Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Οι «φούντες» άναψαν φωτιές...

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ
Οι «φούντες» άναψαν φωτιές... 
Το μεγάλο πανό που ήταν κρεμασμένο στα κάγκελα της Πλατείας Συντάγματος και έγραφε με πράσινα γράμματα «Legalize it» (Νομιμοποίησέ  το)  εξέφρασε  με  τον  πιο  άμεσο  τρόπο  το  αίτημα 

εκατοντάδων ανθρώπων απ' όλη την Ελλάδα που έλαβαν μέρος στην 1η Γιορτή Κάνναβης ζητώντας την αποποινικοποίησή της.

Από το Σάββατο το απόγευμα έως αργά τη νύχτα το κέντρο της Αθήνας ήταν πολύ διαφορετικό απ' όσο το έχουν συνηθίσει οι κάτοικοί της.

Σε ένα κλίμα ασυνήθιστα χαλαρής ατμόσφαιρας, η οποία γινόταν ακόμα εντονότερη λόγω της χαρακτηριστικής οσμής από τα τσιγάρα, οι υπέρμαχοι της αποποινικοποίησης της κάνναβης άκουσαν μουσική, χόρεψαν και συζήτησαν για το θέμα, το οποίο ελπίζουν ότι θα ενταχθεί σύντομα στον δημόσιο διάλογο. Ολα αυτά ήταν πασπαλισμένα με συνθήματα όπως «Φτου ξελευθερία» και «Η φύση δεν είναι παράνομη».

Οπως λέει στο «Εθνος» ο θεατρικός σκηνοθέτης και πολιτισμικός ακτιβιστής Τάσος Σαγρής, της ομάδας Κενό Δίκτυο, η προηγούμενη δεκαετία του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στην ενημέρωση των πολιτών και «στην προσπάθεια να σπάσουμε τον φόβο. Στο παρελθόν έχουμε διοργανώσει ακόμα και επιστημονικά συνέδρια για το θέμα». Πλέον η στόχευση αλλάζει «και ερχόμαστε να συμβάλουμε στην προσπάθεια να αλλάξει ο νόμος» τονίζει.

Με τραγούδια και χορούς πλήθος κόσμου συμμετείχε στην 1η Γιορτή Κάνναβης το βράδυ του Σαββάτου στο Σύνταγμα. Αίτημα των διοργανωτών να τεθεί το θέμα της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης στον δημό
 
Με τραγούδια και χορούς πλήθος κόσμου συμμετείχε στην 1η Γιορτή Κάνναβης το βράδυ του Σαββάτου στο Σύνταγμα. Αίτημα των διοργανωτών να τεθεί το θέμα της αποποινικοποίησης της χρήσης κάνναβης στον δημόσιο διάλογο.

Ο κ. Σαγρής εκτιμά ότι η πληροφόρηση που έχουν οι πολίτες για την κάνναβη είναι ανεπαρκής και περιέχει μεγάλες δόσεις κινδυνολογίας. «Η κάνναβη δεν είναι δηλητήριο, δεν βλάπτει τον χρήστη όταν γίνεται λελογισμένα, δεν είναι εθιστική και έχει αποδεδειγμένες θεραπευτικές ιδιότητες» λέει και συμπληρώνει ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης της θα ανοίξει τη συζήτηση για τις επιπτώσεις της χρήσης όλων των ουσιών. «Δεν μπορούμε να μιλάμε γενικά για ναρκωτικά και με τον ίδιο τρόπο για κάθε ουσία. Τι σχέση μπορεί να έχει η κάνναβη με την κοκαΐνη;» αναρωτιέται και συμπληρώνει ότι η αποποινικοποίηση της χρήσης θα οδηγήσει εκτός φυλακών πολλούς ανθρώπους που είναι έγκλειστοι επειδή απλά έκαναν χρήση στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Οι «φούντες» άναψαν φωτιές...

Θεωρεί επίσης ότι, αφενός, η κάνναβη δεν είναι προθάλαμος για τα σκληρά ναρκωτικά και, αφετέρου, η εμπειρία από την αποποινικοποίησή της σε διάφορες χώρες θα λύσει πολλά προβλήματα.

Οι «φούντες» άναψαν φωτιές...

«Οι άνθρωποι που είναι χρήστες σκληρών ναρκωτικών είναι πολυτοξικές προσωπικότητες και έχουν κάνει κατάχρηση στο αλκοόλ, στα χάπια και στην κάνναβη, αλλά δεν προκύπτει ότι αυτή είναι το πρώτο σκαλοπάτι. Επιπλέον, όπου δοκιμάστηκε η αποποινικοποίηση της κάνναβης πέτυχε, με την έννοια ότι μειώθηκε η χρήση της, αφού έχασε τη γοητεία του απαγορευμένου».

Αντιδράσεις

Την αντίθεσή τους στο φεστιβάλ και το αίτημα των διοργανωτών για νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης εξέφρασαν, με ανακοινώσεις τους, το ΚΕΘΕΑ και η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ. «Καθώς ο διάλογος για την εξάρτηση και την απεξάρτηση δεν προάγεται με τη δημόσια χρήση ουσιών, δεν σκοπεύουμε να συμβάλουμε περαιτέρω στον θόρυβο, που οι διοργανωτές της ''γιορτής της κάνναβης'' επιχειρούν να δημιουργήσουν» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Το φεστιβάλ σχολιάστηκε αρνητικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, λόγω της συμμετοχής της νεολαίας και του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στη διοργάνωσή του. Ο Αδωνις Γεωργιάδης έγραψε στο Twitter «Πρώτη φορά αριστερά με μπάφους παντού... για να ξεχνάμε μάλλον το τι κάνουν στη χώρα μας», ενώ ο υπεύθυνος του τομέα Δημόσιας Τάξης της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κυριαζίδης σημείωσε: «Μετά το απαλό χάιδεμα των κάθε λογής παραβατικών αναρχοαυτόνομων αριστεριστών και αντιεξουσιαστών, τις ευνοϊκές διατάξεις για τους τρομοκράτες και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω εσωτερικών φωνών και μπρος στην ανάγκη εξαργύρωσης προεκλογικών γραμματίων, προκαλεί για μία ακόμη φορά την κοινωνία, συγκρουόμενος με τη νομιμότητα αλλά και την κοινή λογική».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας εξέφρασε και αυτός τη διαφωνία του. «Είναι τόσο ξεδιάντροποι που δεν διστάζουν να οργανώσουν ανήμερα της αντιφασιστικής νίκης των λαών εκδηλώσεις ναρκοκουλτούρας, διάδοσης των ναρκωτικών, εδώ πιο κάτω στην Πλατεία Συντάγματος, με τη συμμετοχή μάλιστα του αντίστοιχου τμήματος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του κατά τα άλλα αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται εκδήλωση για την ελεύθερη διακίνηση του χασίς» τόνισε.
 
Στέλιος Βογιατζάκης
Φωτό Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου