προεδρίας
Ο Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι ένας πρόεδρος πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και ότι ο ίδιος επιθυμεί να προτείνει ένα «νέο γαλλικό μοντέλο ανάπτυξης».
Από την πλευρά του, ο Ολάντ, επαναλαμβάνοντας 16 φορές την φράση «Εγώ, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας» πέταξε πολλά «καρφιά» για την άσκηση της προεδρίας επί Σαρκοζί, τονίζοντας ότι εκείνος ως πρόεδρος θα φροντίσει να επιδεικνύει υποδειγματική συμπεριφορά, να μην συμμετέχει σε εκδηλώσεις σε ξενοδοχεία για την συλλογή πόρων για το κόμμα του.
Ο Ολάντ κατηγόρησε επίσης τον Σαρκοζί ότι ήταν ένας «κομματικός» πρόεδρος που φρόντιζε για τον διορισμό δικών του ανθρώπων σε όλα τα πόστα. Δηλώσεις που έκαναν τον Σαρκοζί να αποκαλέσει τον Ολάντ συκοφάντη.

Μεταναστευτικό
Αναφερόμενος στο δικαίωμα της ψήφου των αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές, ο Ολάντ που έχει ταχθεί υπέρ, τόνισε ότι δεν αλλάζει γνώμη επί του θέματος. Ο Σαρκοζί που θέλει να μειώσει στο ήμισυ τις ετήσιες αφίξεις των νόμιμων μεταναστών σε γαλλικό έδαφος, του απάντησε ότι «πρέπει να έχουμε ένα Ισλάμ της Γαλλίας και όχι ένα Ισλάμ στην Γαλλία», προκαλώντας την αντίδραση του Ολάντ: «γιατί θεωρείτε ότι όλοι οι μη Ευρωπαίοι είναι μουσουλμάνοι;».

« Η ψήφος για τους ξένους δεν σημαίνει ότι θα ψηφίζουν Καναδοί, Αμερικανοί και Νορβηγοί, αλλά κυρίως βορειο-αφρικανοί και κάτοικοι της υποσαχάριας Αφρικής» εξήγησε ο Σαρκοζϊ, επισημαίνοντας ότι μια εποχή έντασης μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων, μια τέτοια ψήφος θα δυναμιτίσει περαιτέρω το ήδη τεταμένο κλίμα. Κατάφερε επίσης να φέρει σε δύσκολή θέση τον Ολάντ, όταν η συζήτηση έφτασε στα κέντρα κράτησης αλλοδαπών.
Γκάλοπ
Σε ένα πρώτο διαδικτυακό γκάλοπ της εφημερίδας Le Figaro σχεδόν το 81% δήλωνε ότι δεν άλλαξε γνώμη για τον ποιον θα ψηφίσει μετά την τηλεμαχία, επιβεβαιώνοντας έτσι αυτό που σημείωναν στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων, ότι δηλαδή τα ντιμπέιτ συνήθως δεν επηρεάζουν σημαντικά την στάση των ψηφοφόρων.

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου