Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Ποιο κοινό παυσίπονο είναι ισχυρό όπλο κατά του καρκίνου


παυσίπονο 
Το Diclofenac, ένα κοινό παυσίπονο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ημικρανίας, του πυρετού και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μπορεί να έχει σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση eCancermedicalscience.

Το Diclofenac είναι ένα μη-στεροειδές αντιφλεγμονώδες παυσίπονο φάρμακο, που έχει δείξει -με παλαιότερες έρευνες- καλές προοπτικές στην πρόληψη του καρκίνου, όμως ομάδα ερευνητών από το Βέλγιο και τις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο και στη θεραπεία του καρκίνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ως δραστική ουσία, το Diclofenac περιέχεται -μεταξύ άλλων- σε φάρμακα όπως τα Voltaren, Zipsor, Solaraze και Cambia, είναι σχετικά φθηνό και ευρέως διαθέσιμο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο “ενθουσιασμός” τους για τις αντικαρκινικές ιδιότητες αυτού του παυσίπονου βασίζεται στις επιδράσεις του στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην αγγειογένεση, δηλαδή την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους ιστούς.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν προηγούμενες μελέτες που χρονολογούνται από το 1983 και οι οποίες έδειξαν ότι το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να έχει θετικές επιπτώσεις κατά του ινοσαρκώματος, του καρκίνου του παχέος εντέρου, του νευροβλαστλωματος, του καρκίνου των ωοθηκών και πολλών άλλων καρκίνων.

Αναδρομική ανάλυση ιατρικών αρχείων ασθενών με μια σειρά από καρκίνους, οι οποίοι ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με Diclofenac πριν τη χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκων, έδειξαν ότι το φάρμακο είχε στατιστικά σημαντική επίδραση στον κίνδυνο μετάστασης και μειωμένη θνησιμότητα.

Υπάρχουν επί του παρόντος τέσσερις κλινικές μελέτες διερεύνησης των επιπτώσεων του Diclofenac στον καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων τριών που χρησιμοποιούν το παυσίπονο ως μέρος του TL-118, ενός πειραματικού συνδυασμού τεσσάρων φαρμάκων.

http://www.upi.com
iatropedia.gr      Μιχάλης Θερμόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου