Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Kαταργούν τις «δεσποινίδες»



Την κατάργηση της λέξης «δεσποινίς» (mademoiselle) από όλα τα δημόσια έγγραφα της χώρας αποφάσισε ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν. 

«Η χρήση της συγκεκριμένης λέξης δεν είναι απαραίτητη, καθότι κάνει αναφορά στην οικογενειακή κατάσταση μιας γυναίκας» αναφέρει ο γάλλος Πρωθυπουργός στο υπόμνημα προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. 

Με την εξέλιξη αυτή «απαλείφεται ένα κατάλοιπο του παρελθόντος με προσβλητικό και σεξιστικό περιεχόμενο», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι υποστηρικτές του μέτρου. 

Η λέξη «mademoiselle» προέρχεται από την λέξη «demoiselle» (άγαμη γυναίκα), η οποία χρησιμοποιείτο ως τίτλος ευγενείας στην προ-επαναστατική Γαλλία.

Εως σήμερα, οι Γαλλίδες αποκάλυπταν την οικογενειακή τους κατάσταση χρησιμοποιώντας τους όρους «madame» (κυρία, για τις παντρεμένες) ή «mademoiselle» (δεσποινίς, για τις ανύπαντρες).

Ένας άνδρας αντίθετα, αναφέρεται αποκλειστικά ως «monsieur» (κύριος), ανεξαρτήτως από το αν είναι παντρεμένος ή όχι, γεγονός που θεωρήθηκε διάκριση κατά των γυναικών. 

Οι φεμινιστικές οργανώσεις δέχτηκαν την απόφαση ως νίκη στη μάχη ενάντια σε μια κοινωνία κυριαρχούμενη από τους άνδρες. 

Στη γαλλική πόλη Ρεν δεν χρησιμοποιούσαν τη λέξη «mademoiselle» ήδη από το 2007, ενώ και η πόλη Σεσόν-Σεβίν απαγορεύτηκε με εντολή του δημάρχου της, η χρήση της λέξης. 

Αυτή η διάκριση έχει πάψει να υφίσταται σε πολλές χώρες. 

Ήδη οι Γερμανοί έχουν καταργήσει από το 1972 τις δεσποινίδες (Fräulein), ενώ και στα αγγλικά η αντίστοιχη λέξη «miss» υποχωρεί από το λεξιλόγιο των Βρετανών και των Αμερικανών, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στην χώρα μας. 

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου