Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Spiegel: Πως η Γερμανία απέφυγε την καταβολή των αποζημιώσεων στην Ελλάδα


Εγγραφα που έχει στην κατοχή του το γερμανικό περιοδικό Spiegel αποκαλύπτουν πώς ο Χέλμουτ Κολ, ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας, κατάφερε να αποφύγει την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση κράτησε το 1990 μακριά από τις διαπραγματεύσεις για την ενοποίηση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας, χώρες όπως την Ελλάδα, διότι τότε θα έπρεπε να τεθεί το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Με τον τρόπο αυτό ο Χέλμουτ Κολ κατάφερε να αποφύγει την καταβολή αποζημιώσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.


Συγκεκριμένα, οι διαπραγματευτές του Κολ φρόντισαν ώστε να αποφευχθεί η χρήση του όρου «Ειρηνευτική Συνθήκη», η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανό αίτημα από την ελληνική πλευρά για αποζημιώσεις.

Αντί για αυτό υπεγράφη η «Συνθήκη Δύο συν Τέσσερις» από την Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία και τις τέσσερις δυνάμεις που κατέλαβαν τη Γερμανία μετά το πέρας του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.

Έτσι, το Βερολίνο ισχυρίζεται τώρα, πως οι Έλληνες θα έπρεπε να είχαν υποβάλει το 1990 το αίτημά τους για πολεμικές αποζημιώσεις.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου