Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Η νόσος των τρελλών αγελάδων μεταδίδεται και μέσω του αέρα!


Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εργαζόμενοι των εργαστηρίων, σφαγείων και των εργοστασίων ζωοτροφών, πρέπει να προστατεύονται καλύτερα κατά των ασθενειών. Η επανεξέταση των κανόνων αυτών ήταν σκόπιμη. «Είναι σκόπιμο να ληφθούν προφυλάξεις ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μιας τέτοιας λοίμωξης από τα ζώα σε ανθρώπους ", δήλωσε ο Αγκούτζι καθηγητής πανεπιστημίου στη Ζυρίχη.

Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν μολυνθεί με τη νόσο των τρελλών αγελάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ), από τις οποίες μόνο περίπου 180.000 είναι στη Βρετανία.
Η νόσος των τρελών αγελάδων ή νόσος Creutzfeldt-Jakob είναι πιο μολυσματική από ό, τι νομίζαμε! Πράκτορες είναι οι πρίον που μπορούν να μεταδοθούν μέσω του αέρα, καθώς ανέφεραν οι ερευνητές στα Πανεπιστήμια της Ζυρίχης και της Γερμανίας. Επομένως, οι μολυσματικές πρωτεΐνες που εισπνέουμε όπως τα αιωρούμενα σωματίδια, περνούν από το αναπνευστικό σύστημα απευθείας στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές προτείνουν στο περιοδικό PLoS Pathog "ειδικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους των εργαστηρίων, τα σφαγεία και τα εργοστάσια ζωοτροφών.

Πρίον είναι η αιτία της νόσου των τρελών αγελάδων (σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια). Επίσης, μπορεί να μολύνει ανθρώπους μέσω μολυσμένων χειρουργικών εργαλείων ή μεταγγίσεις αίματος. Ότι τα prions είναι παρόμοια με τους ιούς της γρίπης και μεταδίδονται μέσω του αέρα ήταν, απίθανο...

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αέρας μπορεί κάλλιστα να χρησιμεύσει ως φορείς των λοιμώξεων prion: έχουν κάνει πειράματα με ποντίκια σε ειδικούς θαλάμους, τα οποία εισπνέουν σωματίδια διαλυμένου αέρα που περιέχουν πρίον. "Mόνο ενός λεπτού έκθεση, ήταν αρκετή για να κάνουν το 100% των ζώων να μολυνθούν από τη νόσο", δήλωσε ο Αγκούτζι.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου