Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

To τεστ DNA αποκαλύπτει το χρώμα των μαλλιών!

To φυσικό χρώμα των μαλλιών μπορεί να προσδιοριστεί με βάση το DNA!

Ελάχιστα ίχνη στον τόπο του εγκλήματος είναι αρκετά: από ένα γενετικό δείγμα μπορεί να καθοριστεί, και μάλιστα με αρκετά μεγάλη ακρίβεια το χρώμα των μαλλιών ενός ατόμου, αναφέρουν οι ερευνητές. Αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, διότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε έρευνες της αστυνομίας.

Οι γιατροί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, εργάζονται για να καθορίσουν, αποκλειστικά και μόνο από τη γενετική ανάλυση, μεθόδους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους εγκληματολόγους και την Αστυνομία.

Επιστήμονες από την Ολλανδία και την Πολωνία αναφέρουν στο περιοδικό Human Genetics, ότι πλέον, είναι δυνατόν να εκτιμηθεί το χρώμα των μαλλιών, με βάση τα δείγματα DNA. Είναι αναγκαίο να υπάρξει βιολογικό δείγμα για την ανάλυση γενετικού υλικού, παράδειγμα από τον τόπο του εγκλήματος, σάλιο ή αίμα. Μπορεί να επαρκούν, ακόμη και μικροσκοπικά ίχνη που παρέμειναν από την αφή των αντικειμένων, τα πόμολα, τα πληκτρολόγια υπολογιστών και τα γυαλιά.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη μέθοδό τους σε 385 εθελοντές στην Πολωνία. Μοίρασαν τα χρώματα της τρίχας στις τέσσερις κατηγορίες: τα ξανθά, τα κόκκινα, τα καφέ και τα μαύρα. Βάσει του τεστ, μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα που μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, αν και με μικρότερη ακρίβεια, όπως ξανθό και σκούρο ξανθό, καστανό και κόκκινο. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες είχαν σκούρα ξανθά μαλλιά (38 τοις εκατό), καστανοκόκκινο ήταν το σπανιότερο χρώμα (τρία τοις εκατό).

Η αλληλεπίδραση πολλών γονιδίων καθορίζει το χρώμα μιας ανθρώπινης τρίχας. Οι ερευνητές εξέτασαν μικρές αλλαγές στα εν λόγω γονίδια, που ονομάζονται σημειακές μεταλλάξεις. Αυτά μπορούν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Όταν εξέτασαν 13 από αυτούς τους γενετικούς δείκτες σε 11 διαφορετικά γονίδια, θα μπορούσε να πει κανείς με βεβαιότητα, μεγαλύτερη του 90 τοις εκατό, ότι ένα πρόσωπο έχει μαύρα μαλλιά. Το ίδιο ισχύει και για τα κόκκινα μαλλιά. Στα ξανθά ή καστανά μαλλιά, η ακρίβεια ήταν πάνω από 80 τοις εκατό.

Η μελέτη είναι το πρώτο βήμα προς μια νέα μέθοδο που εφαρμόζεται στην εγκληματολογική έρευνα. «Έχουμε δείξει ότι είναι επιστημονικά δυνατό να προσδιοριστεί το χρώμα των μαλλιών με αυτόν τον τρόπο. Τώρα έχουμε αναπτύξει μια εξέταση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην πράξη", λέει ο Μανφρέντ Καίζερ του πανεπιστημίου Εράσμους του Ρότερνταμ στην Ολλανδία. Θα μπορούσε να είναι δυνατή εντός του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου