Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας σε Σόιμπλε: "Να λυπάσαι τους λαούς που περπατούν με το κεφάλι σκυφτό! Όχι τους έλληνες!"

Η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα - Πρότεινε για ΠτΔ τον Προκόπη Παυλόπουλο


Ξεκινώντας την ομιλία του  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είπε: "Τρεις βδομάδες από τις εκλογές και ο λαός μας αισθάνεται ότι ζει και αναπνέει σε άλλη χώρα".

Μεταξύ άλλων, είπε: "Δεν ξεπεράσαμε τα τεράστια προβλήματα, δεν επουλώσαμε τις πληγές της κρίσης. Αυτό που άλλαξε ριζικά στο συναίσθημα του πολίτη είναι ότι δεν αισθάνεται απαξίωση, εξευτελισμό. Αισθάνονται περήφανοι και αξιοπρεπείς.
Η οργανική ενότητα λαού και κυβέρνησης στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αγωνίζεται όρθια για να βγει από την παγίδα της λιτότητας. Είμαι βέβαιος ότι θα βγούμε από αυτή.
Οσο κι αν θέλουν την Ελλάδα παγιδευμένη".

"Η ελληνική δημοκρατία δεν απειλεί, δεν απειλείται, διαπραγματεύεται ως ισότιμος εταίρος. Αυτή είναι η πρώτη χειροπιαστή αλλαγή", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας απάντησε και στον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λέγοντάς του ότι  έχασε την ψυχραιμία του και εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό. «Θέλω να του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό. Να μην λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι υπερήφανα. Αυτούς να τους σέβεται, να τους εκτιμά».

Και συνέχισε: "Οι ανάσες αξιοπρέπειας του λαού μας, η αλληλεγγύη των λαών της Ευρώπης –όμοιές της έχουν υπάρξει μόνο στα χρόνια του αντιδικτατορικού αγώνα.
Δίνουμε έναν αγώνα στο όνομα όλων των λαών της Ευρώπης που τόσα χρόνια υπομένουν άδικη πολιτική λιτότητα. Οι λαοί αυτοί προσβλέπουν σε εμάς".

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι διαχειριστές των μνημονίων. "Δεν μας ζητούν μόνο οι δανειστές αλλά και πολιτικές δυνάμεις μέσα στην χώρα να συμβιβαστουμε με το μνημόνιο. Τους απαντούμε: Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε.
Εργαζόμαστε σκληρά για μια έντιμη συμφωνία χωρίς τη λιτότητα, χωρίς το μνημόνιο που κατέστρεψε την Ελλάδα, χωρίς την τοξική παρουσία της τρόικας. Οτιδήποτε άλλο είναι ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας".

"Χωρίς αστερίσκους τα πρώτα νομοσχέδια για ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους. Σύντομα το νομοσχέδιο που θα βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα", τόνισε και πρόσθεσε: "Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις βασικές μας δεσμεύσεις στον λαό, από τις προγραμματικές μας δηλώσεις.
Σύντομα θα έρθουν στη Βουλή τα νομοσχέδια που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αποτελεί ηθική υποχρέωση για εμάς. Αυτό πρέπει πρώτα να ξεπληρώσουμε.
Την σχέση εμπιστοσύνης συστράτευσης με τον λαό δεν θα τη διαταράξουμε, δεν θα τη βάλουμε στη ζυγαριά των δανειστών της χώρας".

Οι ρυθμίσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα φέρουν έσοδα στα ταμεία και θα δώσουν ανάσα. Θα ψηφιστούν με ονομαστική ψηφοφορία για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.  Για να ξέρει ο λαός ποιός στηρίζει ποιόν.

Με συγκίνησε ιδιαίτερα η αλληλεγγύη των γερμανών πολιτών", είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι "Δεν βοηθά το κλίμα αντιπαράθεσης που κάποιοι διαμορφώνουν. Δεν μας εκφράζει το πολιτικό μήνυμα ατυχούς σκίτσου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό. Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με τα φαντάσματα της ιστορίας".

Αναφερόμενος στις χθεσινές διαβουλεύσεις ο πρωθυπουργός είπε: "Πριν το eurogroup είχε τεθεί υπόψιν μας σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που θα εισηγούταν ο Πιερ Μοσκοβισί. Κινούμενοι στο όριο των κόκκινων γραμμών το αποδεχτήκαμε για την εξεύρεση αμοιβαίας λύσης. Εκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης όχι του προγράμματος.
Δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη ο κ. Ντάισελμπλουμ το αντικατέστησε με ένα νέο. Αυτό αποσκοπούσε στο να μας εξωθήσει σε μη συμφωνία. Εξιδείκευε και τα μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η κυβέρνηση μας.
Μας ζητούσαν εκτός από την πέμπτη αξιολόγηση -που δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση-να προχωρήσουμε μέτρα όπως αποκρατικοποιήσεις.
Αυτό είναι απόδειξη ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στην ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την Ελλάδα παίζοντας με τον μέλλον της Ευρώπης. Αυτό το κλίμα δεν αντιστοιχεί στο κλίμα που συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής.
Εμείς καλούμε όλους να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Να προστατέψουν στην σταθερότητα στην ήδη ταραγμένη ανατολική Μεσόγειο. Η κρίση είναι βαθύτατα πολιτική. Δεν λύνεται με τελεσίγραφα".
 
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας δήλωσε: 
"Δεν υπάρχει δρόμος στο παρελθόν της μιζέριας και της αναξιοπρέπειας.
Ζούμε σήμερα τη γέννηση μιας νέας εποχής. Είναι αναγκαία η ενότητα του λαού μας. Στην κοινωνία, αλλά και σε επίπεδο πολιτικό.
Αυτή η πρόταση είναι εύλογη. Στην χώρα δεν υπήρξε ποτέ αριστερός πρόεδρος.
Η Αριστερά στις πιο κρίσιμες στιγμές δεν υπήρξε ποτέ αλλαζονική απέναντι στην ιστορία. Η δύναμή της ήταν ότι δεν διεκδικούσε αξιώματα για τον εαυτό της.
Χρειαζόμαστε ένα ΠΤΔ με υψηλό αίσθημα συνείδησης, που θα χαίρει ευρύτατης αποδοχής στην κοινωνία αλλά και την Βουλή των Ελλήνων.
Προτείνω για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο"

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου