Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Συμφωνία Ελλάδας - Ευρωπαίων στο Eurogroup



Την επίτευξη συμφωνίας επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

To Reuters μεταδίδει, πως αυτή τη στιγμή ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παρουσιάζει τη 2σελιδη συμφωνία στους 19 υπουργούς Οικονομικών. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το κείμενο περιλαμβάνει:

- 4μηνη παράταση χωρίς ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος
- η νέα συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας.

"Προχωρούμε, προχωρούμε, προχωρούμε" έγραψε ο Πιέρ Μοσκοβισί πριν λίγο στο Twitter.

Αναμένεται κοινό ανακοινωθέν.

Συνεχείς ήταν οι αναβολές για το κρίσιμο Eurogroup που ξεκίνησε με ώρες καθυστέρηση, μετά τις 7.30 μ.μ.,  ωστόσο κατέληξε σε συμφωνία Ελλάδας και εταίρων για ένα κοινό κείμενο. 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε νωρίτερα από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντόναλντ Τασκ, σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής την Κυριακή,  σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στην Ευρωομάδα. 

Καταλυτικό ρόλο για να επέλθει συμφωνία διαδραμάτισε η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του Εurogroup.

Η συμφωνία δεν προβλέπει τη λήψη πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων και οι εταίροι θα μειώσουν τις απαιτήσεις του Μνημονίου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. 

Τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ θα είναι διαθέσιμα για τις τράπεζες, εάν κριθεί αναγκαίο. Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων θα δοθούν τα 7,2 δισ. ευρώ που απομένουν ως δόσεις, καθώς και τα 1,8 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου