Χρηματοδοτούνται προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής φροντίδας για την άμεση ανακούφιση των ευπαθών ομάδων. Το ποσό θα διοχετευθεί με αυστηρά κριτήρια και συνεχή επιτήρηση σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς.
Το ποσό-μαμούθ των 100 εκατομμυρίων ευρώ προσφέρει το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για δράσεις και προγράμματα που θα αμβλύνουν το κοινωνικό κραχ και θα εξασφαλίζουν ελπίδα για το μέλλον. Η νέα δωρεά στοχεύει στην ανακούφιση των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση (νεοάστεγοι, νεόπτωχοι, άνεργοι κλπ.) αλλά και στην εκπαίδευση των νεότερων γενεών, ως πρόληψη και επένδυση στο μέλλον της Ελλάδας.
«Η κρίση ανατρέπει ταχύτατα δεκαετίες οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ του Ιδρύματος. «Οχι μόνο επιδιώκουμε να προσφέρουμε άμεση ανακούφιση μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας και υγειονομικής φροντίδας, αλλά θα επενδύσουμε και σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι η τρέχουσα κρίση δεν θα καταδικάσει τις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η δωρεά των 100 εκατομμυρίων ευρώ θα εκταμιευθεί εντός μιας τριετίας και θα διοχετευθεί σε Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς για συγκεκριμένα έργα, με αυστηρά κριτήρια και συνεχή επιτήρηση. Μια πρώτη γεύση δίνουν τα πιλοτικά προγράμματα που στήνονται με την προηγούμενη δωρεά, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό διοχετεύεται σε δυο ΜΚΟ: στην οργάνωση «Αρτος - Δράση» για την παροχή επισιτιστικής βοήθειας (γεύματα σε ιδρύματα και οικογένειες), όπως επίσης και στην «Praksis» για τρία Κέντρα Ημέρας Αστέγων στην Αττική και για το πρόγραμμα Κοινωνικής Κατοικίας, που αντιγράφει αντίστοιχα προγράμματα στη Νέα Υόρκη και τη δυτική Ευρώπη, βοηθώντας οικογένειες που βρίσκονται ένα βήμα πριν χάσουν το σπίτι τους (άνεργοι που μένουν σε νοίκι, δανειολήπτες κλπ.).
«Σχεδιάζονται τα κριτήρια των δικαιούχων ώστε από 1ης Μαρτίου να ξεκινήσουμε», εξηγεί η Λένια Βλαβιανού, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ιδρύματος.
Το πρόγραμμα θα βοηθά τους δικαιούχους να καλύπτουν τα βασικά έξοδα του νοικοκυριού για ένα χρονικό διάστημα, χωρίς να τους ιδρυματοποιεί. «Οικονομικοί και εργασιακοί σύμβουλοι θα βοηθούν την οικογένεια να σταθεί ξανά στα πόδια της», λέει η κ. Βλαβιανού.
Ετερος πυλώνας της δωρεάς θα είναι ο εκπαιδευτικός, μέσω υποβοήθησης προγραμμάτων ή δημιουργίας νέων, ώστε οι νεότερες γενιές να είναι περισσότερο ανταγωνιστικές.
ethnos.gr ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου