Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Σεισμός 8,2 Ρίχτερ και τσουνάμι στη Χιλή



Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που προκάλεσε τσουνάμι δύο μέτρων, συντάραξε τη Χιλή.

Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ροντρίγκο Πεναϊλίγιο.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Κέντρο, ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός με εστιακό βάθος 20,1 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας, γεγονός που καθιστά την αίσθηση της δόνησης ακόμη πιο ισχυρή, ενώ είχε επίκεντρο περίπου 100 χλμ. βορειοδυτικά της μεταλλευτικού λιμανιού Ικίκουε κοντά στα σύνορα του Περού.

Δρόμοι σε παράκτιες περιοχές πλημμύρισαν από το τσουνάμι, ενώ έντεκα νοσοκομεία εκκενώθηκαν λόγω πλημμυρών.


Περισσότερες από 300 κρατούμενες απέδρασαν από τη φυλακή επωφελούμενες από τον συναγερμό για τσουνάμι που σήμανε μετά τον σεισμό, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών.

Η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, έχει κηρύξει σε φυσικής καταστροφής τις περιοχές Αρίκα, Παρινακότα και Ταραπακά.

Το Αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης για Τσουνάμι, ανακοίνωσε ότι εξ αιτίας του μεγάλου μεγέθους του σεισμού, οι ακτές του Ισημερινού, της Κολομβίας, του Παναμά, της Κόστα Ρίκα, της Νικαράγουα,  Ελ Σαλβαδόρ Μεξικό, Ονδούρα, Χαβάη και του Περού βρίσκονται σε κίνδυνο.

Οι αρχές στη Χιλή αλλά και στο Περού ζήτησαν την εκκένωση παράκτιων περιοχών. Ήδη δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους.

 ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου