Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Zeit: Ο Σόιμπλε μένει μόνος του

«ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΞΑΝΑΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ»
Zeit: Ο Σόιμπλε μένει μόνος του

Για αλλαγή των συμμαχιών και τάσεις «απομόνωσης» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο σε εκτενές άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Zeit, ενόψει του Eurogroup.

«Ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε μένει μόνος. Επίκειται αναταραχή: Το μέτωπο αλλάζει μετά το Όχι του Βερολίνου στο ελληνικό αίτημα», επισημαίνει στην εισαγωγή της η εφημερίδα.

«Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρείται σχεδόν εκεί. Σε πολύωρες συνομιλίες ο πρόεδρος της Κομισιόν προσπάθησε να μαλακώσει την ελληνική κυβέρνηση. Μαζί με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ έχουν ετοιμάσει το πεδίο για το επιθυμητό αίτημα βοήθεας. Η επιστολή την οποία έστειλε την Πέμπτη ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, στις Βρυξέλλες ήταν ένα θετικό σημάδι που καλωσορίστηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν. Μια ελπίδα για γρήγορη συμφωνία κατά τον Γιούνκερ», σημειώνει το δημοσίευμα.

Σήμερα είναι η ημέρα της μεγάλης μάχης. Το απόγευμα οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πραγματοποιούν έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Εκεί αντί να δοθεί ένα τέλος στο δράμα του χρέους, ελλοχεύει μία νέα αναταραχή. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεφύλαξε ένα χτύπημα στον Γιούνκερ. Με το κατηγορηματικό "Οχι" (στο ελληνικό αίτημα) γύρισε μέρες πίσω τις Βρυξέλλες και το Eurogroup», προσθέτει.

Ωστόσο, επισημαίνει το σκληρό πόκερ ξαναρχίζει, αλλά τα φύλλα μοιράζονται διαφορετικά. Αυτή τη φορά ο Βαρουφάκης δεν είναι μόνος, όπως στο τελευταίο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αυτή τη φορά έχει στο πλευρό του τον Γιούνκερ. Ακόμα και η ΕΚΤ και το ΔΝΤ φαίνεται ότι καλοβλέπουν την ελληνική αίτηση, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες.

«Κι εδώ βρίσκεται η ειρωνία της Ιστορίας: Η Κομισιόν, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ -οι τρεις θεσμοί που σχηματίζουν την τρόικα- γυρίζουν την πλάτη στον γερμανό υπουργό Οικονομικών. Ο Σόιμπλε που όχι μόνο επινόησε την τρόικα, αλλά τις υπερασπίστηκε κατά του βαρουφάκη. Τώρα οι θεσμοί περιμένουν μία λύση, αλλά ο Σόιμπλε πατά φρένο...», υπογραμμίζει η Zeit.

«Την ίδια ώρα ο Σόιμπλε «καλεί τα στρατεύματα του». Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ είναι δίπλα του. Υπό το φόβο της εκλογικής επικράτησης των Αληθινών Φινλανδών στις επικείμενες εκλογές του Απριλίου απορρίπτει οποιαδήποτε αλλαγή του υφιστάμενου προγράμματος. Επίσης με σκεπτικισμό ή επιθετικά έχουν αντιδράσει το Βέλγιο, η Ισπανία και η Πορτογαλία στο ελληνικό αίτημα. Ωστόσο οι γραμμές που, όπως αρέσει να χαράσσει ο Σόιμπλε, δεν υπάρχουν», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου