Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Πολικές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα



Πολικές θερμοκρασίες επικρατούν και σήμερα με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Απαγορευτικό απόπλου εξακολουθεί να είναι σε ισχύ στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στα πελάγη.

Στην Αττική ο υδράργυρος αναμένεται να πέσει την Τρίτη έως και τον -1 βαθμό Κελσίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη στους -5 βαθμούς.

Στους -12 βαθμούς Κελσίου θα πέσει η θερμοκρασία στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Στα Ιωάννινα σήμερα, η θερμοκρασία θα φτάσει τους 2 βαθμούς Κελσίου με ασθενείς ανατολικούς ανέμους έως 3 μποφόρ. Το βράδυ της ίδιας ημέρας προβλέπεται μεταβολή του καιρού, με αρκετές νεφώσεις και θερμοκρασία που θα αγγίξει τους -2 βαθμούς Κελσίου.  

Ο περιφερειακός της Πεντέλης είναι κλειστός από το ύψος του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου έως τον ιερό ναό του Αγίου Πέτρου, στη λεωφόρο Πάρνηθας η κυκλοφορία των αυτοκινήτων επιτρέπεται μόνο με αλυσίδες από το τελεφερίκ έως το καζίνο, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Κηφισιάς και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας λόγω της χιονόπτωσης.

Με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στον νομό Ευρυτανίας. Εντονη χιονόπτωση σημειώνονταν κατά διαστήματα σε Λαμία, Δομοκό, Καρπενήσι και Αμφισσα, αλλά η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, καθώς τα μηχανήματα εκχιονισμού διατηρούν τους δρόμους ανοιχτούς.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Μενίδι, στους Θρακομακεδόνες, στον Ωρωπό και στο Πόρτο Ράφτη. Τα υπόλοιπα σχολεία στην Αττική θα λειτουργήσουν κανονικά.

Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στο Καρπενήσι και στους Δήμους Διρφίων - Μεσσαπίων, Μαντουδίου και Λίμνης - Αγίας Άννας, στην Εύβοια, στην περιοχή της Αμφίκλειας και στην ορεινή δυτική Φθιώτιδα στην περιοχή της Υπάτης. Ορισμένα περιφερειακά σχολεία της Λαμίας θα ανοίξουν στις 10 το πρωϊ.

Λόγω της κακοκαιρίας, θερμαινόμενοι χώροι του Δήμου Αθηναίων μετατρέπονται σε καταφύγια:

- Πολιτιστικός Χώρος 4ης Δημοτικής Κοινότητας, στη συμβολή Λένορμαν και Αλεξανδρείας
- Λέσχη Φιλίας στη γωνία Αγίου Μελετίου και Ξεναγόρα 6
- Λέσχη Φιλίας στην οδό Κίου 5 της Κυψέλης
- Γυμναστήριο Ρουφ, Πειραιώς και Εχελιδών 69.

Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, στους αριθμούς 210 5246515 και 210 5239465. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, στον τετραψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 1960.

Στεγασμένους και θερμαινόμενους χώρους προσφέρει και ο Δήμος Θεσσαλονίκης για όσο διάστημα διαρκέσει η κακοκαιρία:

- Ε’ ΚΑΠΗ, Γαμβέτα 56 και Φλέμιγκ 36, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ (τηλ.2310 838601)
- 13ο Γυμνάσιο, Εθνικής Αμύνης 26, από τις 9:30 το βράδυ έως τις 8 το πρωί.
- Β’ ΚΑΠΗ , οδός Λαγκαδά 35 , από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Tοθλάχιστον 36 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες ημέρες λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του κύματος ψύχους που πλήττει ολόκληρη την ανατολική και τμήματα της κεντρικής Ευρώπης. Πυκνές χιονοπτώσεις, παγετός και διακοπές ηλεκτροδότησης δοκιμάζουν εκατομμύρια πολίτες.

Μέσα στο τριήμερο πέθαναν 18 άνθρωποι στην Ουκρανία, οι περισσότεροι ήταν άστεγοι, ενώ άλλοι 500 χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια για κρυοπαγήματα και υποθερμία. Οι θερμοκρασίες ήταν γύρω στους -20 βαθμούς.

Δέκα άστεγοι και ηλικιωμένοι πέθαναν από το κρύο στην Πολωνία, όπου οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -25 βαθμούς, τέσσερις είναι οι νεκροί στη Ρουμανία, ένας στη Βουλγαρία, ενώ στη Σερβία τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι είναι ο έως τώρα απολογισμός της κακοκαιρίας.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου