Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία

Οι επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο

Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα στη Βρετανία

Μια εντυπωσιακή νίκη πέτυχε στη Βρετανία ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ανατρέποντας τις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων ότι οι εκλογές θα ήταν οι πιο αμφίρροπες εδώ και δεκαετίες για να κερδίσει εύκολα την πρωθυπουργία για άλλα πέντε χρόνια. 

Ενώ λίγες έδρες της 650μελούς βουλής απομένουν ακόμη να κατανεμηθούν, οι Συντηρητικοί έχουν ήδη εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία 326 εδρών, κάτι που τους επιτρέπει να κυβερνήσουν μόνοι τους για πρώτη φορά από το 1992.

Το εύρος της νίκης ήταν έκπληξη ακόμη και για τον Κάμερον, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν πιστέψαμε ποτέ πραγματικά ότι θα τελειώναμε αυτή την προεκλογική εκστρατεία στη θέση που είμαστε τώρα».

Αυτό σημαίνει ότι ο Κάμερον δεν χρειάζεται πλέον τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες με τους οποίους κυβερνά από το 2010.

Το κεντροαριστερό αυτό κόμμα, κληρονόμος ενός από τα πιο ιστορικά φιλελεύθερα κόμματα στην Ευρώπη, συνετρίβη και περιορίσθηκε σε μονοψήφιους αριθμούς, όταν πριν από πέντε χρόνια είχε κερδίσει 57 έδρες. Ο ηγέτης του, ο Νικ Κλεγκ, διατήρησε την έδρα του, αλλά παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος.

Οι βρετανοί ψηφοφόροι διέψευσαν τους αναλυτές, καθώς πριν τις εκλογές οι περισσότεροι πίστευαν ότι το κοινοβούλιο θα γέμιζε με ακραία κόμματα, που θα δυσκόλευαν τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNN, σε άρθρο ανάλυσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, οι ψηφοφόροι δεν επιβεβαίωσαν όλες αυτές τις αναλύσεις. Ο Κάμερον θα παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ

«Τι σημαίνει αυτό για τον υπόλοιπο κόσμο;» σημειώνει σχετικό άρθρο του CNN και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις:

Σταθερές αγορές - προς το παρόν

Στις αγορές αρέσει η πολιτική σταθερότητα. Και αυτό έγινε φανερό από χθες. Η βρετανική λίρα ανέβαινε έναντι όλων των νομισμάτων και ο βασικός δείκτης του βρετανικού χρηματιστηρίου παρουσίαζε άνοδο 2%. «Απετράπη ο κίνδυνος μιας στροφής προς την Αριστερά, με μια Εργατική κυβέρνηση που θα στηριζόταν στο Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας», σχολίασε ο οικονομολόγος Χόλγκερ Σμίντινγκ. «Υπάρχει μόνο ένας ελέφαντας στο δωμάτιο και αυτός είναι το δημοψήφισμα», συμπλήρωσε ο Τιμ Μπέσλεϊ, καθηγητής οικονομικών στο LSE.

Πιθανότητα εξόδου από την ΕΕ

Το Brexit θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο για την Ευρώπη από ένα Grexit, επισημαίνει ο αναλυτής του CNN Μπεν Μπράμφιλντ. Το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον είναι πολύ επικίνδυνο. Γιατί μπορεί ο βρετανός πρωθυπουργός να είναι ένας μετριοπαθής συντηρητικός, όπως πολλοί Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ, αλλά έχει τη δική του εκδοχή του Tea Party. «Είμαι βέβαιος ότι ο Κάμερον θα ήθελε να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά οι αντάρτες θα κρατούν τα πόδια του κοντά στη φωτιά», τονίζει ο βρετανός πολιτικός αναλυτής Ρόμπερτ Χέιζλε.

Φόβοι διάσπασης του Ηνωμένου Βασιλείου

Πολλοί Σκοτσέζοι θέλουν την ανεξαρτησία τους, όπως φάνηκε τόσο στο δημοψήφισμα που έγινε πριν από οκτώ μήνες όσο και στην ανάδειξη του Εθνικού Κόμματος σε τρίτο σε έδρες στο βρετανικό κοινοβούλιο. «Το σκοτσέζικο λιοντάρι βρυχήθηκε σήμερα το πρωί σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο πρώην ηγέτης του SNP Αλεξ Σάλμοντ. Σύμφωνα με ένα ακραίο σενάριο, η Βρετανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την ΕΕ, οδηγώντας τη Σκοτία να εγκαταλείψει τη Βρετανία και να ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτό σημαίνει ότι θα είχαμε ένα Διασπασμένο Βασίλειο σε μια ΕΕ που θα έχει τον ίδιο αριθμό μελών», λέει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι. «Η αντικατάσταση όμως του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Σκοτία θα σήμαινε μικρότερη ενοποίηση».

Μεγαλύτερη καταστολή εναντίον των μεταναστών

Η κυβέρνηση Κάμερον έχει καταστήσει σαφές ότι οι μετανάστες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα και ο αριθμός τους πρέπει να περιοριστεί. Οι Συντηρητικοί έχουν μετακινηθεί ακόμη πιο δεξιά εξαιτίας του Κόμματος της Ανεξαρτησίας, που τάσσεται εναντίον των μεταναστών και εναντίον του ισλάμ. Το κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ μπορεί να μην είναι ισχυρό στη νέα εθνοσυνέλευση, η φωνή του όμως θα εξακολουθήσει να ανησυχεί τους Τόρις.

Μικρότερη διεθνής επιρροή

Κάποτε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν στη Βρετανία έναν ισχυρό σύμμαχο. Τελευταία, όμως, η Βρετανία έχει οπισθοχωρήσει και βρίσκεται πλέον στη σκιά της Γερμανίας, τόσο στην αντιμετώπιση της Ελλάδας όσο και στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Αυτό δεν θα αλλάξει. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Κάμερον και οι αντίπαλοί του μίλησαν πολύ για την εγχώρια πολιτική. Οσο για την εξωτερική πολιτική, απουσίαζε επιδεικτικά. 

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου