Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Το σκάνδαλο της διοξίνης

Άλλο ένα διατροφικό σκάνδαλο έρχεται στη δημοσιότητα και μάλιστα από την Γερμανία. Που θα πάει η κατάσταση αυτή με τα τρόφιμα, όλα πλέον δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο, σε καμία επεξεργασία, όλα στο έλεος…. του κέρδους!
Τόνοι μολυσμένων με διοξίνη ζωοτροφών λίπους , έχουν δοθεί στην αγορά από την εταιρεία Harles & Jentzsch, σύμφωνα με την εισαγγελία της Γερμανίας.

Τώρα ο διευθυντής πωλήσεων της γερμανικής εταιρείας , επιμένει: « Ήταν μόνο μια μεμονωμένη περίπτωση» και υποστηρίζει πως δέχεται απειλές για την ζωή του. Ο ίδιος και τρεις από το προσωπικό του απειλούνται με θάνατο, σύμφωνα με την εφημερίδα Μπίλεφελντ-Βέστφαλεν Μπλατ. Η αστυνομία ενημερώθηκε για τις απειλές που ελήφθησαν μέσω τηλεφώνου και e-mail.

Μίλησε επίσης για μια επικείμενη πτώχευση της εταιρείας. "Είμαστε πολύ πιεσμένοι και η εταιρεία μπορεί να κηρύξει πτώχευση», δήλωσε ο επικεφαλής μάρκετινγκ Κλάους Βός. Αυτή την Πέμπτη στην εταιρεία έχει προγραμματιστεί απογραφή και έπειτα θα αποφασίσουν για την τύχη της εταιρείας.

Σε επιδρομές στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και της θυγατρικής Ουέτερσεν Μποέσελ στην Κάτω Σαξονία, οι αρχές είχαν κατασχέσει πολλά έγγραφα. Ο εισαγγελέας διέταξε περαιτέρω έρευνα.
"Μάλλον εγκληματικές δραστηριότητες"

Σύμφωνα με την έρυνε που διενήργησε ο εισαγγελέας Ολντενμπούργκ, υπήρχε μια αρχική υποψία κατά του μεταφορέα, ο οποίος εργαζόταν για τον Harles & Jentzsch. Οι διαχειριστές κατηγορούνται για παραβάσεις των τροφίμων και τις ζωοτροφές. Οι ερευνητές πήραν δείγματα από τις δεξαμενές αποθήκευσης.

Για την εταιρεία Μποέσελ της Κάτω Σαξονίας, ο πρόεδρος της Κρατικής Υπηρεσίας Προστασίας των Καταναλωτών και Ασφάλειας των Τροφίμων (LAVES), Εμπερχάρντ Χάουν, μίλησε για μια «μεγάλη εγκληματική δραστηριότητα». «Η επιχείρηση, το μολυσμένο με διοξίνη λίπος, το παραδίδει σε μεταποιητικές εταιρείες που λειτουργούν παράνομα και ως εκ τούτου δεν έχουν υποστεί έλεγχο», είπε ο Χάουν στο κανάλι NDR. Σε αυτή την περίπτωση, ήταν σαφώς μια εγκληματική ενέργεια.

Η Υπουργός Προστασίας των Καταναλωτών Ιλσε Αίγκνερ, (CSU), αμφισβήτησε το γεγονός ότι η διοξίνη προστέθηκε κατά λάθος, καθώς η εταιρεία δηλώνει, ότι περισσότεροι έλεγχοι δεν είναι αναγκαίοι να γίνουν.

Οι χώρες που είναι υπεύθυνες για τους ελέγχους των τροφίμων, ψάχνουν για τα ύποπτα προϊόντα σε αγροκτήματα και σε καταστήματα. Περισσότεροι από 1.000 αγροκτήματα τώρα έχουν κλείσει.

Περίπου 240.000 αυγά κατασχέθηκαν στη Βαυαρία, διότι επιβεβαίωσαν την υποψία της διοξίνης. Η Κρατική Υπηρεσία της Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων στο Ερλάνγκεν, ανέφερε την Τετάρτη, ότι βρέθηκαν δείγματα διοξινών και είναι σε ορισμένες περιπτώσεις τρεις φορές υψηλότερα από το επιτρεπτό όριο. Τα αυγά αυτά δεν πρέπει να πουληθούν.

Το υπουργείο Γεωργίας του Σλέσβιγκ-Χολστείν , διέταξε την άμεση απαγόρευση της εκτροφής χοίρων σφαγής. 51 αγροκτήματα και 8 γεωργικοί συνεταιρισμοί στο βόρειο τμήμα, ζήτησαν μια διαπραγμάτευση στο Αμβούργο, για τις μολυσμένες με διοξίνη ζωοτροφές.

Ένας κατασκευαστής χάμπουργκερ εφοδιάζει σχεδόν 140 πελάτες στη Βόρεια Γερμανία με ζωοτροφές που περιείχαν ίχνη διοξίνης. Συγκεκριμένα, υπήρχαν έξι πελάτες στο Μεκλεμβούργο στη Δυτική Πομερανία, 74 στην Κάτω Σαξονία και 59 στο Σλέσβιγκ-Χολστείν.

Έως 3.000 τόνοι μολυσμένου λίπους, δόθηκαν σε ένα σύνολο 25 παραγωγών ζωοτροφών, για τροφή σε όρνιθες και σηροτροφικές μονάδες στο Βραδεμβούργο, Αμβούργο, Κάτω Σαξονία, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Σαξονία, Σαξονία-Άνχαλτ, Σλέσβιχ-Χολστάιν και Θουριγγία.

Η τροφή σύμφωνα με τα προηγούμενα πορίσματα, δεν πήγε σε χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, στις αρχές Δεκεμβρίου, 136 000 ύποπτα αυγά αποστέλλονται στις Κάτω Χώρες, όπου όμως δεν έφτασαν στην αγορά.

"Το πραγματικό σκάνδαλο, είναι ότι έχουμε τακτικά τέτοια σκάνδαλα διοξινών," δήλωσε το γερμανικό ειδησεογραφικό κανάλι n-tv.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου