Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Εκθεση-σοκ: Παιδιά επτά ετών εργάζονται νυχθημερόν σε ορυχεία για την παραγωγή smartphones


Εκθεση-σοκ: Παιδιά επτά ετών εργάζονται νυχθημερόν σε ορυχεία για την παραγωγή smartphones

Παιδιά ηλικίας ακόμη και επτά ετών εργάζονται καθημερινά με κίνδυνο της ζωής τους σε ορυχεία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

για την εξόρυξη κοβαλτίου το οποίο χρησιμοποιείται σε smartphones και υπολογιστές εταιρειών όπως η Apple, η Microsoft, η Samsung και η Sony, σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί τις εταιρείες αυτές ότι δεν προβαίνουν στους απαραίτητους ελέγχους για να διασφαλίσουν ότι δεν απασχολούνται ανήλικοι στην κατασκευή των συσκευών τους.

Απαντώντας, οι εταιρείες υποστήριξαν ότι εφαρμόζουν «πολιτική μηδενικής ανοχής» απέναντι στην παιδική εργασία.

Ενα δολάριο την ημέρα η αμοιβή

Το κοβάλτιο είναι ένα ανθεκτικό στη θερμότητα ορυκτό μέταλλο που χρησιμοποιείται ευρέως στις μπαταρίες λιθίου.

Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι το κοβάλτιο που περιέχουν οι συσκευές 16 εταιρειών εξορύσσεται σε ορυχεία όπου απασχολούνται κάτω από άκρως επικίνδυνες συνθήκες μικρά παιδιά και ενήλικες οι οποίοι αμείβονται με ένα δολάριο την ημέρα.

Οι «εργαζόμενοι» στα ορυχεία αυτά αντιμετωπίζουν μακροχρόνια προβλήματα υγείας και τον κίνδυνο θανατηφόρων ατυχημάτων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Η οργάνωση υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε ορυχεία στο νότιο Κονγκό από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Πολλοί από αυτούς έχουν πέσει θύματα βίας, εκφοβισμού και εκβιασμού προκειμένου να συνεχίσουν να «εργάζονται», όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι.

Περισσότερο από το 50% των ποσοτήτων κοβαλτίου που χρησιμοποιείται σε συσκευές παγκοσμίως προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το 2012 η UNICEF είχε υπολογίσει ότι 40.000 παιδιά εργάζονταν σε ορυχεία στο νότιο Κονγκό, πολλά εκ των οποίων απασχολούνταν στην εξόρυξη κοβαλτίου.

Ο Πολ, ένας 14χρονος που έχει χάσει τους γονείς του, ξεκίνησε την εξόρυξη κοβαλτίου όταν ήταν 12 ετών. «Περνούσα 24 ώρες κάτω στις σήραγγες. Εφτανα το πρωί και έφευγα το επόμενο πρωί. Εκανα την ανάγκη μου μέσα στις σήραγγες. Η θετή μητέρα μου σχεδίαζε να με στείλει στο σχολείο, αλλά ο θετός πατέρας μου δεν το ήθελε. Με εκμεταλλεύτηκε στέλνοντάς με στο ορυχείο», είπε ο ανήλικος στα στελέχη της οργάνωσης.

Σε συνεργασία με τη μη κυβερνητική οργάνωση African Resources Watch (Afrewatch), η Διεθνής Αμνηστία εντόπισε και συνομίλησε με 90 ενήλικες και παιδιά που εργάζονται σε πέντε μονάδες εξόρυξης κοβαλτίου.

Οπως δήλωσαν οι ίδιοι, αναγκάζονται να δουλεύουν για τουλάχιστον 12 ώρες την ημέρα χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας. Πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα υγείας.

Η έκθεση της οργάνωσης αναφέρει ότι ανήλικοι ακόμη και επτά ετών μεταφέρουν βαριά φορτία και εργάζονται σε συνθήκες έντονης θερμότητας για ένα ή δύο δολάρια την ημέρα, χωρίς να φορούν μάσκες προσώπου ή γάντια.

Πολλά παιδιά είπαν στα στελέχη της οργάνωσης ότι έχουν υποστεί ξυλοδαρμό από τους φρουρούς ασφαλείας των εταιρειών εξόρυξης κοβαλτίου και αναγκάζονται να πληρώνουν «πρόστιμα» σε αστυνομικούς που στέλνονται στα ορυχεία από κρατικούς αξιωματούχους για να αποσπούν χρήματα και να εκφοβίζουν τους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας, εταιρείες αγοράζουν κοβάλτιο από περιοχές όπου η παιδική εργασία είναι διαδεδομένη και κατόπιν το μεταπωλούν στην εταιρεία Congo Dongfang Mining (CDM), θυγατρική της κινεζικής Zhejiang Huayou Cobalt.

Τι απαντούν οι εταιρείες τεχνολογίας

Οι εταιρείες τεχνολογίας που υποδεικνύονται ως υπεύθυνες από τη Διεθνή Αμνηστία αρνούνται τις κατηγορίες.

«Η εργασία ανηλίκων δεν είναι ανεκτή στην αλυσίδα εφοδιασμού μας» σχολίασε η Apple.

«Εφαρμόζουμε πολιτική μηδενικής ανοχής στην παιδική εργασία», σημείωσε η Samsung.

«Συνεργαζόμαστε με τους προμηθευτές μας για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνθήκες εργασίας στα σημεία παραγωγής» ανέφερε η Sony.  

tanea.gr      Γιάννης Ανδριτσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου