Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Ενταλμα σύλληψης σε βάρος υπαλλήλου της πρεσβείας των ΗΠΑ για κατασκοπεία



Ένταλμα σύλληψης σε βάρος αμερικανού πολίτη, εξέδωσε την Δευτέρα, ο ανακριτής κατά της διαφθοράς κ. Δημήτρης Φούκας, στο πλαίσιο της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών

Το αδίκημα που τον βαρύνει είναι η - σε κακουργηματικό βαθμό - κατασκοπεία.

Πρόκειται για έναν αμερικανό πολίτη, που φέρει το κωδικό όνομα William B, στέλεχος κλιμακίου της CIA στην Αθήνα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο οποίος πρωταγωνίστησε στο μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών τηλεφωνημάτων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και μελών της κυβέρνησής του.

Ο William B φέρεται να έχει αγοράσει από κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά, το καλοκαίρι του 2004, τέσσερις συσκευές κινητών τηλεφώνων, οι τρεις εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν ως καρτοκινητά στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Μέχρι την αποκάλυψη της υπόθεσης τον Μάρτιο του 2005, ο κατηγορούμενος έκανε πολλά ταξίδια στην Αμερική.

Μετά το σκάνδαλο, έφυγε από την Ελλάδα, επέστρεψε ωστόσο ως υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2005.

Ο ανακριτής έχει στοιχεία, μεταξύ άλλων, για ένα κτίριο στα Νότια Προάστια, όπου είχε τοποθετηθεί κεραία από τους δράστες των υποκλοπών, στο οποίο μάλιστα φαίνεται να λειτουργούσε στο παρελθόν και δεύτερη κεραία, η οποία όπως εκτιμάται, ήταν  κεραία υποδοχής πληροφοριών.

Βάσει των στοιχείων της ανάκρισης, ο κατηγορούμενος είχε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες, κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, με χαρακτηριστική τη συμμετοχή του σε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «δίχτυ», η οποία αφορούσε την απομάκρυνση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών από την πρεσβεία του Ιράκ το 2003.
 
ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου