Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Σύγχρονο νεκροταφείο στη Βιέννη θα ζεσταίνετε με νεκρούς!

Σκάνδαλο ή λαμπρή ιδέα εξοικονόμησης; Στη Βιέννη, συζητήθηκε έντονα η κατασκευή ενός νεκροταφείου, το οποίο θα θερμαίνεται… με πτώματα. Το νέο κτίριο βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το Κεντρικό Νεκροταφείο της Βιέννης. Και εδώ είναι και το κρεματόριο, το οποίο είναι το βέλτιστο για τον σχεδιαστή.

Ο εργολήπτης δήλωσε στην αυστριακή ηλεκτρονική εφημερίδα krone.at: «Χρησιμοποιούμε τα θερμικά απόβλητα του κρεματόριου και είναι ευκαιρία για αποταμίευση!»

Το καλοκαίρι, η νέα έδρα του κοινού παρουσιάστηκε. Ένα φυλλάδιο περιγράφει ως ένα μείγμα αυτογνωσίας, πολιτιστικής ευθύνης, την ανθεκτικότητα και την αποδοτικότητα του κόστους. Για την πλέον γνωστή χρήση των θερμικών αποβλήτων του κρεματορίου, για το σύστημα θέρμανσης του νέου κτιρίου, δεν είχε λεχτεί τίποτα εκείνη την εποχή, ανέφερε η εφημερίδα krone.at.

Η ιδέα δεν είναι και τόσο καινούργια: Ένα κρεματόριο στην Ταϊβάν ήθελε να παράγει ρεύμα το 2009 από την καύση των σορών. Ένα Γραφείο κηδειών στην Ταϊπέι, ήθελε να μετατρέψει τον καπνό, αποτέλεσμα της καύσης, σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η κατακραυγή του κόσμου ήταν τεράστια: «Είναι αηδιαστικό, θρηνώντας, να παίρνεις ψύξη από τα λείψανα των συγγενών σου», ανέφερε ο Σουάνγκ Ρουεί Χσιούνγκ, δημοτικός σύμβουλος του Ταϊπέι. Τι συνέβη τελικά με το σχέδιο στην Ταϊβάν, δεν είναι γνωστό.

«Εμείς, για λόγους δεοντολογίας, απορρίπτουμε την θερμότητα από τα κρεματόρια, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Ένωσης κηδειών, Ρολφ Λίχτνερ.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου