Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Τα γονίδια του γίγαντα!


Ο Σουλτάν Κιόσεν έχει ύψος 2,46 μ. και είναι ο ψηλότερος άνθρωπος του κόσμου (Guinness Book of Records). Οι γιατροί βρήκαν όγκο στον εγκέφαλό του και έχει διαγνωσθεί γιγαντισμός.

Ένας 200 ετών σκελετός ενός μουσείου στο Λονδίνο, θα βοηθήσει να διευκρινιστούν οι αιτίες του γιγαντισμού.

Η αίσθηση ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν ενθουσιασμένος με το ύψος του, έχει διαρκέσει αρκετούς αιώνες. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ήταν με το ύψος 2,31 μ. , ο πόλος έλξης της λονδρέζικης αγοράς. Το 1783 ένας ντόπιος Ιρλανδός πέθανε σε ηλικία 22 ετών και ο σκελετός του έχει ενταχθεί στο Hunterian Μουσείο του Λονδίνου.

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο νευροχειρουργός Χάρβει Κασίνγκ εξασφάλισε την άδεια να ανοίξει το κρανίο ενός γίγαντα. Βρήκε ότι ο θανών είχε έναν όγκο που μπορεί να προκαλέσει γιγαντισμό.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Μάρτα Κορμπονίτς από την Ιατρική Σχολή του Λονδίνου, έχουν βρει αλλοιώσεις στα γονίδια του, οι οποίες προηγουμένως παρατηρήθηκαν σε τέσσερις οικογένειες της Βόρειας Ιρλανδίας. Ανήκαν σε 140 οικογένειες, που επίσης είχαν όγκους που προκαλούσαν γιγαντισμό! Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό -New England Journal of Medicine.

Ο γιγαντισμός προκαλείται συνήθως από ένα καλοήθη όγκο στην πρόσθια υπόφυση του εγκεφάλου, ο οποίος εκκρίνει μια αυξημένη και ανεξέλεγκτη αυξητική ορμόνη. Συμβαίνει στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία, όταν οι ασθενείς βρίσκονται ακόμα στην ανάπτυξη και το ύψος τους ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζουν απλά να ψηλώνουν! Ακόμη και το ύψος του νεκρού «ιρλανδού γίγαντα» , δεν είχε ολοκληρωθεί.

Λόγω του όγκου που βρίσκεται στην υπόφυση του εγκεφάλου, συχνά δεν μπορεί να γίνει σωστή παραγωγή ορμονών, με αποτέλεσμα οι παθόντες να φτάνουν σε ύψος, ακόμη και πάνω από 2,20μ.

ΤΖΑΚΟΥ ΕΛΕΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου