Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία για κούρεμα 53,5% και για δάνειο 130 δισ. ευρώ

Ενισχυμένη παρουσία και εποπτεία της τρόικας και της task force στην Ελλάδα
 

Ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τη σημερινή μέρα, έπειτα από τη συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για το νέο πρόγραμμα στήριξης της χώρας, με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης στις αρχές του Μαρτίου και την ολοκλήρωση του PSI, ώστε το ελληνικό χρέος να φθάσει στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020. 

«Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευτήκαμε σε πολλά επίπεδα. Φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση αφαιρεί βάρος μειώνοντας το χρέος. 

Στη συμφωνία για το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, που συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση δανείου 130 δισ. ευρώ και την απομείωση κατά 53,5% του ελληνικού χρέους, κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες διαρκείας 13 ωρών. 

Το σχέδιο στήριξης προβλέπει ότι το 2020 το ελληνικό δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ. 

Η συμφωνία για το κούρεμα 
Σε συμφωνία με τους ιδιώτες ομολογιούχους, τους οποίους εκπροσωπεί το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), για το κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατούν ιδιώτες κατά 53,5% (ή 107 δισ. ευρώ) κατέληξε η κυβέρνηση μετά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες. 

Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% και οι τίτλοι αυτοί θα διέπονται από το αγγλικό Δίκαιo. 

Σε ανακοίνωσή τους, οι επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής των Ιδιωτών Πιστωτών κ.κ. Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ χαιρέτισαν τη συμφωνία, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στη μείωση του χρέους κατά 107 δισ. ευρώ (αντιστοιχούν στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ το 2011) και επιπλέον μειώνει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης κατά 150 δισ. ευρώ έως το 2020. 

Το μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων θα είναι 3,65% για τα 30 χρόνια και 2,63% έως το 2020. Θα ξεκινά από 2% για την περίοδο από το φετινό Φεβρουάριο έως τον Φεβρουάριο του 2015, θα αυξάνεται σε 3% έως τον Φεβρουάριο του 2020 και έπειτα θα είναι 4,3% έως το Φεβρουάριο του 2042. 

Η μείωση στην ονομαστική αξία των ομολόγων θα είναι 53,5%, μεγαλύτερη δηλαδή από το 50% που είχε συμφωνηθεί. Ενα 31,5% θα δοθεί σε 20 ομόλογα λήξεως 11-30 ετών και το υπόλοιπο 11,5% σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα του EFSF. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε λόγο για «μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ενίσχυση της επιτήρησης 
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν δήλωσε ότι η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί, σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης. 

«Η επιτήρηση της Ελλάδας από τους πιστωτές της θα ενισχυθεί σε αντάλλαγμα της υιοθέτησης του προγράμματος στήριξης που θα επιτρέψει στη χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. 

«Το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας βασίζεται σε έναν αυστηρό όρο: προβλέπει την ενίσχυση της επιτήρησης της Ελλάδας και την επιβολή διαρκούς παρουσίας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί τόπου» με στόχο την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε να εκσυγχρονίσει την λειτουργία του Κράτους, πρόσθεσε. 

«Η τρόικα θα ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την παρουσία της στην Ελλάδα», είπε από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι θα συνεργάζεται με την Ομάδα Δράσης (task force) υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, που θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα ως το 2014. Επιπλέον, θα ενισχυθεί σημαντικά και η task force, στην οποία θα προστεθούν εμπειρογνώμονες. 

Στο περιθώριο της συνόδου του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γιαν Κις ντε Γέγκερ τάχθηκε υπέρ μία «διαρκούς» επιτήρησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων λιτότητας. 

«Οταν βλέπουμε τις αποκλίσεις , αυτό καθίσταται πιθανότατα αναγκαίο», δήλωσε ο κ. ντε Γέγκερ κρίνοντας ότι ο τριμηνιαίος έλεγχος εκ μέρους των πιστωτών δεν είναι επαρκής. 

Ειδικός λογαριασμός 
Η ευρωζώνη αποφάσισε τη σύσταση δεσμευμένου λογαριασμού όπου θα κατατίθεται τμήμα των ποσών που δανείζονται στην Ελλάδα και θα προορίζεται κατά προτεραιότητα για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου του Eurogroup. 

Αυτός ο λογαριασμός θα επιτρέπει «το καλύτερο έλεγχο και επιτήρηση (της κίνησης) των ποσών που θα δανεισθούν στην Ελλάδα». 

Αυτός ο μηχανισμός θα τεθεί υπό τον έλεγχο της τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕ, ΔΝΤ). Θα είναι προσωρινού χαρακτήρα, μέχρι η Ελλάδα να εγγράψει στο Σύνταγμά της ρήτρα η οποία θα εγγυάται ότι η εξυπηρέτηση του χρέους της θα αποτελεί προτεραιότητα.

Παπαδήμος: «Συμφωνία ιστορικών διαστάσεων» 
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, έκανε λόγο για συμφωνία ιστορικών διαστάσεων, η οποία όμως απαιτεί ακόμα να γίνουν πολλά. 

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με τις αποφάσεις αυτές γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με 130 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια και τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ. 

Στην συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Παπαδήμος υπογράμμισε ότι πρόκειται για αποφάσεις που δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας και περιορισμού των αβεβαιοτήτων που έχουν επηρεάσει ανασταλτικά την οικονομική δραστηριότητα, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, η οποία αναμένεται στις αρχές Μαρτίου, και για να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας. 

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι πίσω από τη σημερινή απόφαση δεν κρύβονται μόνο οι προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και οι θυσίες, οι προσπάθειες και οι αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού. 

«Φτάσαμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα που δεν ήταν ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο. Μέχρι την τελευταία στιγμή διαπραγματευτήκαμε σε πολλά επίπεδα... φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα καλύτερο από αυτό που είχαμε σχεδιάσει», επισήμανε και τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά μια κυβέρνηση «αφαιρεί βάρος από τις επόμενες γενιές, μειώνοντας το δημόσιο χρέος». 

Σημείωσε ακόμη ότι με τις σημερινές αποφάσεις αλλάζει το επίπεδο ασφάλειας, βεβαιότητας και σταθερότητας. Και συμπλήρωσε ότι «έχουμε μπροστά μας ελάχιστες μέρες μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 29 Φεβρουαρίου και πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες». 

Δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης, δήλωσε ότι αύριο το υπουργικό συμβούλιο θα συζητήσει και θα εγκρίνει το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών όπως έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, δηλαδή τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και ενέργειες διαρθρωτικού χαρακτήρα. 

Πρόσθεσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει επίσης τη νομοθεσία που διέπει το PSI, το οποίο, όπως είπε, ξεκινάει από αύριο το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. 

«Καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη»  
 Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του στους δημοσιογράφους, κάνοντας λόγο για «μία πολύ καλή συμφωνία». 
Ο Ιταλός τραπεζίτης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για «τη δέσμευση των άλλων χωρών της ευρωζώνης να συνεχίσουν τη στήριξη προς την Ελλάδα, ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας». 

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι έκανε λόγο για ένα καλό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τις αγορές και την ευρωζώνη. 

Η συμβολή του ΔΝΤ 
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα αποφασίσει για το επίπεδο της συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης του συμβουλίου διοίκησης, δήλωσε ο γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Θα προτείνω να συζητηθεί το θέμα στο συμβούλιο διοίκησης του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου», είπε, προσθέτοντας ότι η βοήθεια του Ταμείου «θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες που η Ελλάδα δεσμεύθηκε να κάνει μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου» στον τομέα των περικοπών δημοσίων δαπανών. 

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες ημέρες στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η συμβολή του Ταμείου θα περιορισθεί στο ποσόν των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν δεσμεύθηκε όμως ούτε για συμμετοχή κατά τον εν τρίτον του ποσού - στο ύψος δηλαδή στο οποίο ανήλθε η συμβολή του ΔΝΤ στο πρώτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας. 

«Το συμβούλιο διοίκησης θα προσδιορίσει το ακριβές ύψος της συμβολής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», αποσαφήνισε η κυρία Λαγκάρντ. 

 tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου