Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Θρηνεί το ελληνικό θέατρο! Πέθανε η Άννα Συνοδινού!


Πέθανε η μεγάλη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Άννα Συνοδινού Η μεγάλη τραγωδός άφησε την τελευταία της πνοή σε ιδιωτική κλινική στην Κυψέλη σε ηλικία 89 ετών.

Η υγεία της είχε επιδεινωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, ενώ το καλοκαίρι του 2014 είχε νοσηλευτεί στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με λοίμωξη του αναπνευστικού και είχε υποβληθεί σε γαστροστομία. 

Η Άννα Συνοδινού γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρώην Βασιλικού. Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες της ήταν στις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια», καθώς και στην αρχαία κωμωδία «Λυσιστράτη», πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.
ου, «Ο αγαπητικός της Βοσκοπούλας» του Δημήτρη Κορομηλά).

Εκτός από το θέατρο, εμφανίσθηκε σε ξένες και ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, καθώς και σε θεατρικές παραγωγές για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Μετά την πτώση της χούντας, το 1975, εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών και το 1977 έγινε υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών. Η προστασία των γυναικών, των γερόντων και της μητρότητας ήταν προτεραιότητές της, ενώ εισήγαγε το μάθημα της καλλιτεχνικής παιδείας στη Μέση Εκπαίδευση. Προστάτευσε τους συναδέλφους της, συμβάλλοντας για την ασφαλιστική τους ένταξη στο ΙΚΑ, αλλά και για την ίδρυση της Κρατικής Σχολής Ορχηστρικής Τέχνης, ενός ονείρου πολλών ετών.

Είχε τιμηθεί δύο φορές με το θεατρικό έπαθλο Κοτοπούλη καθώς και με το Σταυρό Ευποιίας Ελλάδος, του Ιππότη του Ντάνεμπρο της Δανίας, του Ιππότη της Ιταλικής Λεγεώνας, με το μετάλλιο της Πόλεως των Αθηναίων, καθώς και με το παράσημο του Κέδρου του Λιβάνου. Είχε γράψει τα βιβλία: «Πρόσωπα και προσωπεία» (1998) και «Αίνος στους Άξιους» (1999).

Συλλυπητήρια από την πολιτική ηγεσία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους οικείους της Αννας Συνοδινού και τους εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια για την απώλεια της.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη βαθειά του θλίψη για το θάνατο της μεγάλης τραγωδού Άννας Συνοδινού. «Η Άννα Συνοδινού τίμησε το ελληνικό θέατρο με κορυφαίες ερμηνείες και συνέπεια ποιώντας ήθος τόσο στην τέχνη της όσο και στην πολιτική. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της και στους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε: «Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια της Άννας Συνοδινού. Υπήρξε μία σπουδαία καλλιτέχνιδα που τίμησε το θέατρο και τον πολιτισμό. Ως βουλευτής κόσμησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και διακρίθηκε για το δημοκρατικό ήθος, τη συνέπεια και την ευθυκρισία της κατά τη συμμετοχή της στην πολιτική ζωή».

Η κηδεία της σπουδαίας ηθοποιού θα γίνει τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, στις 12 το μεσημέρι, από το Νεκροταφείο Βύρωνα.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου