Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ελληνικό Φλερτ με την Τεχεράνη για φθηνό πετρέλαιο


Ελληνικό Φλερτ με την Τεχεράνη για φθηνό πετρέλαιο 
Στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) θα συναντηθούν με Ιρανούς αξιωματούχους την Παρασκευή για να συζητήσουν το ζήτημα της προμήθειας αργού πετρελαίου από το Ιράν, δήλωσε τη Δευτέρα στέλεχος των ΕΛΠΕ, μετά την άρση των κυρώσεων που είχε επιβάλει η διεθνής κοινότητα στην Τεχεράνη σύμφωνα με το Reuters.

Τα ΕΛΠΕ ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου, εισάγοντας ποσότητες που αντιστοιχούσαν στο 20% περίπου των συνολικών ετήσιων εισαγωγών αργού πριν την επιβολή του εμπάργκο.

Με την επιβολή των κυρώσεων, η εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το υψηλό του 2011 και διαμορφώθηκαν στο 1 εκατ.

«Μετά την άρση του εμπάργκο, είναι πλέον στην ευχέρεια των ΕΛΠΕ να συζητήσουν το ενδεχόμενο συμφωνίας για την προμήθεια αργού και τον διακανονισμό των οικονομικών εκκρεμοτήτων μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε στο Reuters ο αξιωματούχος των ΕΛΠΕ, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Τα ΕΛΠΕ εκτιμάται ότι χρωστάνε 550-600 εκατ. δολάρια περίπου για αγορές ιρανικού πετρελαίου, τις οποίες δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν μετά την επιβολή του εμπάργκο, είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα στο Reuters πηγή κοντά στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιράν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Αμίρ Χοσείν Ζαμανίνια και αντιπροσωπεία από την κρατική ιρανική εταιρία πετρελαίου (NIOC) θα βρίσκονται στην Αθήνα την Παρασκευή για συναντήσεις με στελέχη των ΕΛΠΕ, δήλωσε ο αξιωματούχος των ΕΛΠΕ.

Η ιρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί επίσης και με τον υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη την Παρασκευή, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου