Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Η κομμουνίστρια με τις πέρλες και το... βαρύ χέρι για τους φασίστες

Η κομμουνίστρια με τις πέρλες και το... βαρύ χέρι για τους φασίστες

Είναι σχετικά νέα στον στίβο της πολιτικής, παρότι ανήκει σε πολιτικό «τζάκι», ωστόσο η Οκσάνα Καλέτνικ κατάφερε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μετατρέποντας την ουκρανική Βουλή σε... ρινγκ.

Η όμορφη βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος που δεν αποχωρίζεται εύκολα τις πέρλες γύρω από τον λαιμό της ξέχασε προς στιγμήν την αγωγή της και επιτέθηκε με «επαγγελματικές» γροθιές εναντίον ακροδεξιού συναδέλφου της, προκειμένου να υπερασπιστεί τον αρχηγό του κόμματός της, Πιοτρ Σιμονένκο. Ο επικεφαλής των κομμουνιστών κατηγόρησε τον «Σβόμποντα» για αδικαιολόγητη αδράνεια στην κρίση που διέρχεται η χώρα και χαρακτήρισε το ακροδεξιό κόμμα φερέφωνο της Μόσχας.

Οι ακροδεξιοί εξοργίστηκαν και οι μπουνιές και οι κλωτσιές άρχισαν να πέφτουν βροχή. Η δυναμική Οκσάνα δεν έμεινε αμέτοχη και στράφηκε εναντίον του εθνικιστή Γιούρι Μιχαλονίσ­γκι, ο οποίος αιφνιδιάστηκε από την επίθεσή της. Η εικόνα μιας εντυπωσιακής γυναίκας με ακριβά ρούχα και κοσμήματα να γρονθοκοπεί έναν άνδρα ήταν τουλάχιστον σοκαριστική. Ειδικά όταν πρόκειται για μια γυναίκα που έχει δηλώσει ότι το ασθενές φύλο πρέπει να καταφέρνει να παραμένει... ασθενές ενώπιον των ανδρών.

«Συνήθως μια δραστήρια γυναίκα, που ηγείται με κοινωνικούς όρους, εκφράζει με κάθε τρόπο, ακόμη και χωρίς να το θέλει, τη δύναμη, την επιτυχία και τον πλούτο της σε όποιον άνδρα την πλησιάζει. Μακροπρόθεσμα όμως, αυτό κάνει τον άνδρα καταθλιπτικό και αδύναμο», είχε δηλώσει η Οκσάνα δίνοντας συμβουλές στις συμπατριώτισσές της για να καταφέρουν να έχουν θέσεις εξουσίας και ταυτόχρονα μια ευτυχισμένη προσωπική ζωή.

Η Οκσάνα Καλέτνικ εν δράσει... Το στιγμιότυπο με τη σηκωμένη γροθιά έκανε τον γύρο του κόσμου.
Η Οκσάνα Καλέτνικ εν δράσει... Το στιγμιότυπο με τη σηκωμένη γροθιά έκανε τον γύρο του κόσμου.

Από επαγγελματικής απόψεως η Οκσάνα προφανώς μιλούσε εκ πείρας καθώς είναι άκρως επιτυχημένη στον χώρο των επιχειρήσεων. Το 1992 ίδρυσε τη δική της διαφημιστική εταιρεία, τη Dali Advertising Agency, και αργά αλλά σταθερά κατάφερε να χτίσει έναν όμιλο ονόματι FIM που δραστηριοποιείται στη συμβουλευτική επιχειρήσεων, τα ακίνητα και άλλους τομείς. Η περιουσία που απέκτησε φτάνει σύμφωνα με το Focus στα 35 εκατ. δολάρια, τοποθετώντας την ανάμεσα στους 200 πλουσιότερους ανθρώπους στην Ουκρανία. Μάλιστα ο πλούτος της την έχει κάνει μια από τις πλέον πολύφερνες νύφες -μετά το διαζύγιό της από τον επιχειρηματία Ντμίτρι Γιελμάνοφ- και ορισμένοι Ουκρανοί βουλευτές έχουν αστειευτεί ότι θα χώριζαν ευχαρίστως τις συζύγους τους για να παντρευτούν τα εκατομμύρια της Οκσάνα.

Η εντυπωσιακή βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος ξεχωρίζει για το στυλ της.
Η προέλευση των χρημάτων, όμως, δεν φαίνεται να οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην επιχειρηματική της δραστηριότητα. Ορισμένα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι η μεγάλη περιουσία των Καλέτνικ αποκτήθηκε με πιο σκοτεινούς τρόπους και δη χάρη στις διευκολύνσεις που έκανε με το αζημίωτο ο ξάδελφός της Ιγκόρ όσο ήταν επικεφαλής των τελωνείων της χώρας. Ο πλούτος και η τάση της να τον επιδεικνύει δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από τους εξαθλιωμένους Ουκρανούς, οι οποίοι φρόντισαν να τη... στολίσουν αναλόγως σε διάφορα μπλογκ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Γιανουκόβιτς. Συγκεκριμένα συνέκριναν το πανάκριβο ρολόι που φοράει, το οποίο κοστίζει περισσότερα από 2.000 δολάρια, με τις πενιχρές συντάξεις που παίρνουν οι απλοί πολίτες, στο ύψος των οποίων έχει βάλει και η ίδια το χεράκι της ως αναπληρώτρια επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του Κοινοβουλίου.


Η κομμουνίστρια με τις πέρλες και το... βαρύ χέρι για τους φασίστεςΗ Οκσάνα ήταν εκείνη που είχε επιφορτιστεί με το άχαρο καθήκον να υποστηρίξει το «πάγωμα» των συντάξεων και την περικοπή πολλών επιδομάτων με στόχο την εξυγίανση της ουκρανικής οικονομίας. Ακόμη, το πολυτελές σπίτι που διατηρεί στο Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου είχε αποτελέσει στόχο διαδηλωτών στο Λονδίνο, καθώς την κατηγορούσαν ότι εκείνη απολάμβανε την άνετη ζωή που της εξασφάλιζε η συμμετοχή της στο καθεστώς Γιανουκόβιτς, τη στιγμή που οι συμπατριώτες της υποφέρουν και εξεγείρονται.

Οντως, οι οικογενειακές διασυνδέσεις και η πολιτική πίστη στο καθεστώς ήταν οι «αρετές» που την έφεραν το 2010 στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Ουκρανίας, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2012, οπότε εξελέγη ανεξάρτητη βουλευτής και στη συνέχεια μεταπήδησε στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Μάλιστα, η ένταξή της στο ΕΡΣ είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθότι η Οκσάνα διαθέτει πτυχίο ψυχολογίας και ουδεμία σχέση έχει με τα ραδιοτηλεοπτικά.

Ως μέλος του ΕΡΣ, η Οκσάνα φρόντισε να επιδείξει την αφοσίωσή της προς την κυβέρνηση που της χάρισε αυτήν τη θέση και απέρριψε πρόταση για ίδρυση νέου τηλεοπτικού σταθμού. Το σκεπτικό της ήταν ότι δεν χρειάζεται ένα ακόμη κανάλι που θα μεταφέρει την πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία είναι ένας τηλεοπτικός σταθμός που θα εστιάζει στη ρόδινη πλευρά της ζωής. «Είμαι εναντίον αυτού. Στην παρούσα φάση, κάτι που αποτυπώνεται συχνά σε πολλές πτυχές της οικονομίας της χώρας, οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει κανένας φραγμός, κανένα όριο όταν προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους τους. Στην πραγματικότητα, αν όλα τα εργαλεία χρησιμοποιούνται για να πετύχουν στόχους, έχουν καταστροφικές συνέπειες. Αντί να ανοικοδομήσουν τη χώρα, τη γκρεμίζουν», ήταν η μνημειώδης εξήγηση που έδωσε τότε στους δημοσιογράφους. Για την ίδια, προφανώς, δεν ισχύουν αυτοί οι κανόνες. Χρησιμοποιεί, όπως φάνηκε, κάθε διαθέσιμο «εργαλείο», ακόμη και τις γυμνές της γροθιές.

ethnos.gr   ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου