Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Ντιμπε'ι'τ Τσίπρα - Σο'ι'μπλε για το μέλλον της ΕΕ


Ντιμπε'ι'τ Τσίπρα - Σο'ι'μπλε για το μέλλον της ΕΕ

Στο ευρωπαϊκό πεδίο μεταφέρεται η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου θα συναντηθεί με τη διευθύντρια του ΔΝΤ και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, ενώ θα έχει και δημόσια «μονομαχία» με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ. 

Μια μονομαχία σε ζωντανή σύνδεση, για την οποία οι δύο μονομάχοι ετοιμάζουν τα ισχυρά όπλα τους με στόχο την επικράτηση από την καταιγίδα των επιχειρημάτων, που σχεδιάζουν στην κορυφαία ετήσια, αλλά «κλειστή» συνάντηση στο συνήθως χιονισμένο Νταβός, θα εξελιχθεί μεταξύ 21ης και 24ης Ιανουαρίου.

Μια μονομαχία δεν ανατρέπει απαραίτητα την «εικόνα» που είχε διαμορφωθεί και ακολουθεί τους πρωταγωνιστές σε ένα σκηνικό όπου στροβιλίζονται οι πολιτικοοικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο το γεγονός ότι ο επιθετικός Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα αντιπαρατεθεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που μάχεται τις πολιτικές της λιτότητας στις δημόσιες παρεμβάσεις του -και- στην Ευρώπη και αναζητεί πεδίο δράσης για προοδευτικές συμμαχίες, δεν μπορεί παρά να αποτελεί αφετηρία ενός νέου πολιτικού κύκλου που αφορά άμεσα τη χώρα μας στην πλέον κρίσιμη συγκυρία.

Τα επιτελεία
 
Εγκυρότατες πληροφορίες, λοιπόν, τονίζουν ότι ο κ. Τσίπρας έχει πλέον κάθε λόγο να προετοιμάζεται για το πρώτο καθοριστικής σημασίας ντιμπέιτ με τον Β. Σόιμπλε σε... δημόσια θέα, αφού τα επιτελεία τους έχουν ήδη σφραγίσει την απόφαση της αντιπαράθεσης με τη συμμετοχή τους στο ίδιο πάνελ στο Νταβός.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών έχουν βρεθεί απέναντι δεκάδες φορές για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους. Μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου θα έχουν κ
 
Ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών έχουν βρεθεί απέναντι δεκάδες φορές για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους. Μεταξύ 21 και 24 Ιανουαρίου θα έχουν και το πρώτο τετ α τετ σε... δημόσια θέα στο πάνελ του Νταβός.
 
Στο... διάσημο χωριό, όπου οι ισχυροί του πολιτικού, οικονομικού και επιχειρηματικού χώρου διεθνώς κάνουν μία φορά τον χρόνο ελιγμούς... σκιέρ στα δεδομένα και στις προοπτικές που βλέπουν ή εκτιμούν ότι ανοίγονται σε κάθε χώρα και τομέα, οι κ. Τσίπρας και Σόιμπλε θα δώσουν τα χέρια πριν... αποχαιρετήσει ο Ιανουάριος ? όπως κάνουν ευγενικά οι μονομάχοι πριν από την έναρξη του αγώνα.

Εγκυρότατες πληροφορίες, επίσης, υπογραμμίζουν ότι η συνάντηση των δύο πολιτικών που έχουν βρεθεί απέναντι άπειρες φορές μέσα σε ελάχιστους μήνες και έχουν αναμετρηθεί ?και? δημοσίως για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας της Ελλάδας με τους εταίρους, θα συμβεί καθώς έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν και να τοποθετηθούν αναλυτικά στο ίδιο πάνελ του Νταβός (σ.σ.: η συνάντηση ξεκινά στις 21 και ολοκληρώνεται με τα διαδοχικά τραπέζια στις 24 Ιανουαρίου). Τίτλος της συζήτησης, που θα λειτουργήσει και ως βάση για την ανταλλαγή απόψεων και πυρών, είναι το «μέλλον της Ευρώπης».

Ο τίτλος εξασφαλίζει εκ των πραγμάτων τον χώρο και τον χρόνο μιας «μονομαχίας» επί όλων των θεμάτων που απασχολούν τελευταίως την Ευρώπη και διαχωρίζουν τους πολιτικούς αναλόγως των θέσεων που υποστηρίζουν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Το σίγουρο είναι ότι οι κ. Τσίπρας και Σόιμπλε, ακριβώς επειδή επιθυμούν να περιγράψουν με ακρίβεια το προφίλ των πολιτικών που πρέπει κατά την άποψή τους να υλοποιηθούν και να επηρεάσουν σημαντικά τον πυρήνα της Ευρώπης, θα μιλήσουν και θα αντιπαρατεθούν στα Ελληνικά και στα Γερμανικά αντίστοιχα. Λέγεται ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επενδύει σε ένα θετικό αποτέλεσμα και γι’ αυτό έχει αποφασίσει στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το Νταβός να κρατήσει... απόσταση από το επικοινωνιακό μπαράζ της κυβέρνησης με αφορμή την προετοιμασία του εδάφους για την ψήφιση του Ασφαλιστικού και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επιλέγει την ανοιχτή δημόσια διπλωματία και απορρίπτει -λένε στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού- τη διαπραγμάτευση πίσω από τις κλειστές πόρτες. Γιατί; Διότι έχουν καταλήξει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η δύναμή τους βασίζεται, και θα διατηρηθεί, στην παρουσίαση των λογικών πολιτικών επιχειρημάτων στις δημόσιες παρεμβάσεις και δη σε κορυφαίο επίπεδο.

Κυβερνητικό στέλεχος εξηγεί ότι τα ραντεβού στο Νταβός του Αλέξη Τσίπρα θα είναι καθοριστικής σημασίας και ότι για να εξασφαλιστούν αλλά και να συμφωνηθεί η ατζέντα τους έγινε μάχη στο παρασκήνιο - ειδικά για να μην αποδειχθούν προϊόν μιας απροετοίμαστης επιχείρησης αναθέρμανσης των δημόσιων σχέσεων με τους ισχυρούς της Ευρώπης και όχι μόνο.

Αλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικά τετ α τετ στο Νταβός και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ αλλά και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ - και όλα αυτά σε μια φάση που η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο που θα έχει εφεξής και δη στο τρίτο πρόγραμμα το ΔΝΤ.

Το πρόγραμμα
 
Η τετραήμερη συνάντηση στο Νταβός που απέκτησε ειδική φήμη στα ελληνικά εδάφη από το 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου «προσέκρουσε» στα προεόρτια του πρώτου μνημονίου και τα τελεσίγραφα των εταίρων, δίνει τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να συνομιλήσει και με άλλους ξένους ηγέτες και να επικοινωνήσει διεθνώς τις θέσεις του δίνοντας συνεντεύξεις σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης.

Ετσι κι αλλιώς οι συνεργάτες του, που φροντίζουν το τελικό πλάνο για τις συναντήσεις που μπορεί εκ των προτέρων να επιδιώξει ενδεχομένως ?πριν φτάσει στο Νταβός?, εκτιμούν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός θα έχει μπροστά του ένα ευέλικτο πρόγραμμα, ικανό να προσαρμοστεί στις όποιες κορυφαίου ενδιαφέροντος αλλαγές προκύψουν.

Το επιτελείο του δεν απαντά στα σχετικά ερωτήματα εάν ο κ. Τσίπρας θα εμφανιστεί «πάνοπλος» προκειμένου να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα από την 21η Ιανουαρίου, δηλαδή από την πρώτη μέρα της Συνάντησης στο Νταβός.

ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Οι ειδικές αποστολές υπουργών και η εξόρμηση της ομάδας Μαξίμου

Από την επομένη του Νταβός, ο Αλ. Τσίπρας σχεδιάζει να ξεκινήσει την έντονη διπλωματική προσπάθεια με κεντρικό στόχο να λήξει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και να εισέλθει η χώρα στο πεδίο της συζήτησης για την απομείωση του δημόσιου χρέους.

Η πρώτη βασική προϋπόθεση είναι να κατατεθεί και να ψηφιστεί ει δυνατόν με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 βουλευτών θα αποδειχθεί συμπαγής.

Με ενδιαφέρον και συνάμα έκπληξη υποδέχτηκαν κυβερνητικά στελέχη την πληροφορία που φιλοξένησε το πρακτορείο Reuters και βασίστηκε σε ευρωπαϊκή πηγή ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό έχει γίνει σε γενικές γραμμές αποδεκτό, αλλά δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν υπηρετεί τα επιθυμητά δημοσιονομικά αποτελέσματα που έχουν υπογραμμίσει οι θεσμοί.

Η ίδια πηγή επέμενε, εν τω μεταξύ, ότι η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος με τους εταίρους θα ξεκινήσει όχι έπειτα από μήνες, αλλά στις 18 Ιανουαρίου.

Για τους γνωρίζοντες είναι καθοριστικό ότι ελληνική αντιπροσωπεία με τον Παναγιώτη Παυλόπουλο και τον Δημήτρη Λιάκο (σύμβουλοι του πρωθυπουργού για τα ευρωπαϊκά θέματα και τα οικονομικά αντίστοιχα) ξεκινά περιοδεία για συναντήσεις με τις μόνιμες αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες (αλλά και με ξένους δημοσιογράφους) προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία του ελληνικού προγράμματος (έχουν εφαρμοστεί περίπου 120 πολιτικές δράσεις ήδη), το νέο ασφαλιστικό και την πρόταση της κυβέρνησης για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ώστε να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις.

Σε Βερολίνο και Παρίσι
 
Προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και το ταξίδι του Γιώργου Κατρούγκαλου σε Βερολίνο και Παρίσι, όπου ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με τους ομολόγους του για να τους αναπτύξει τη «φιλοσοφία» τού υπό διαμόρφωση νόμου. Ειδικό σχέδιο για τους υπουργούς Οικονομικών των άλλων χωρών για να τους πείσει με την επιχειρηματολογία που έχει ήδη περιγράψει στον Ιταλό ομόλογό του ακολουθεί ο Ευ. Τσακαλώτος.

Την Παρασκευή ο κ. Τσακαλώτος στη συνάντησή του με τον Ιταλό Πιερ Κάρλο Παντοάν συζήτησαν πλήθος ζητημάτων. Πρωτίστως τέθηκαν στο τραπέζι της διμερούς συνάντησης η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα επόμενα βήματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η προσφυγική κρίση και κυρίως οι οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις της στα κράτη-μέλη και στο σύνολο της ΕΕ. Συζητήθηκε ακόμη η προοπτική της βαθύτερης ολοκλήρωσης της Νομισματικής Ενωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της τραπεζικής ενοποίησης.

Ο κ. Τσακαλώτος θα συνεχίσει να οργώνει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε Πορτογαλία, Γαλλία, Φινλανδία, Ολλανδία και Γερμανία, όπου την Τετάρτη θα έχει τετ α τετ με τον Β. Σόιμπλε. Μία ημέρα δηλαδή πριν από το κρίσιμο Eurogroup.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου