Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Υπερψηφίστηκε με 542 «ναι» η ελληνική παράταση από τη γερμανική Βουλή


Με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, υπερψήφισε το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο την ελληνική επέκταση. 

Υπέρ της σχετικής εισήγησης του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τάχθηκαν στο σύνολό τους τα κόμματα. 

Υπέρ ψήφισαν 542 βουλευτές από τους 587 παρόντες, κατά 32, ενώ απείχαν 13 βουλευτές.

Για πρώτη φορά, υπερψήφισε και τμήμα των βουλευτών της Αριστέρας (Linke), καθώς, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της Γκρέγκορ Γκίζι, «θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και να μην ωθήσουμε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τη χώρα εκτός Ευρωζώνης».

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Β. Σόιμπλε, ζητώντας την ψήφο των γερμανών βουλευτών, τόνισε «Η απόφαση δεν είναι για να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά χρόνος ώστε να κλείσει επιτυχώς το πρόγραμμα», και πρόσθεσε ότι:  «Τα κεφάλαια που απομένουν θα εκταμιευθούν, αφού οι θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι οι προϋποθέσεις τηρήθηκαν».

«Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, και οι αναφορές ακόμη και των τελευταίων ημερών δεν την έκαναν ευκολότερη», υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε.
 
«Στην Ευρώπη είμαστε μία κοινότητα, και ειδικά εμείς στη Γερμανία είμαστε καλύτερα, όταν η Ευρώπη πηγαίνει καλά. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε ενωμένη την Ευρώπη», είπε.

«Φυσικά σεβόμαστε τα αποτελέσματα των εκλογών, όμως πρέπει να πούμε στην Ελλάδα πως δεν αποφασίζει μόνη της ποιος είναι ο σωστός δρόμος στην Ευρώπη», συνέχισε ο κ. Σόιμπλε. «Τα τελευταία χρόνια αποδείξαμε ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός».

Νωρίτερα, είχε εκφραστεί επί της ψηφοφορίας και ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ, που είπε ότι η γερμανική Βουλή «είναι υπεύθυνη» και η Γερμανία καλείται να δείξει την αλληλεγγύη της όχι μόνο με λόγια αλλά και με έργα.

«Δεν είμαστε ο μπαμπούλας της Ευρώπης, όπως θέλει να μας παρουσιάσει τμήμα των ΜΜΕ και των πολιτικών στην Ελλάδα», είπε ο γερμανός πρόεδρος.

Κάθε ομιλητής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, είτε για την στάση της Αθήνας, όπως οι Χριστιανοδημοκράτες, είτε για τα αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα, όπως οι Πράσινοι και η Αριστερά.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Άξελ Σέφερ, επιτέθηκε από το βήμα στην Bild για την «εκστρατεία» της υπέρ του «όχι στους Έλληνες» και κρατώντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καταδίκασε την στάση της ως εμπρηστική. Μάλιστα, χαρακτήρισε «ανοησίες» τις «απειλές για αποκλεισμό από την Ευρωζώνη και τη συζήτηση για Grexit», λέγοντας πως αυτό δεν θα κατέστρεφε μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ΕΕ.

«Δεν υπάρχει γερμανική επιβολή επί της Αθήνας ούτε γερμανική ηγεμονία στην Ευρώπη, όλα τα κράτη είναι ισότιμα», τόνισε, προσθέτοντας πως συνεννόηση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω αμοιβαίας κατανόησης.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου