Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Οικογένεια από την Παλαιστίνη "λιάζεται" στην Ομόνοια κα Χριστοδουλοπούλου

 

Πλήρωσε 10.000 στους δουλέμπορους. Ο Μαχμούτ, είναι μετανάστης. Έφυγε από τη γη του, από το σπίτι του, από τον τόπο του για μια καλύτερη ζωή. Και βρέθηκε στην Ομόνοια "πεταμένος" μαζί με τις ανήλικες κόρες του και τη γυναίκα του. 

"Λιάζεται" που θα έλεγε και η υπουργός Μετανάστευσης, Τασία Χριστουδουλοπούλου. Κι όταν θα φύγει, θα "εξαφανιστεί". Κι αυτό η υπουργός το είπε.

Αυτή είναι η ιστορία του Μαχμούτ από την Παλαιστίνη. Του Μαχμούτ και της οικογένειάς του που ζουν στην Ομόνοια, ξεχασμένοι από τους πάντες. Είναι μια οικογένεια προσφύγων που ξεριζώθηκε για μια καλύτερη ζωή και βρέθηκε να παρακαλάει όχι για λεφτά, όχι για φαγητό αλλά για λίγη προσοχή. Και είναι αποφασισμένος να φτάσει ως τα άκρα.





Ο Μαχμούτ από την Παλαιστίνη δεν "λιάζεται". Απειλεί να αυτοπυρποληθεί ή να κρεμαστεί. Μήπως έτσι, το ελληνικό κράτος νοιαστεί για τις ψυχές που θαλασσοπνίχτηκαν για να περάσουν το Αιγαίο και κάνει κάτι για να τους δώσει ελπίδα. Ας μην περιμένει να εξαφανιστούν...

Θέλει να τον αφήσουν να περάσει στην Ιταλία. Δεν θέλει χαρτιά, δεν θέλει άσυλο. Θέλει κάποιος να τον ακούσει.





Ο Μαχμούτ από την Παλαιστίνη ζούσε στη Γάζα. Αναγκάστηκε να πάρει τις κόρες του, τριών και τεσσάρων ετών και τη γυναίκα του και να εγκαταλείψουν τα πάντα: φίλους, συγγενείς, σπίτι, πατρίδα. Ήθελαν να περάσουν από τη Γάζα στην Τουρκία, από εκεί στην Ελλάδα και να φτάσουν τελικά στην Ιταλία.


Έφυγαν από την Παλαιστίνη πριν από 2-3 μήνες. Οι δουλέμποροι τους ζήτησαν 10.000 ευρώ για να τους περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Τα έδωσαν. Αλλά στην Ιταλία, δεν έφτασαν ποτέ. Ήθελαν εκεί να ψάξουν δουλειά. Να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Αλλά αντί για ένα καλύτερο αύριο, κατέληξαν να κοιμούνται κατάχαμα στην Ομόνοια, ξεχασμένοι από Θεό κι ανθρώπους.



Στην Ομόνοια μπορεί να έχει... ήλιο αλλά ο Μαχμούτ, οι κόρες και η γυναίκα του ψάχνουν για φαγητό. Ένα ελάχιστο κάτι για να βγάλουν ακόμη μια μέρα περιμένοντας. Και "φωνάζοντας": θα καώ ή θα κρεμαστώ.

Δεν είναι ο μόνος που έχει αφεθεί στην τύχη του να "ζει" στην Ομόνοια. Ένας από αυτούς, ένας άνδρας που μιλάει σπαστά ελληνικά, προσπάθησε να μεταφράσει όσα είπε ο Μαχμούτ στο NewsIt. Καμία φορά όμως, δεν χρειάζονται ούτε λόγια, ούτε μεταφραστές για να καταλάβεις. 
 

Πολλοί άλλοι "λιάζονται" με τον Μαχμούτ και την οικογένειά του στην Ομόνοια. Όπως "λιάζονται" και στο λιμάνι της Μυτιλήνης κα Χριστοδουλοπούλου. Και ενώ εκείνοι περιμένουν μια λύση, εσείς περιμένετε να "εξαφανιστούν"...




newsit.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου