Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

«Να μην χαρακτηριστεί δρυμός το δάσος της οικογένειάς μου!»

Γερμανός πρίγκιπας αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές


Πρώην πεδίο πραγματικών μαχών, το δάσος του Τεύτομπουργκ, αποτελεί στις μέρες μας πεδίο σύγκρουσης μεταξύ της σύγχρονης Γερμανίας και του αυτοκρατορικού παρελθόντος της. Η κυβέρνηση του κρατιδίου του Βορείου Ρήνου- Βεστφαλίας θέλει να ενσωματώσει την τεράστια δασική έκταση σε έναν νέο εθνικό δρυμό, αλλά ο ιδιοκτήτης του πρίγκιπας Στέφεν του Λίπε, αρνείται να συνεργαστεί με τις αρχές.

Το δάσος του Τεύτομπουργκ ανήκει στην οικογένεια του πρίγκιπα σχεδόν από τότε που ιδρύθηκε το πριγκιπάτο του Λίπε, το 1123 και επί αιώνες το διοικούσαν από το πλέον κατεστραμμένο κάστρο Φάλκενμπουργκ το οποίο δεσπόζει στο δάσος.

«Η οικογένειά μου κόβει ξύλα εδώ και φροντίζει το δάσος για σχεδόν 900 χρόνια και πιστεύω ότι είναι σε καλή κατάσταση. Το περιβάλλον βρίσκεται σε καλή κατάσταση και το δάσος φημίζεται για τις οξιές του. Αν γίνει δρυμός δεν θα μπορούμε πια να κόβουμε ξύλα. Δεν βλέπω κανένα πλεονέκτημα να γίνει δρυμός αυτή η έκταση.», δήλωσε ο 52χρονος πρίγκιπας και διάδοχος του οίκου των Λίπε σε συγκέντρωση 2.000 ατόμων που διαμαρτύρονταν στη δημιουργία δρυμού.

Ο πρίγκιπας υποστηρίζει ότι αιώνες σεπτής διαχείρισης των όσων προέβλεψε η φύση για αυτή τη δασική έκταση έχουν εξασφαλίσει ένα υγιές φυσικό περιβάλλον, με πλούσια πανίδα και χλωρίδα, το οποίο επίσης είναι ανοιχτό στο κοινό. «Εάν γίνει εθνικός δρυμός θα πρέπει να σταματήσει η καλλιέργεια δέντρων και η υλοτομία, βάζοντας τέλος σε μια παράδοση αιώνων και παράλληλα βλάπτοντας πολλές τοπικές οικογενειακές επιχειρήσεις», λέει.

Ως αποτέλεσμα, κάθε προσπάθεια της τοπικής κυβέρνησης να τον πείσει να αποδεχτεί τη δημιουργία εθνικού δρυμού έχει πέσει στο κενό. Παρόλα αυτά, η άρνησή του έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις από μέλη του κοινοβουλίου.
«Η γη μπορεί να είναι δική του, αλλά έχει παράλληλα και ευθύνη προς το περιβάλλον. Μπορεί να ισχυρίζεται ότι το φροντίζει, αλλά θα έπρεπε να κάνει περισσότερα. Η δημιουργία εθνικού δρυμού θα βοηθούσε περισσότερο στη διατήρηση της φύσης.», δήλωσε ο Νόρβικ Ρύσσε, εκπρόσωπος των κυβερνώντων Πρασίνων για το περιβάλλον. Μάλιστα κάποιοι βουλευτές έχουν φτάσει στο σημείο να ισχυρίζονται ότι το πάρκο θα επιβιώσει μια χαρά και χωρίς τον πρίγκιπα και δηλώνουν ότι δεν χωρούν γαλαζοαίματοι σε μια Δημοκρατία.

«Πιστεύω ότι τέτοιου είδους σχόλια είναι γελοία. Προσπαθούν να με πιέσουν ή να με πείσουν να πουλήσω τη γη μου. Βασικά μου λένε ότι έχω επιλογές: είτε να κερδίσω πολλά χρήματα είτε να κερδίσω την οργή τους. Προτίμησα την οργή τους.», λέει ο πρίγκιπας.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου