Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Δεκάδες οι ενδιαφερόμενοι για τα πετρέλαια των Ιωαννίνων

Δεκάδες οι ενδιαφερόμενοι για τα πετρέλαια των Ιωαννίνων
Δεκάδες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, ακόμη και από ξένες πρεσβείες, υπάρχουν για τα κοιτάσματα πετρελαίου στις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατάκολου, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, ο οποίος χθες εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν θα αφήσει ανεξερεύνητη καμία πιθαμή εθνικού εδάφους ή περιοχής που έχει κυριαρχικά δικαιώματα»!

Όπως είπε ο κ. Μανιάτης το επόμενο εξάμηνο το ΥΠΕΚΑ θα προκηρύξει διαγωνισμούς για 15 χερσαία «οικόπεδα» που είχαν παραχωρηθεί και στο παρελθόν για έρευνες.

Ήδη «τρέχει» ο διαγωνισμός για την προσέλκυση εταιριών που θα κάνουν σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης (οι προσφορές θα κατατεθούν στις 2 Μαρτίου), ενώ έχει ήδη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αναμένεται η δημοσίευση στην ευρωπαϊκή Εφημερίδα των διαγωνισμών για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου, που επίσης είχαν ερευνηθεί στο παρελθόν αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων επιστημόνων, η Ελλάδα μπορεί σε βάθος χρόνου να καλύπτει έως το 30% των αναγκών σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, εξοικονομώντας έτσι 3- 4 δισ. δολάρια ετησίως από τα 10 δισ. που δαπανώνται για την εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Εθνική συναίνεση…» Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι στο θέμα των ερευνών υπάρχει πλήρης εθνική συναίνεση, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων τους οποίους, όπως ανέφερε, έχει συναντήσει και έχει ενημερώσει αν και οι συναντήσεις αυτές δεν έλαβαν δημοσιότητα.

Παράλληλα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε τέθηκε και δεν υπάρχει στο κείμενο της νέας δανειακής σύμβασης οποιαδήποτε νύξη για συσχέτιση των εσόδων από υδρογονάνθρακες με την εξόφληση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου