Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Οι νέοι Κροίσοι είναι αυτοδημιούργητοι


Οι νέοι Κροίσοι είναι αυτοδημιούργητοι

Ερευνα για το προφίλ των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη έρχεται να ανατρέψει τη διαδεδομένη αντίληψη ότι οι περισσότεροι ζάπλουτοι δεν γίνονται αλλά γεννιούνται πλούσιοι.

Πριν από 20 χρόνια, η πλειονότητα των μεγιστάνων ήταν πράγματι κληρονόμοι των τεράστιων περιουσιών των προγόνων τους, όμως η σημερινή πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: τα δύο τρίτα των δισεκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητοι, σύμφωνα με ανάλυση του ελβετικού οίκου UBS και της PriceWaterhouseCoopers (PWC).

Η ανάλυση με τίτλο «Δισεκατομμυριούχοι: Οι αρχιτέκτονες του μεγάλου πλούτου» αφορά 1.300 άτομα που αντιπροσωπεύουν το 75% του παγκόσμιου πλούτου. Από αυτούς οι 917 είναι αυτοδημιούργητοι, ενώ το 68% απέκτησαν τον πλούτο τους μετά την ηλικία των 40 ετών και μόλις το 23% έγιναν δισεκατομμυριούχοι πριν από τα 30.

Ενας από αυτούς είναι και ο 31χρονος ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος σήμερα έχει περιουσία ύψους 35,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως ο τομέας με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους στις ΗΠΑ είναι οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες (30% των δισεκατομμυριούχων), σε αντίθεση με την Ευρώπη και την Ασία, όπου προβάδισμα έχουν οι εταιρείες με προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.

ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΧΟΛΜΣ  Η μόλις 31 ετών Ελίζαμπεθ Χολμς, η οποία παράτησε τις σπουδές της στο Stanford για να ιδρύσει τo 2003 την εταιρεία εξέτασης αίματος Theranos, είναι η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναί
ΕΛΙΖΑΜΠΕΘ ΧΟΛΜΣ

Η μόλις 31 ετών Ελίζαμπεθ Χολμς, η οποία παράτησε τις σπουδές της στο Stanford για να ιδρύσει τo 2003 την εταιρεία εξέτασης αίματος Theranos, είναι η πλουσιότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα δισεκατομμυριούχος στις ΗΠΑ (περιουσία 4,5 δισ. δολάρια).
 
Στην Ευρώπη οι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι ανέρχονται σε 49,5% και σε 20% στην Ασία, που όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι η ήπειρος που θα παραγάγει τους περισσότερους νέους δισεκατομμυριούχους.

Ασία
Στην ασιατική ήπειρο το 25% των σημερινών δισεκατομμυριούχων έχουν μεγαλώσει μέσα στη φτώχεια (25%), σε αντίθεση με μόλις 8% στις ΗΠΑ και 6% στην Ευρώπη.

ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ  Ο 31χρονος ιδρυτής του Facebook απέκτησε την περιουσία του πριν από την ηλικία των 30 ετών (35,2 δισ. $).
ΜΑΡΚ ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ

Ο 31χρονος ιδρυτής του Facebook απέκτησε την περιουσία του πριν από την ηλικία των 30 ετών (35,2 δισ. $).
 
Μερικά από τα (αναμενόμενα) ποιοτικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν όλα τα μέλη της ομάδας των δισεκατομμυριούχων είναι οι έξυπνες ιδέες και η μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνων, όμως ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι δισεκατομμυριούχοι του σήμερα έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για φιλανθρωπικές δραστηριότητες, την υποστήριξη της παιδείας, την υγεία και ανθρωπιστικά ζητήματα. Στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του 59χρονου ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, του πλουσιότερου ανθρώπου στον πλανήτη με 80 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 100 δισεκατομμυριούχοι.

Οι αναλυτές της UBS και της PWC σχολιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους και μέσα σε ένα ιστορικό πλαίσιο: «Αυτή την περίοδο, ζούμε σε μια εποχή ευκαιριών και ταχείας δημιουργίας πλούτου, παρόμοια με τη χρυσή εποχή του τέλους του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα, όταν η επιχειρηματικότητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη οδήγησε στο πρώτο κύμα της καινοτομίας στη σύγχρονη ιστορία» δήλωσε στέλεχος της UBS.

ΕΒΑΝ ΣΠΙΓΚΕΛ, SNAPCHAT  Ο 24χρονος συνιδρυτής της εφαρμογής Snapchat είναι ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος παγκοσμίως (περιουσία 1,5 δισ. δολάρια).
ΕΒΑΝ ΣΠΙΓΚΕΛ, SNAPCHAT

Ο 24χρονος συνιδρυτής της εφαρμογής Snapchat είναι ο νεαρότερος δισεκατομμυριούχος παγκοσμίως (περιουσία 1,5 δισ. δολάρια).
 
Τότε, λίγοι επιχειρηματίες είχαν φέρει την επανάσταση στην οικονομία, παρέχοντας ηλεκτρικό ρεύμα, ατσάλι και αυτοκίνητα στο κοινό. Ομως τον περασμένο αιώνα η τεχνολογική πρόοδος και καινοτομία στο Διαδίκτυο έκανε πολλούς επιχειρηματίες πλούσιους και στην ίδια τάση συνέβαλε και η μεγάλη ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, δημιουργώντας δισεκατομμυριούχους από τις τάξεις των hedge funds και των εταιρειών επενδύσεων.

Πάντως, μολονότι η πρόβλεψη των αναλυτών λέει ότι το ποσοστό των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων σύντομα θα αυξηθεί από το 66% στο 70%, οι ίδιοι εκτιμούν ότι το ποσοστό θα αρχίσει αργότερα να μειώνεται, καθώς τα δύο τρίτα είναι πάνω από 60 ετών και τις οικονομικές αυτοκρατορίες τους θα αναλάβουν οι απόγονοί τους (κατά μέσο όρο οι δισεκατομμυριούχοι άνω των 60 ετών έχουν πάνω από ένα παιδί).
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το προφίλ των σύγχρονων μεγιστάνων

• Το 23% των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων ίδρυσαν τις επιχειρήσεις τους πριν από την ηλικία των 30 ετών.
• Το 82% των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων έχουν πτυχίο Πανεπιστημίου.
• Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 30% των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων προέρχονται από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο (εταιρείες με προϊόντα ευρείας κατανάλωσης έχουν το προβάδισμα μεταξύ των δισεκατομμυριούχων σε Ευρώπη και Ασία).
• Στην ασιατική ήπειρο το 25% των σημερινών δισεκατομμυριούχων έχουν μεγαλώσει μέσα στη φτώχεια (25%), σε αντίθεση με μόλις 8% στις ΗΠΑ και 6% στην Ευρώπη.
• Το 60% των Αμερικανών και Ευρωπαίων αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων διατηρούν τις επιχειρήσεις τους, το 30% πουλάει ένα μέρος τους, ενώ το 10% πουλάει το σύνολο των δραστηριοτήτων τους.
• Η πρόβλεψη των αναλυτών λέει ότι το ποσοστό των αυτοδημιούργητων δισεκατομμυριούχων σύντομα θα αυξηθεί από το 66% στο 70%, οι ίδιοι εκτιμούν ότι το ποσοστό θα αρχίσει αργότερα να μειώνεται, καθώς τα δύο τρίτα είναι πάνω από 60 ετών.

ethnos.gr    ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου