Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

Μαγικές εικόνες... που όμως μαρτυρούν μία τεράστια καταστροφή

Μαγικές εικόνες... που όμως μαρτυρούν μία τεράστια καταστροφή

Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός λέει ο σοφός λαός και στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει άδικο. 

Ο λόγος για μία σειρά εντυπωσιακών εικόνων που λήφθηκαν από τις ακτές της πόλης Ντάλιαν, στην επαρχία Λιαονίνγκ της ανατολικής Κίνας.

Ποτέ κανείς δεν είχε αντικρίσει ένα τόσο μαγευτικό και λαμπερό μπλε φως στις ακτές της πόλης αυτής. Όμως, αυτά τα πανέμορφα χρώματα είναι στην πραγματικότητα σημάδια σοβαρής μόλυνσης.

Το εντυπωσιακό, πλην όμως καταστροφικό για το περιβάλλον, φαινόμενο είναι γνωστό ως «Λάμψη της Θάλασσας» ή με την επιστημονική του ονομασία Noctiluca scintillans. Οι αίτίες του οφείλονται στην ρύπανση που προκαλεί η γεωργία και μπορεί να αποβεί ολέθρια για τη θαλάσσια ζωή και την αλιεία.

Το φαινόμενο Noctiluca είναι ένα είδος μονοκύτταρου οργανισμού που τρώει πλαγκτόν και το ίδιο καταναλώνεται από άλλους είδη ζώων. Οι οργανισμοί πολλαπλασιάζονται όταν αυξάνονται το άζωτο και ο φώσφορος από τα γεωργικά απόβλητα.

Μαγικές εικόνες... που όμως μαρτυρούν μία τεράστια καταστροφή

Το θέαμα έχει ονομαστεί επίσης και «φάντασμα της θάλασσας», καθώς τα χρώματά του είναι ιδιαιτέρως ζωντανά τη νύχτα και προσελκύουν ορδές φωτογράφων, οι οποίοι σπεύδουν να βγάλουν μία φωτογραφία των φωσφοριζέ μπλε κηλίδων νερού.

Το φαινόμενο προσέλκυσε χιλιάδες γοητευμένους περιηγητές των ακτών για να παρατηρήσουν το μυστική επίδραση. Είναι η δεύτερη φορά που εμφανίζεται το συγκεκριμένο φαινόμενο στην ακτογραμμή του πολυσύχναστου λιμανιού.

«Μοιάζει εκπληκτικά όμορφο. Σε κάνει να θέλεις να αγγίξεις το νερό, αλλά δεν είχα ιδέα ότι ήταν σημάδι ρύπανσης. Είναι πολύ ανησυχητικό. Εάν επηρεάζει τη θαλάσσια ζωή του τόπου, τότε οι Αρχές θα πρέπει να δράσουν ταχύτατα», δήλωσε ένας 21χρονος τουρίστας.

Πηγή: Daily Mail
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου