Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Άτακτη οπισθοχώρηση στο παρά '5: Παράθυρο συμφωνίας αφήνει τώρα ανοιχτό το Βερολίνο

Παίρνει πίσω τη σκληρή του στάση το Βερολίνο. Παράθυρο συμφωνίας με την Ελλάδα φαίνεται ότι αφήνει ανοιχτό. Τι δήλωσε κυβερνητική πηγή της Γερμανίας στο Bloomberg 


Μετά το γερμανικό "Όχι" στο αίτημα της Ελλάδας για παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας για έξι μήνες, το Βερολίνο φαίνεται να ανακαλεί την αρχική άκαμπτη θέση του και σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg "υπάρχει παράθυρο συνεργασίας ανοιχτό". 

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι: "Η Γερμανία θεωρεί την πρόταση που υπέβαλε η Ελλάδα ως τη μοναδική βάση πάνω στην οποία θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του αυριανού Eurogroup και δεν είναι απαραίτητη η υποβολή ενός νέου αναμορφωμένου κειμένου - αιτήματος". 

Τις πληροφορίες αυτές μετέδωσε μέσω του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί. 

Και συμπλήρωσε: "Η στάση που υιοθέτησε η Γερμανία, η μεγαλύτερη χώρα που συμβάλλει με 240 δισ. ευρώ (273 δισ. δολάρια) στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και ο κύριος εμπνευστής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω από την προηγούμενη δήλωση που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Σόιμπλε μάλιστα, σχεδιάζει να παραστεί στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το υπουργείο του".

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Η συνομιλία διήρκεσε περίπου 50 λεπτά μαζί με τις μεταφράσεις. Η συνομιλία ήταν σε θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση που κατατέθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη με επιστολή του στον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπ. Οικονομικών ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση προτείνει "γέφυρα" χωρίς όμως να ολοκληρώνει το πρόγραμμα.

"Η επιστολή από την Αθήνα δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης" δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Μάρτιν Γέγκερ, ενώ σημείωσε ότι στην πραγματικότητα στοχεύει σε μία χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς να εκπληρώνει τις απαιτήσεις του προγράμματος.

"Το έγγραφο δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο Eurogroup την Δευτέρα", ανέφερε.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου