Το μυστικό αυτής της συνταγής είναι το μαγείρεμα για πολλή ώρα στον φούρνο.
Το φαγητό μελώνει, γίνεται νόστιμο και ζουμερό, χωρίς περιττά υγρά
Φωτογραφία: Παναγιώτης Μπελτζινίτης, εκτέλεση συνταγής: Στέλιος Μαστοράκος
YΛΙΚΑ (για 4 άτομα)
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
600 γρ. κατσικάκι μπούτι, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε κύβους
500 γρ. κοκκάρια (κρεμμύδια για στιφάδο), καθαρισμένα
100 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
500 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50 ml πετιμέζι
2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού (προαιρετικά), για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα με χονδρό πάτο, κατάλληλη για φούρνο, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 15 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα βερίκοκα, το θυμάρι, τη μαντζουράνα και το δενδρολίβανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε 600 ml χλιαρό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνου-με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις γλυκοπατάτες για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε τις γλυκοπατάτες στην κατσαρόλα με το κρέας, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το πετιμέζι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε προαιρετικά με φύλλα μαϊντανού.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
600 γρ. κατσικάκι μπούτι, χωρίς κόκαλο, κομμένο σε κύβους
500 γρ. κοκκάρια (κρεμμύδια για στιφάδο), καθαρισμένα
100 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. φρέσκια μαντζουράνα, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. φρέσκο δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο
500 γρ. γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
50 ml πετιμέζι
2 κ.σ. φύλλα μαϊντανού (προαιρετικά), για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα με χονδρό πάτο, κατάλληλη για φούρνο, ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 15 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια, τα βερίκοκα, το θυμάρι, τη μαντζουράνα και το δενδρολίβανο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά. Ρίχνουμε 600 ml χλιαρό νερό, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να πάρει βράση. Μεταφέρουμε την κατσαρόλα στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνου-με το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις γλυκοπατάτες για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Ρίχνουμε τις γλυκοπατάτες στην κατσαρόλα με το κρέας, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το πετιμέζι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε προαιρετικά με φύλλα μαϊντανού.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Απριλίου 2014.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου