Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

«Τα μαζεύει» το Βερολίνο για τον Επίτροπο


Να υποβαθμίσει την πρόταση για επιτροπεία επιχείρησε σήμερα το Βερολίνο. Χαρακτηρίζει τα όσα περιέχονταν στο επίμαχο έγγραφο «γενικές σκέψεις» που βρίσκονται «υπό διαμόρφωση», ενώ εντονα επικριτικά είναι και τα σχόλια του γερμανικού Τύπου.

«Πρόκειται ακόμη για μια γενική σκέψη", διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων και αναφερόμενος στο θέμα που αποκάλυψαν οι Financial Times, προσθέτοντας: "όλα είναι υπό διαμόρφωση. Το θέμα είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα".

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαους, μίλησε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου για μια "συζήτηση εργασίας" για να "δούμε τι είναι δυνατό να κάνουμε όταν ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επιμένει να παρεκκλίνει", στην προκειμένη περίπτωση αυτό της Ελλάδας, όπου "όλα δείχνουν πως υπάρχει ένα έλλειμμα" στην εφαρμογή των μέτρων λιτότητας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για δύο πιθανές πορείες. 

Η πρώτη θα ήταν "να εισαχθεί στο δίκαιο (της Ελλάδας) μια διάταξη που θα δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους" επί των άλλων δημοσιονομικών δαπανών, κάτι που θα ήταν "ένα είδος ενισχυμένου χρυσού κανόνα", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Η δεύτερη επιλογή θα ήταν "να δούμε αν υπάρχει η δυνατότητα να ενισχυθεί η παρακολούθηση των φορέων των μεταρρυθμίσεων δίνοντας ορισμένες εξουσίες απόφασης" για τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας σε μια εξωτερική αρχή, πρόσθεσε.

Ο Κότχαους διαβεβαίωσε πως μια συμμετοχή κρατών και θεσμών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους "δεν βρίσκεται σε συζήτηση". 

"Το κεντρικό σημείο των συζητήσεων είναι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα", δηλαδή των τραπεζών και άλλων ιδιωτών πιστωτών της Αθήνας που πρέπει να δεχθούν την παραγραφή χρεών ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε. 

Επικρίσεις και από Αυστρία
Κατά του διορισμού "επιτρόπου" στην Ελλάδα για την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής, τάχθηκε σήμερα και ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του πριν τη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, φέροντας χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να αποδεχτεί με τίποτε όρους όπως "επιτηρητής".

Ο ίδιος θεωρεί πως η Ελλάδα - και αυτό, όπως σημειώνει θα πρέπει σαφέστατα να τονιστεί - έχει να εκπληρώσει σκληρούς όρους, κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο για τους Ελληνες, αλλά και οι ίδιοι δεν κάνουν ευκολότερη την κατάσταση. Πρόκειται, όπως είπε, για μια διαδικασία που θα διαρκέσει χρόνια, μέχρις ότου η Ελλάδα θα μπορεί να δανειστεί χρήματα στις αγορές. 

Κατά την άποψή του, μέχρι τότε θα πρέπει να τηρηθούν αυτοί οι όροι, όμως, από την άλλη, στην πολιτική κανείς δεν επιτρέπεται να προσβάλει τον άλλο, καθώς με αυτό τίποτε δεν επιτυγχάνεται και οδηγεί στη λάθος κατεύθυνση.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου