Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

10 πράγματα που αξίζει να θυμάσαι από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα

Οι ολιγάρχες, ο ρόλος της ΕΡΤ και τα μηνύματα εντός και εκτός κόμματος. Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως αποδειχθεί ιστορική στο μέλλον. Τι πρέπει να κρατήσουμε από αυτή 



Ιστορικές διαστάσεις είναι πιθανό να λάβει στο μέλλον, η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Όχι μόνο λόγω του περιεχομένου της, αλλά και λόγω της συγκυρίας, της κρίσιμης κατάστασης της οικονομίας, αλλά και της αέναης προσπάθειας του πρωθυπουργού να ισορροπήσει ανάμεσα στην αδιάλλακτη στάση των δανειστών από τη μια και στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει προεκλογικά από την άλλη.

Με την Ελλάδα να ασφυκτιά οικονομικά, την αριστερή πλατφόρμα να διαμηνύει ότι δεν θα δεχθεί μέτρα μη συμβατά με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και τους δανειστές να επιμένουν στην τήρηση των δεσμεύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε μια ομιλία με πολλές αιχμές.

Ας δούμε τα 10 πράγματα που αξίζει να συγκρατήσουμε από τα όσα είπε ο πρωθυπουργός το Σάββατο.

 

Λέγε με Σόιμπλε

Η οργή της ελληνικής πλευράς για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, εκφράζεται πλέον ανοικτά και στο ανώτατο επίπεδο. Μόνο διεύθυνση δεν έδωσε ο πρωθυπουργός όταν έλεγε:

“Δεν πρόκειται λοιπόν να ανεχτούμε και να αφήσουμε στο απυρόβλητο όσους εξακολουθούν να παίζουν με τη φωτιά, όσους ποντάρουν στην αποτυχία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, όσους εξωθούν τα πράγματα σε ρήξη. Όσους κάθε φορά που γίνονται βήματα διακινούν σενάρια εξόδου ταπείνωσης της Ελλάδας και κρίσης. Τα διακινούν κατ ίδιαν, δήθεν εμπιστευτικά, και αμέσως μετά δημοσίως. Θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα. Αυτές τις τελευταίες μέρες πριν την συμφωνία, όσοι μπορούν να συμβάλλουν ας το κάνουν. Όσοι δεν το επιθυμούν ας σιωπήσουν”.

 

Ζητείται σοβαρότητα

"Αυτό που απαιτείται από τη δική μας πλευρά είναι συνευθύνη, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Να μην ξεχνάμε ότι ο λαός για πρώτη φορά εμπιστεύεται την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε, είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα παρά τις δυσκολίες και θα το κερδίσουμε".
Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες. Υπουργούς που δεν σταματούν να μιλάνε, στελέχη, που ζητάνε ρήξη χωρίς εναλλακτική και γενικά όσους αυτή την περίοδο, κάνουν τη Ζωή δύσκολη στον πρωθυπουργό.

 

Ούτε για την παράταξη...

“Να είστε βέβαιοι ότι σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να αποδεχθούμε εξευτελιστικούς όρους, ούτε για τους εαυτούς μας, ούτε για την παράταξη, ούτε πολύ περισσότερο για τον ελληνικό λαό, που υπέμεινε τις συνέπειες της μνημονιακής καταστροφής για πάρα πολύ καιρό”.
Η πίεση που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μεγάλη. Η αναφορά στην παράταξη και στους εξευτελιστικούς όρους είναι ένα σήμα, ότι δεν σκοπεύει να κάνει νέες υποχωρήσεις στη διαπραγμάτευση. Ένα σήμα για εσωκομματική ηρεμία, μέχρι να κλείσει η συμφωνία. Πάντως αν κρίνουμε από τις ομιλίες διαφόρων στελεχών, μάλλον δεν έχουν πρόθεση να τον ακούσουν.

 

Οι κόκκινες γραμμές υπάρχουν, αλλά χωρίς ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση έχει οχυρωθεί πλέον πίσω από τα θέματα της αγοράς εργασίας, το παλεύει για το ΦΠΑ, αλλά είναι προφανές ότι έχει παραιτηθεί ή έχει μεταθέσει για το μέλλον δεσμεύσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

“Δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να επαναλάβω ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις. Στο θέμα του ΦΠΑ, του ασφαλιστικού συστήματος, της αγοράς εργασίας ή σε οποιοδήποτε άλλο τομέα οι αρχιτέκτονες του πιο αποτυχημένου προγράμματος στην ιστορία του ΔΝΤ, επιμένουν σε ακρότητες, προκειμένου να μη παραδεχθούν την αποτυχία τους”.

 

Η επιβολή του μνημονίου ήταν προσχεδιασμένη

“Στην πραγματικότητα το Μνημόνιο δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η προσπάθεια, να υπερβεί η χώρα την κρίση και το αδιέξοδο της, μέσω μιας πρωτοφανούς εκκαθάρισης δικαιωμάτων και επιχειρήσεων που θα έθεταν την βάση για μια νέα κεφαλαιακή συσσώρευση με πολύ χειρότερους όρους για την κοινωνική πλειοψηφία. Η ύφεση, δε, που επιδεινώθηκε από την πολιτική αυτή ήταν δεδομένη, υπολογισμένη και σε ένα βαθμό επιθυμητή από τους εμπνευστές του”, είπε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας ότι η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο, δεν αποσκοπούσε στη σωτηρία της, αλλά στην προστασία των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

 

Εχθρός εντός των τειχών

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι πέρα από τους δανειστές, υπάρχει και τρόικα εσωτερικού, που σιγοντάρει αυτούς που στραγγαλίζουν οικονομικά την Ελλάδα. Τα ονόματα πάντα βοηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις.

“Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αντίπαλος δεν βρίσκεται μόνο στο Βερολίνο στις Βρυξέλλες ή στην Ουάσιγκτον. Ο αντίπαλος, ίσως και ο πιο σκληρός, βρίσκεται και εντός των τειχών. Ότι εκτός από την Τρόικα των ξένων, υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια και το λόμπι των υποστηριχτών της Τρόικα των ξένων, που εκπροσωπούσε και συνεχίζει να εκπροσωπεί συγκεκριμένες οικονομικές δυνάμεις και συγκεκριμένα συμφέροντα”.

 

Το χέρι στην τσέπη

Αμήν και πότε. Ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι οι ολιγάρχες θα πληρώσουν επιτέλους όσα χρωστάνε στον τόπο. Με όσα έχουμε δει στη Μεταπολίτευση, έχουμε κάθε δικαίωμα να είμαστε καχύποπτοι. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μετράνε μόνο οι πράξεις. Ας ελπίσουμε να μη μείνει στα λόγια όπως οι προκάτοχοί του

“Οι ολιγάρχες, λοιπόν, ας το καταλάβουν: Ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στη τσέπη. Ήρθε η ώρα να πληρώσουνε φόρους, να πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, να πληρώσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες που χρησιμοποιούν τζάμπα, να πληρώσουν όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος και όπως πληρώνει από το υστέρημά του και ο τελευταίος έλληνας πολίτης. ¨Ηρθε η ώρα να πληρώσουν ότι δεν πλήρωσαν τόσα χρόνια”.

 

Ο πρωθυπουργός του λαού

“Ο λαός μας στηρίζει, όσο δε στήριξε ποτέ καμιά άλλη κυβέρνηση. Το δίκιο θα το επιβάλουμε στο τόπο, να είστε σίγουροι για αυτό. Σε κάθε περίπτωση”, είπε ο πρωθυπουργός και έχει δίκιο. Είναι πρωτοφανής η στήριξη των πολιτών, στην κυβέρνηση που διαδέχθηκε τη λαομίσητη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Όμως η στήριξη αυτή μπορεί να εξανεμιστεί σε περίπτωση, που συνεχίσουμε να ζούμε τη μέρα της Μαρμότας στην οικονομία ή αν οι κόκκινες γραμμές αλλάξουν χρώμα.

 

Αυτό είναι το όραμα για την ΕΡΤ;

"Ξεκίνησε η διαδικασία εκδημοκρατισμού της ενημέρωσης με πρώτο βήμα την επαναλειτουργία της ΕΡΤ που αποτελεί συμβολικό ορόσημο. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για μια νέα δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση απαλλαγμένη από τον κομματισμό, το ρουσφέτι και τη σπατάλη του παρελθόντος. Έναν δημόσιο φορέα ενημέρωσης που θα αντικατοπτρίζει το νέο δημόσιο ήθος για μια δημοκρατική, αντικειμενική, πλουραλιστική και έγκυρη ενημέρωση. Εδώ όμως θα μου επιτρέψετε μια παρένθεση: Η ΕΡΤ έπρεπε ήδη να λειτουργεί. Έχουμε καθυστερήσει πολύ. Η ΕΡΤ θα έπρεπε να αποτελεί το αντίπαλο δέος για όσους τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό".

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα φάουλ του πρωθυπουργού. Αν συγκεκριμένα κανάλια κάνουν προπαγάνδα, η κυβέρνηση οφείλει να απαντά και να αποκαθιστά την αλήθεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΕΡΤ, πρέπει να ανοίξει για να απαντά σε αυτά τα κανάλια. Η δημόσια τηλεόραση, είναι δημόσια και όχι όργανο προπαγάνδας της εκάστοτε κυβέρνησης. Εκτός αν επιστρέψαμε στο 1981.

 

Ο μήνας του μέλιτος τελειώνει

Κάποια στιγμή, ενώ ο κ. Τσίπρας αναφερόταν στην ΕΡΤ, o πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης τον διέκοψε φωνάζοντας: "Τους εργαζόμενους τους βάλατε στην άκρη".

Ο πρωθυπουργός δεν σχολίασε τα όσα ακούστηκαν και συνέχισε: "Έχουμε πολιτική υποχρέωση να δουλέψουμε όλοι αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την άμεση επαναλειτουργία της, χωρίς άλλη κωλυσιεργία".

Μια εικόνα από το μέλλον. Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση, δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει όλες τις συντεχνίες και θα συναντήσει αντιδράσεις από αυτούς, οι οποίοι τη στήριξαν περιμένοντας άμεση αποκατάσταση. Οι προεκλογικοί φίλοι, μετατρέπονται σε εχθρούς μετεκλογικά, αν δεν πάρουν αυτό που περίμεναν ή αυτό που τους υποσχέθηκες για να τους έχεις μαζί σου. Απόλυτα φυσιολογικό και απόλυτα συνηθισμένο σε μια χώρα, που οι πολίτες της είναι πρώτα πελάτες και μετά πολίτες.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)
news247.gr     Μάνος Χωριανόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου