Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Γερμανικό «ναι» στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας


Με μεγάλη πλειοψηφία οι βουλευτές της Μπούντεσταγκ ενέκριναν το δεύτερο πακέτο βοήθειας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς την Ελλάδα. 

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 496 από τους 591 παρόντες, εκ των συνολικά 622 βουλευτών. Kατά ψήφισαν 90 βουλευτές, ενώ 5 απείχαν. 

Νωρίτερα, η Αγκελα Μέρκελ ζήτησε από τους βουλευτές της την υπερψήφιση του κυβερνητικού σχεδίου, με κεντρικό επίχείρημα ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι μονόδρομος για την επιβίωση και του ευρώ. 

«Η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος δεν είναι 100% εξασφαλισμένη. Ομως τα οφέλη από την υποστήριξή του παραμένουν μεγαλύτερα από τους κινδύνους που αυτό εμπεριέχει», σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος και πρόσθεσε ότι οι συνέπειες μίας χρεοκοπίας θα ήταν ανυπολόγιστες, ενώ χαρακτήρισε «ανεύθυνη» κάθε άλλη επιλογή.

«Οι κίνδυνοι του να γυρίσουμε την πλάτη στην Ελλάδα θα είναι ανυπολόγιστοι. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες στη γερμανική οικονομία, στην Ιταλία, την Ισπανία, σ΄ολόκληρη την ευρωζώνη και σ' ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε. «Δεν μπορώ να μπω σε περιπέτειες, δεν μού το επιτρέπει ο όρκος μου». 

«Η Ευρώπη θα αποτύχει, αν αποτύχει το ευρώ. Η Ευρώπη θα κερδίσει, αν κερδίσει το ευρώ», σημείωσε η 'Αγκελα Μέρκελ.

Αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα και επεσήμανε «Το θέμα είναι να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική και να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη».

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου