Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Πήγαν εκδρομή στην Τουρκία για να δουν την «Αλωση 1453»

ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΜΕΝΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Για να ενισχύσουν το... εθνικό τους φρόνημα ένα εκατομμύριο Τούρκοι έχουν παρακολουθήσει μέχρι στιγμής την ταινία, η οποία προβάλλεται από τις 16 Φεβρουαρίου σε 134 κινηματογράφους σε όλη τη χώρα 

Περίπου 58 άτομα ανταποκρίθηκαν στο προσκλητήριο της «Ενω­σης» και ταξίδεψαν με πούλμαν μέχρι την Αδριανού­πολη, για να παρακολουθήσουν την αμφιλεγόμενη ταινία που «σπάει ταμεία» στη γειτονική χώρα. 

Με δημόσιες αντιδράσεις και αμφισβητήσεις από έναν κύκλο δημοσιογράφων και διανοουμένων, που δεν διστάζουν να μιλήσουν για εθνικιστική υστερία και αναβίωση αντιλήψεων οι οποίες είναι εκτός της ευρωπαϊκής κουλτούρας, άρχισε να προβάλλεται από τις 16 Φεβρουαρίου σε 134 κινηματογράφους ανά την Τουρκία η υπερπαραγωγή «Αλωση 1453». 

Την ταινία είδαν μέχρι τώρα πάνω από 1 εκατ. Τούρκοι θεατές, ενώ ήδη οι εισπράξεις έφτασαν τα 12 εκατ. ευρώ. Τα εισιτήρια μάλιστα είχαν προπωληθεί τρεις εβδομάδες πριν αρχίσουν οι προβολές. Ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε, όπως λένε, να δει την ταινία ιδιωτικά για να διοχετευτεί αμέσως μετά στα Μέσα ότι έμεινε ενθουσιασμένος... 

Και μπορεί ο Αχμετ Χακάν, ένας από τους πιο γνωστούς αρθρογράφους της «Hurriyet», να έσπευσε να επισημάνει με νόημα ότι η «Αλωση 1453» προσφέρεται για να τη δουν από τους ακραίους εθνικιστές της «εθνικής άποψης» στην Τουρκία μέχρι τους νεοοθωμανούς του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ του Ερντογάν, όμως φαίνεται πως τέτοιοι ομοϊδεάτες τους υπάρχουν και σε κύκλους της μειονότητας στη Θράκη. 

Η αυτοαποκαλούμενη Τουρκική Ενωση Ξάνθης, μέσω του τμήματος νεολαίας, απηύθυνε πρόσκληση στους νέους της μειονότητας να συμμετάσχουν σε εκδρομή στην Αδριανούπολη (Edirne) στην Τουρκία, με μοναδικό σκοπό να παρακολουθήσουν από τους πρώτους την ταινία «Αλωση 1453».   


Και ευχαριστήρια 
Η εκδρομή έγινε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, τρεις μόλις μέρες αφότου είχε αρχίσει η προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους. Σ' αυτή συμμετείχαν 58 άτομα και το γεγονός προβλήθηκε ιδιαίτερα στην Τουρκία καθώς και σε τουρκόφωνα μέσα της μειονότητας. Εσπευσαν μάλιστα να φωτογραφηθούν έξω από τον κινηματογράφο όπου έγινε η προβολή. Η ίδια η Τουρκική Ενωση Ξάνθης - Τμήμα Νεολαίας, όπως αυτοαποκαλείται, για ευνόητους λόγους θέλησε με δημόσια ανακοίνωσή της να ευχαριστήσει εκείνους που συμμετείχαν στην επίσκεψη στην Αδριανούπολη. 

Εν τω μεταξύ το εγχείρημα των Τούρκων να προβάλουν την ταινία, που ουδόλως διεκδικεί καλλιτεχνικές δάφνες, και σε χώρες της Δύσης όπου ζουν και εργάζονται Τούρκοι, προκαλεί σάλο. Στη Γερμανία υπάρχουν ήδη έντονες αντιδράσεις από χριστιανικές οργανώσεις. 

«Αντί να γιορτάζουν την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, οι Τούρκοι θα έπρεπε να ντρέπονται γι' αυτά που έκαναν στους χριστιανούς» αναφέρεται σε ανακοίνωση χριστιανικών οργανώσεων στην Κολονία, που προτρέπουν τον κόσμο να μποϊκοτάρει το προπαγανδιστικό, όπως το αποκάλεσαν, φιλμ. 

Σε ένα κείμενο έντονης κριτικής, ο αρθρογράφος της αγγλόφωνης «Daily News» (ανήκει στον όμιλο της «Hurriet») Μπουράκ Μπεκντίλ απευθύνεται στους συμπατριώτες του με αφορμή την προβολή της αμφιλεγόμενης ταινίας: «Αντί να μνημονεύουμε το 1453 σιωπηλά και κατ' ιδίαν, διατυμπανίζουμε θορυβωδώς σε όλον τον κόσμο πόσο πολύτιμη είναι για την Ευρώπη μια χώρα η οποία περηφανεύεται ότι η μεγαλύτερη πόλη της κάποτε ανήκε σε ένα άλλο έθνος, και πώς αυτή κατακτήθηκε διά της βίας».

 Και συνεχίζει:   «Δυστυχώς, εκατομμύρια Τούρκοι θα πάνε στις σκοτεινές αίθουσες για να αισθανθούν περήφανοι για τους προγόνους τους, αλλά και να δείξουν στα παιδιά τους ότι οι Τούρκοι όχι μόνο κυβέρνησαν με το σπαθί, αλλά το απολαμβάνουν κιόλας». 

Τέλος επικρίνει έντονα παρόμοιες εθνικιστικές πρακτικές και με πολλή ειρωνεία αναρωτιέται: «Αραγε θα υπάρξει και κάποιος άλλος Τούρκος παραγωγός ο οποίος θα επιχειρήσει να κάνει ταινίες όπως "Αλωση 1974" ή "Αφανισμός 1915;"»...  

Το σενάριο 
Ο πόθος του Μωάμεθ Β' και ο έρωτας ενός Oθωμανού στρατιώτη «Είτε η Κωνσταντινούπολη θα κατακτήσει εμένα είτε εγώ αυτήν» που λέει ο σουλτάνος Μωάμεθ Β' ο Πορθητής, είναι το κεντρικό μότο της ταινίας, που ακολουθεί τη ζωή του από την ημέρα που έγινε σουλτάνος το 1451 μέχρι και την Αλωση της Κωνσταντινούπολης από τον ίδιον. Μεγάλη έκταση στην υπόθεση καταλαμβάνει και ο έρωτας του Ουλουμπατλί Χασάν-Ιμπραήμ Τσελικιόλ, του Oθωμανού στρατιώτη που ανέβηκε πρώτος στα τείχη της Πόλης, με την Ερά, την κόρη του Ουρβανού, την οποία ερωτεύεται και ο Ιουστινιάνης, αρχηγός των Γενουατών υπερασπιστών της Πόλης. 

ethnos.gr     ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου