Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Αντιδράσεις από την επανέκδοση του «Αγών μου» του Χίτλερ

Αντιδράσεις από την επανέκδοση του «Αγών μου» του Χίτλερ

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της Γερμανίας να επιτρέψει την επανέκδοση του «Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ στις αρχές του επόμενου έτους, πυροδοτώντας συζητήσεις σχετικά με το αν είναι ιστορικά χρήσιμο ή αν ενθαρρύνει τον εξτρεμισμό.

Η απόφαση να επιτραπεί η επανέκδοση του έργου του Χίτλερ στην Γερμανία για πρώτη φορά μετά από 75 χρόνια, έχει προκαλέσει αντιπαραθέσεις.

Τα πνευματικά δικαιώματα για το ναζιστικό μανιφέστο είχε στην κατοχή του το κράτος της Βαυαρίας για 70 χρόνια και απαγόρευε την επανέκδοσή του.

Αυτά όμως λήγουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο, που σημαίνει ότι μια νέα έκδοση του θα δημοσιευθεί από το γερμανικό Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας τον Ιανουάριο.

«Καταλαβαίνω ότι κάποιοι μπορεί να νιώσουν άβολα με το σκεπτικό πως ένα βιβλίο που έπαιξε τόσο δραματικό ρόλο στην ιστορία θα είναι διαθέσιμο και πάλι για το κοινό» δήλωσε στην Washington Post ο Μάγκνους Μπρέχτεν, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου. «Από την άλλη πλευρά, νομίζω ότι θα είναι ένας χρήσιμος τρόπος επικοινωνίας της ιστορικής εκπαίδευσης με την διαφώτιση, μία έκδοση με τα κατάλληλα σχόλια, ακριβώς για την αποφυγή τέτοιων τραυματικών γεγονότων στο μέλλον».

Ο Φλόριαν Σεππ, ιστορικός της Κρατικής Βιβλιοθήκης της Βαυαρίας, που διατηρεί το γνήσιο – και φυλασσόμενο – αντίτυπο του βιβλίου δήλωσε στην Washington Post: «Αυτό το βιβλίο είναι πολύ επικίνδυνο για το ευρύ κοινό».

Εβραϊκές ομάδες με τη σειρά τους υποστήριξαν πως αυτό το βιβλίο «ξεφεύγει από την ανθρώπινη λογική».

Η νέα έκδοση θα αποτελείται από 2.000 σελίδες, πολύ περισσότερες από τις 700 σελίδες του πρωτότυπου, γιατί θα περιλαμβάνει σχολιασμό της γραφής του Χίτλερ.

Ο Χίτλερ έγραψε τον «Αγώνα» το 1924, ενώ βρισκόταν σε φυλακή της Βαυαρίας, και συνδύασε στοιχεία της αυτοβιογραφίας του με τις απόψεις του για την Άρια «φυλετική καθαρότητα», το μίσος του για τους Εβραίους και την αντίθεσή του για τον κομμουνισμό.

Εκατομμύρια αντίτυπα διανεμήθηκαν πριν από τον θάνατό του το 1945.

Το βιβλίο είναι ασυνήθιστα δημοφιλές στην Ινδία, όπου πωλείται σε βιβλιοπωλεία και από πλανόδιους πωλητές σε σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2009 για 28.700 ευρώ.

Πηγή: Telegraph
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου