Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Τo μισθολόγιο και τα επιδόματα στο Δημόσιο


Τo μισθολόγιο και τα επιδόματα στο Δημόσιο  
Αλλαγές στους βασικούς μισθούς, στα κλιμάκια και στα επιδόματα από την 1-1-2016 για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου. 

Η επανακατάταξη των υπαλλήλων στις νέες μισθολογικές κλίμακες θα γίνει με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας μέχρι τις 31-12-2015. 

Το «πράσινο φως» για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, όπως καθορίστηκε με τον Νόμο 4354/2015, «ανάβει» το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιο του αν. υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, που δημοσιεύθηκε χθες.

Η επανακατάταξη των δημοσίων υπαλλήλων στις νέες μισθολογικές κλίμακες θα ξεκινήσει με την αποστολή της εγκυκλίου στις υπηρεσίες και θα υπολογιστεί από την 1-1-2016. Οι νέοι μισθοί θα εφαρμοστούν στους υπαλλήλους στην Κεντρική Διοίκηση που περιλαμβάνει την Προεδρία της Δημοκρατίας, τα υπουργεία, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τη Βουλή των Ελλήνων.

Επίσης περιλαμβάνει τους εργαζομένους στους ΟΤΑ, στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, στα ΝΠΔΔ και στα ΝΠΙΔ που ανήκουν στο κράτος, καθώς και στις ΔΕΚΟ που δεν έχουν ενταχθεί στο Χρηματιστήριο (Κεφάλαιο Α). Στο νέο μισθολόγιο εντάσσονται επίσης οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι υπάλληλοι της Γραμματείας των Δικαστηρίων και Εισαγγελιών, των ΕμμισθωνΥποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων της χώρας, οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι μόνιμοι αγροτικοί ιατροί, οι υπάλληλοι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) και Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ), της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), οι υπάλληλοι των Γενικών και Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, το προσωπικό των νομικών προσώπων της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού και οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι ειδικοί σύμβουλοι και συνεργάτες.

Προβλέπεται αύξηση αποδοχών σε βάθος τετραετίας για όσους υπαλλήλους καταταχθούν σε μισθολογικό κλιμάκιο με υψηλότερο βασικό μισθό από αυτόν που λαμβάνουν σήμερα
Προβλέπεται αύξηση αποδοχών σε βάθος τετραετίας για όσους υπαλλήλους καταταχθούν σε μισθολογικό κλιμάκιο με υψηλότερο βασικό μισθό από αυτόν που λαμβάνουν σήμερα.

Με το νέο μισθολόγιο ο βαθμός αποσυνδέεται από τον μισθό και η βαθμολογική εξέλιξη θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διεκδίκηση θέσης ευθύνης, με την προκήρυξη των θέσεων γενικών διευθυντών, διευθυντών και προϊσταμένων τμημάτων. Οι υπάλληλοι κατατάσσονται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας που έχουν αναγνωριστεί μέχρι τις 31-12-2015 και μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι και 7 χρόνια προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα. Για τις κατηγορίες υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το νέο μισθολόγιο προβλέπει 13 μισθολογικά κλιμάκια, τα οποία θα αποδίδουν ωριμάνσεις στους βασικούς μισθούς ανά τριετία.

Αντίστοιχα, για τους υπαλλήλους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει 19 μισθολογικά κλιμάκια που θα αποδίδουν αυξήσεις ανά διετία. Με τη διαφορά ωρίμανσης των μισθών επιτυγχάνεται το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ προσοντούχων και εργαζομένων με χαμηλότερα προσόντα που έχουν ζητήσει οι δανειστές σε βάθος πενταετίας. Βασικό κριτήριο για την κατάταξη των υπαλλήλων είναι τα τυπικά τους προσόντα και η προϋπηρεσία. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων προωθούνται κατά δύο μισθολογικά κλιμάκια (4 χρόνια) και οι κάτοχοι διδακτορικού κατά 6 μισθολογικά κλιμάκια (12 χρόνια). Οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης κερδίζουν 10 χρόνια στη μισθολογική τους κατάταξη (3 μισθολογικά κλιμάκια).

Η κατάταξη με βάση τα έτη προϋπηρεσίας αποδίδει τον βασικό μισθό. Ομως το σύνολο των αποδοχών προσδιορίζεται από τον βασικό μισθό και τα επιδόματα που αποδίδονται στους δημοσίους υπαλλήλους, τα οποία είναι: η οικογενειακή παροχή, το επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα θέσης ευθύνης, καθώς και το επίδομα σύνδεσης της αμοιβής με τη θέση εργασίας. Επίσης παραμένουν οι ίδιοι εισαγωγικοί μισθοί (780 ευρώ για τους ΥΕ, 858 για τους ΔΕ, 1.037 ευρώ για τους ΤΕ και 1.092 για τους ΠΕ) που ισχύουν σήμερα, πάνω στους οποίους θα χτιστεί το νέο μισθολόγιο.

Το επίδομα οικογενειακής παροχής που αποδίδεται μόνο για ανήλικα τέκνα ή τέκνα με αναπηρία 50% τουλάχιστον υπολογίζεται ως εξής: 50 ευρώ για ένα τέκνο, 70 ευρώ συνολικά για δύο τέκνα, 120 ευρώ συνολικά για τρία τέκνα, 170 ευρώ συνολικά για τέσσερα τέκνα και επιπλέον 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Αντίστοιχα αυξάνονται τα επιδόματα θέσης ευθύνης και διαμορφώνονται ως εξής: προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων και συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων 1.000 ευρώ, προϊστάμενοι Διευθύνσεων 450 ευρώ. προϊστάμενοι Υποδιευθύνσεων 350 ευρώ και προϊστάμενοι Τμημάτων διακόσια ενενήντα (290) ευρώ. Τα επιδόματα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και το επίδομα παραμεθόριων περιοχών (100 ευρώ) παραμένουν ως έχουν, ενώ η αποζημίωση που συνδέεται με την περιγραφή και την αξιολόγηση θέσεων εργασίας θα αποδοθεί από το 2017 μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των θέσεων εργασίας και την αξιολόγηση με βάση την επίτευξη στόχων.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου