Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Η Κυριακή της Ελλάδας ξεσηκώνει την Ευρώπη


Η Κυριακή της Ελλάδας ξεσηκώνει την Ευρώπη

Τις φωνές τους υπέρ του ελληνικού λαού και κατά της λιτότητας ενώνουν σήμερα χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες σε όλη τη «γηραιά ήπειρο».

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων αλληλεγγύης σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το Διαδίκτυο και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης για να βγάλουν στους δρόμους και στις πλατείες χιλιάδες ανθρώπους, μίλησαν στο «Εθνος της Κυριακής» για τις πρωτοβουλίες τους.

Ο Ελιά και η Αν, 31 ετών, μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, δημιούργησαν στο Facebook τη σελίδα «Στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση» («Soutien au gouvernement grec») την παραμονή «της αναπάντεχης κίνησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Οπως είπε ο Ελιά στο «Εθνος της Κυριακής» η σελίδα απέκτησε 6.000 φίλους μέσα σε λίγες ημέρες και έλαβε «πολυάριθμα μηνύματα αλληλεγγύης και ελπίδας και κυρίως από άτομα που δεν είναι ούτε μέλη, ούτε υποστηρικτές του ΚΚΓ».

«Πολλοί μας ρωτούν πού και πότε λαμβάνουν χώρα οι συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στην πόλη τους. Υπάρχει μεγάλη επιθυμία για συμμετοχή!», είπε ο 31χρονος. Αποκορύφωμα της πρωτοβουλίας των δύο Γάλλων είναι η πορεία αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό που λαμβάνει χώρα σήμερα το μεσημέρι στην καρδιά του Παρισιού «εναντίον της λιτότητας, για μία κοινωνική, οικολογική και δημοκρατική Ευρώπη» και για την οποία έχουν κινητοποιήσει κόσμο μέσω του Facebook.

ΛΟΝΔΙΝΟ: Ελληνες και Βρετανοί ακτιβιστές διαδήλωσαν για την Ελλάδα έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο την ώρα που στις Βρυξέλλες πραγματοποιούνταν η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
ΛΟΝΔΙΝΟ: Ελληνες και Βρετανοί ακτιβιστές διαδήλωσαν για την Ελλάδα έξω από το βρετανικό Κοινοβούλιο την ώρα που στις Βρυξέλλες πραγματοποιούνταν η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Πιστεύουμε ακράδαντα στη διεθνή αλληλεγγύη, στην αλληλοβοήθεια μεταξύ των λαών», δήλωσε ο Ελιά, ο οποίος εξομολογήθηκε ότι λαμβάνει ευχαριστήρια μηνύματα από Ελληνες που τον κάνουν περήφανο. Σχολίασε μάλιστα ότι η εκλογική νίκη του κ. Αλέξη Τσίπρα «έδωσε μία πνοή ελπίδας και ενότητας στην Αριστερά».

Ολοι στην ίδια βάρκα

Ισχυρό είναι το κύμα συμπαράστασης και στην Πορτογαλία, όπου το κίνημα «Juntos Podemos» φιλοδοξεί να μετασχηματιστεί σε κόμμα, αποτελώντας τον «αδελφό» του ισπανικού Podemos. Εκτός από τη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Λισαβόνα, πολλές μικρότερες πόλεις δηλώνουν σήμερα την αλληλεγγύη τους προς τη χώρα μας.

ΛΙΣΑΒΟΝΑ: «Je suis SYRIZA» (Είμαι ΣΥΡΙΖΑ) - κατά το «Je suis Charlie» - είναι το σύνθημα με το οποίο οι Πορτογάλοι τάχθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας την περασμένη Πέμπτη. Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν κ 
ΛΙΣΑΒΟΝΑ: «Je suis SYRIZA» (Είμαι ΣΥΡΙΖΑ) - κατά το «Je suis Charlie» - είναι το σύνθημα με το οποίο οι Πορτογάλοι τάχθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας την περασμένη Πέμπτη. Ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και σήμερα στη χώρα.
Στην πόλη Μπράγκα της Βόρειας Πορτογαλίας τα μέλη του «Juntos Podemos» αποφάσισαν σήμερα να στηρίξουν τους «Ελληνες αδελφούς» τους. «Βλέπουμε την κατάσταση στην Ελλάδα ως το άμεσο μέλλον μας. Ελπίζουμε ότι οι πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα θα είναι ένα σημάδι αλλαγής στην Ευρώπη. Οι χώρες του Νότου πλέουν στην ίδια βάρκα. Τα πεπρωμένα μας είναι πιο δεμένα από ποτέ», δήλωσαν στο «Εθνος της Κυριακής» και σημείωσαν ότι «παρά τη φιλο-γερμανική στάση της κυβέρνησης, ο πορτογαλικός λαός καταδικάζει τον εκβιασμό που έγινε πριν και μετά τις ελληνικές εκλογές από τους ηγέτες και τους θεσμούς της ΕΕ». Ο Ζουάου Βασκονσέλος, διοργανωτής μίας αντίστοιχης συγκέντρωσης σήμερα στην πορτογαλική πόλη Πορτιμάο, τόνισε ότι «μία πραγματική αλλαγή είναι απαραίτητη έτσι ώστε να φύγει η τρόικα και από άλλες χώρες».

Από την πλευρά του ο Ιβάν Μολίνα Αλιέντε, ακτιβιστής του κινήματος «Por el Cambio en Grecia» (Για την Αλλαγή στην Ελλάδα) που διοργανώνει διαδήλωση αλληλεγγύης σήμερα στη Μαδρίτη εκτίμησε ότι «η πολιτική και οικονομική ελίτ τροφοδοτεί απερίσκεπτα τις προϋποθέσεις για την επανεμφάνιση του φασισμού, μια απειλή που αποτελεί τη χειρότερη κληρονομιά της ευρωπαϊκής ιστορίας». Εξήγησε ότι το κίνημά του θέλει να υπερασπιστεί στους δρόμους αυτό που μας πήραν σε κλειστά γραφεία και διαδρόμους εξουσίας. Με τον ελληνικό λαό, την κυβέρνησή του, για να θέσουμε τα θεμέλια μιας κοινωνικής και πιο δίκαιης Ευρώπης.

ΠΑΡΙΣΙ: Συγκεντρώσεις υποστήριξης των ελληνικών θέσεων έχουν προγραμματιστεί στη γαλλική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις. Μια πρώτη γεύση έδωσαν οι προσυγκεντρώσεις που έγιναν την Πέμπτη με φόντο τον Π 
ΠΑΡΙΣΙ: Συγκεντρώσεις υποστήριξης των ελληνικών θέσεων έχουν προγραμματιστεί στη γαλλική πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις. Μια πρώτη γεύση έδωσαν οι προσυγκεντρώσεις που έγιναν την Πέμπτη με φόντο τον Πύργο του Αϊφελ.
Μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις σήμερα, με τη συμμετοχή πολλών ομάδων και τοπικών οργανώσεων αριστερών κομμάτων, λαμβάνει χώρα στο Αμστερνταμ. Ενας από τους διοργανωτές, ο Δημήτρης Παυλόπουλος, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, μας μίλησε για το κλίμα που επικρατεί στην Ολλανδία απέναντι στον ελληνικό λαό: «Είναι ιδιαίτερα αρνητικό, καθώς η επίσημη πολιτική άποψη που εκφράζεται από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ είναι ότι οι Ελληνες είναι υπεύθυνοι για την κρίση (μερικές φορές ακόμα και για την κρίση σε όλη την Ευρώπη...)».

Ιδια προβλήματα

«Το ζήτημα του δημόσιου χρέους και των επιπτώσεων πιθανής διαγραφής του για τα δημόσια οικονομικά της Ολλανδίας είναι πολύ σημαντικό. Παρ' όλα αυτά τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε μία στροφή ενός τμήματος της κοινής γνώμης που καταλαβαίνει ότι οι περικοπές που επιβάλλει η ολλανδική κυβέρνηση (για παράδειγμα, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στον χώρο της υγείας) είναι αποτέλεσμα της ίδιας λογικής που κατέστρεψε την Ελλάδα».

«Φυσικά η κοινή γνώμη στην Ολλανδία είναι αυτή που λένε τα ΜΜΕ, αλλά υπάρχει πολύς κόσμος που ψάχνεται και ενημερώνεται και όλοι αυτοί είναι μαζί μας και το δείχνουν», συμφώνησε ο Γιάννης Μηνάς, πολιτικός μηχανικός στην ολλανδική πρωτεύουσα, που ήταν μεταξύ εκείνων που δημιούργησαν τη σελίδα στο Facebook, μέσω της οποίας κινητοποιήθηκε ο κόσμος υπέρ της Ελλάδας (περίπου 1.500 άτομα είχαν δηλώσει ότι θα παρευρεθούν σήμερα στη Dam Square).

«Πάρα πολλοί Ολλανδοί μάς βοηθούν πραγματικά και μας φέρνουν κόσμο και συλλόγους και οργανώσεις για να διαδηλώσουν μαζί μας», πρόσθεσε.

Στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης είναι και το ιρλανδικό Σιν Φέιν, που την περασμένη Τετάρτη πραγματοποίησε συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στο Μπέλφαστ, με τη συμμετοχή και του ίδιου του αρχηγού Τζέρι Ανταμς. «Οι Ιρλανδοί πολίτες στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας στον αγώνα να ξεπεραστεί μία ΕΕ εκτός ελέγχου, που υποτίθεται ότι δημιουργήθηκε για να υποστηρίζει το εμπόριο με τους άλλους Ευρωπαίους πολίτες και όχι να τους υποδουλώνει με χρέη, τα οποία ο μέσος πολίτης δεν δημιούργησε, ούτε από τα οποία επωφελήθηκε», μας είπε ο Τζον Μπάιρν του Σιν Φέιν, ένας από τους διοργανωτές μίας φοιτητικής συγκέντρωσης στο Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ.

Ο Γιώργος Π., προγραμματιστής στο Βερολίνο και ένας από τους διοργανωτές συγκεντρώσεων αλληλεγγύης, έχει ζήσει και στο Βέλγιο και στη Γαλλία και έχει διαπιστώσει ότι αναλογικά είναι ελάχιστοι οι Γερμανοί που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν νομίζω πως αντιλαμβάνονται την εικόνα που έχει η υπόλοιπη Ευρώπη και δη ο Νότος για την κυβέρνησή τους και, συγκεκριμένα, για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται», ενώ «οι Βέλγοι και οι Γάλλοι νιώθουν στο πετσί τους τη λιτότητα».

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου